Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
ΗΠΑ / ΗΠΑ: Αποτάσσεται την Κου Κλουξ Κλαν ο υπουργός Δικαιοσύνης του Τραμπ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / ΗΠΑ: Αποτάσσεται την Κου Κλουξ Κλαν ο υπουργός Δικαιοσύνης του Τραμπ

Έξω από το κτήριο, διαδηλωτές με λευκές στολές της Κου Κλουξ Κλαν φώναζαν συνθήματα κατά του διορισμού του: "Όχι στον Τραμπ, όχι στην ΚΚΚ, όχι στις ρατσιστικές ΗΠΑ". Στην αίθουσα της Γερουσίας, ο Τζεφ Σέσονς, μια από τις πιο αμφιλεγόμενες επιλογές του νικητή των αμερικανικών εκλογών, έπαιρνε αποστάσεις από το παρελθόν του διαψεύδοντας ότι κάποτε εξέφραζε ανοιχτά τη συμπάθειά του για τη διαβόητη ρατσιστική οργάνωση.

Ο 69χρονος γερουσιαστής της Αλαμπάμα, που προορίζεται για υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, χαρακτήρισε "ψευδείς" τους ισχυρισμούς ότι υπήρξε υποστηρικτής της. "Απεχθάνομαι τόσο την ίδια όσο και αυτό που εκφράζει η μισητή ιδεολογία της" πρόσθεσε. Ο Σέσονς αναγνώρισε επίσης "τις τρομακτικές συνέπειες που είχαν οι ανελέητες και συστηματικές διακρίσεις" σε βάρος των Αφροαμερικανών.

Ήταν ουσιαστικά η απάντησή του στην τοποθέτηση της γερουσιαστή των Δημοκρατικών Ντιάν Φέινσταϊν που λίγο νωρίτερα είχε εκφράσει την ανησυχία της για τον "φόβο" που απλώνεται στις ΗΠΑ, "ιδίως ανάμεσα στα μέλη της αφροαμερικανικής κοινότητας". Η ίδια υπενθύμισε ότι ο Σέσονς καταψήφισε νομοθετικές προτάσεις που διασφαλίζουν ότι δεν θα μπορεί να απαγορευτεί η είσοδος ορισμένων ατόμων στις ΗΠΑ εξαιτίας του θρησκεύματος τους.

Τόσο το 2000 όσο και το 2009, ο Σέσονς καταψήφισε, επίσης, νομοσχέδια για την επέκταση του προσδιορισμού των εγκλημάτων μίσους προκειμένου να περιλαμβάνουν παραβάσεις σε βάρος ομοφυλοφίλων. Επί διακυβέρνησης Ρίγκαν, η υποψηφιότητα του γερουσιαστή της Αλαμπάμα ως ομοσπονδιακού δικαστή είχε απορριφθεί εξαιτίας μιας σειράς ρατσιστικών σχολίων του και για το γεγονός ότι αποκάλεσε οργανώσεις για την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων "αντιαμερικανικές".

Άλλη μια επιλογή του Τραμπ προκαλεί, εν τω μεταξύ, από χθες θυελλώδεις αντιδράσεις στις ΗΠΑ. Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του νεοεκλεγέντος προέδρου, αναλαμβάνει τον ρόλο ανώτατου συμβούλου του Λευκού Οίκου, με ειδίκευση σε θέματα εμπορικών συμφωνιών και Μέσης Ανατολής. Ο 35χρονος σύζυγος της μεγαλύτερης κόρης του Τραμπ, Ιβάνκα, διορίζεται στη θέση αυτή έπειτα από νομική γνωμάτευση ότι η κίνηση δεν παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία περί νεποτισμού.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας ότι η Ρωσία προσπάθησε να επηρεάσει το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως η κατάθεση νομοσχεδίου στην αμερικανική Γερουσία για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία δεν αποτελεί τίποτε παραπάνω από μια απόπειρα να παραταθεί η ζημιά που έχει ήδη γίνει στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις.

"Είναι μια εσωτερική υπόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά βλέπουμε συνεχιζόμενες απόπειρες να αποκλεισθεί οποιουδήποτε είδους διάλογος ανάμεσα στις δύο χώρες μας και απόπειρες, η μια μετά την άλλη, να ζημιωθούν περαιτέρω οι προοπτικές των διμερών σχέσεών μας" τόνισε ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL