Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Ραφσαντζανί: Η ρεάλ πολιτίκ της Ισλαμικής Δημοκρατίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ραφσαντζανί: Η ρεάλ πολιτίκ της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Πιστή ώς τις τελευταίες ημέρες της στην εξουσία, η κυβέρνηση Ομπάμα κρατά ανοιχτό το κανάλι τής προσέγγισης με την Τεχεράνη, στέλνοντας τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του πρώην προέδρου του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, ο οποίος πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 82 ετών από ανακοπή καρδιάς και κηδεύτηκε χθες στο μαυσωλείο του αγιατολάχ Χομεϊνί δίπλα από τον τάφο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα, αμερικανικά ΜΜΕ αποκάλυπταν ότι ο υποψήφιος υπουργός Άμυνας του Τραμπ, στρατηγός των Πεζοναυτών Τζέιμς Μάτις είχε ζητήσει το 2011 τον βομβαρδισμό του Ιράν θεωρώντας την Τεχεράνη υπεύθυνη για τις απώλειες πεζοναυτών στο κατεχόμενο Ιράκ από τις επιθέσεις της ιρακινής αντίστασης. Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, έχοντας την υποστήριξη του Αμερικανού πρέσβη στη Βαγδάτη και του ανώτερου διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων, ο Μάτις είχε καταστρώσει σχέδιο για νυχτερινούς βομβαρδισμούς στο εσωτερικό του Ιράν κατά ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών και πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. "Ας τους δείξουμε ότι έχουμε κι εμείς πυραύλους" φέρεται να προέτρεπε τον Λευκό Οίκο, την ώρα που η κυβέρνηση Ομπάμα θεωρούσε πως οποιοδήποτε πλήγμα κατά του Ιράν θα οδηγούσε σε ακόμη έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

«Ο πρώην πρόεδρος Ραφσαντζανί ήταν ένα πρόσωπο πρώτης γραμμής καθ' όλη την περίοδο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, ενώ στην Τεχεράνη εκατομμύρια άνθρωποι συνόδευαν τον εκλιπόντα στην τελευταία κατοικία του. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, 2,5 εκατομμύρια Ιρανοί παρέστησαν στην κηδεία, που ήταν η πολυπληθέστερη μετά από εκείνη του Χομεϊνί, το 1989. Μετριοπαθής και πραγματιστής, ο Ραφσαντζανί, που ήταν και ιερωμένος, πέρασε από την πλειονότητα των υψηλών κρατικών αξιωμάτων του Ιράν, μεταξύ αυτών κι εκείνο του προέδρου, από το 1989 ώς το 1997.

Οι διαφορές ανάμεσα στους συντηρητικούς, τους μεταρρυθμιστές και τους μετριοπαθείς ήταν αισθητές στο πλήθος που παρακολουθούσε χθες την κηδεία. Έτσι, ορισμένοι κρατούσαν φωτογραφίες του ανώτατου πνευματικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ και του Ραφσαντζανί καθισμένους δίπλα-δίπλα να χαμογελούν, ενώ το πλακάτ που κρατούσε μια γυναίκα έγραφε «Εις το επανειδείν, παλιέ σύντροφε», Όμως βίντεο που αναρτήθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μικρές ομάδες διαδηλωτών να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Μιρ Χοσεΐν Μουσαβί, ο οποίος βρίσκεται από το 2011 σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το 2009 ήταν ένας από τους ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας κατά της επανεκλογής του υπερσυντηρητικού Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, που κατεστάλη βίαια από τις αρχές. Άλλες μικρές ομάδες φώναζαν συνθήματα υπέρ του πρώην μεταρρυθμιστή προέδρου Μοχαμάντ Χαταμί, που ήταν στενός συνεργάτης του Ραφσαντζανί στη συμμαχία μετριοπαθών-μεταρρυθμιστών.

Ο θάνατος του Ραφσαντζανί είναι ένα πλήγμα για τον νυν πρόεδρο Χασάν Ροχανί και για το στρατόπεδο των μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών στο οποίο ανήκει. Ο Ροχανί, ο οποίος εξελέγη το 2013, θα διεκδικήσει τον Μάιο μια δεύτερη τετραετή θητεία, αυτή τη φορά όμως χωρίς την καθοριστική υποστήριξη και τα δίκτυα επιρροής του Ραφσαντζανί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL