Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
Μεξικό / Εξαπλώνεται η κοινωνική αναταραχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεξικό / Εξαπλώνεται η κοινωνική αναταραχή

Εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή προκαλεί στο Μεξικό η εκτόξευση της τιμής των καυσίμων στο πλαίσιο της απορρύθμισης της αγοράς ενέργειας από την κυβέρνηση. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι περισσότερα από 250 άτομα συνελήφθησαν τις τελευταίες ώρες για το κύμα λεηλασιών που ακολούθησε τις μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των προηγούμενων ημερών.

Ο ιδιαίτερα αντιδημοφιλής δεξιός πρόεδρος της χώρας Ενρίκε Πένια Νιέτο είχε υποσχεθεί ότι οι τιμές των καυσίμων επρόκειτο να μειωθούν χάρη στην "ιστορική" μεταρρύθμιση του 2014, που έθετε τέλος στο κρατικό μονοπώλιο οκτώ δεκαετιών της πετρελαϊκής εταιρείας Pemex. Ωστόσο από την εφαρμογή του μέτρου την Πρωτοχρονιά η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 20,1% και αυτή του πετρελαίου ντίζελ κατά 16,5%.

Οι κοινωνικές αντιδράσεις εκδηλώθηκαν αμέσως με μεγάλες διαδηλώσεις και αποκλεισμούς οδικών αρτηριών. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης ξέσπασαν εκτεταμένες ταραχές με δεκάδες επιθέσεις κατά καταστημάτων και λεηλασίες στην Πόλη του Μεξικού και άλλα αστικά κέντρα. Η Εμπορική Ένωση του Μεξικού (ANTAD) ζήτησε από τις τοπικές και ομοσπονδιακές αρχές να αντιμετωπίσουν άμεσα την κατάσταση, τονίζοντας ότι 79 καταστήματα λεηλατήθηκαν.

Το κοινωνικό κλίμα ενδέχεται να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο η απόφαση του Νιέτο να αναθέσει, χθες, το υπουργείο Εξωτερικών στον πολιτικό που το καλοκαίρι είχε διοργανώσει, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στο Μεξικό προκαλώντας έντονη κοινωνική δυσφορία.

Ο Λουίς Βιντεγκαράι ήταν τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης και είχε υποχρεωθεί να παραιτηθεί όταν ο Τραμπ επιστρέφοντας στις ΗΠΑ δήλωσε για μία ακόμη φορά ότι το Μεξικό θα πληρώσει για το τείχος που προτίθεται να χτίσει στα νότια σύνορα της χώρας του.

Ο Νιέτο, που είχε ήδη εξοργίσει την κοινή γνώμη της χώρας του με το να συναντηθεί με τον Αμερικανό πολιτικό που έχει αποκαλέσει τους Μεξικανούς μετανάστες στις ΗΠΑ "βιαστές" και "εγκληματίες", θα κληθεί τώρα να δώσει εξηγήσεις για την επιλογή του.

Ο Βιντεγκαράι, τον οποίο ο νικητής των αμερικανικών εκλογών έχει χαρακτηρίσει "εξαιρετικό", θα αντικαταστήσει στο υπουργείο Εξωτερικών την Κλαούντια Ρουίς Μασιέ, που είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην επίσκεψη Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL