Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
"Μέτωπο" Πούτιν - Τραμπ απέναντι στις απελάσεις Ομπάμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μέτωπο" Πούτιν - Τραμπ απέναντι στις απελάσεις Ομπάμα

Ευκαιρία να επιδείξουν το πνεύμα συνεννόησης που, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, χαρακτηρίζει τη μεταξύ τους σχέση προσέφερε στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν η απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ για την υπόθεση της υποκλοπής ηλεκτρονικών μηνυμάτων του επιτελείου της Χίλαρι Κλίντον και άλλων στελεχών των Δημοκρατικών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε την απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την αμερικανική κυβέρνηση ως "πρόκληση", αλλά κατέστησε σαφές ότι η χώρα του δεν πρόκειται να προχωρήσει σε αντίποινα. "Δεν θα πέσουμε σε αυτό το επίπεδο ανεύθυνης διπλωματίας της κουζίνας" τόνισε, χαρακτηρίζοντας "λυπηρό" το γεγονός ότι ο Μπάρακ Ομπάμα επέλεξε να κλείσει με αυτό τον τρόπο την προεδρία του.

Συνεχίζοντας την επίδειξη μεγαλοθυμίας, κάλεσε σε πρωτοχρονιάτικο γεύμα στο Κρεμλίνο τα παιδιά των Αμερικανών διπλωματών και κατέληξε με την επισήμανση ότι η μελλοντική στάση της Μόσχας απέναντι στην Ουάσιγκτον θα καθοριστεί με βάση τη στάση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.

Μια πρώτη γεύση για αυτή τη στάση φρόντισε να δώσει αμέσως ο Τραμπ: "Σπουδαία κίνηση... Πάντοτε ήξερα ότι ήταν πολύ έξυπνος" έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter. Λίγο αργότερα, το πήγε ένα βήμα παραπέρα, αμφισβητώντας την εκδοχή της αμερικανικής κυβέρνησης και δίνοντας την υπόσχεση να προχωρήσει πολύ σύντομα σε σοβαρές αποκαλύψεις για την υπόθεση.

Τόνισε ότι είναι "άδικο" οι ΗΠΑ να κατηγορούν τη Ρωσία για ηλεκτρονική πειρατεία, υποστήριξε ότι ο δράστης "θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος" και υπενθύμισε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν κάνει λάθος όταν είχαν υποστηρίξει πως το Ιράκ είχε στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής, οδηγώντας έτσι στην αμερικανική εισβολή του 2003. "Ήταν μια καταστροφή επειδή έκαναν λάθος" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τη στάση του νικητή των αμερικανικών εκλογών απέναντι στη Ρωσία εξακολουθούν πάντως να μη συμμερίζονται πολλά σημαντικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών, όπως ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία και πρόεδρος σήμερα της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας Τζον Μακέιν, ο οποίος ζήτησε την επιβολή ακόμη σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ μπορούν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία μόνο αν τηρήσουν "σκληρή στάση" απέναντι στον Πούτιν.

Αποκαλυπτικές για τα ρήγματα που εξακολουθεί να προκαλεί στη συνοχή των Ρεπουμπλικανών η εκλογή Τραμπ ήταν και οι δηλώσεις ακόμη ενός προβεβλημένου τους στελέχους. Η Κριστίν Γουίτμαν, επικεφαλής της υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας επί διακυβέρνησης Μπους, δήλωσε ότι η είσοδος του Νεοϋρκέζου δισεκατομμυριούχου στον Λευκό Οίκο την κάνει να "φοβάται για το μέλλον των εγγονιών της".

Κατηγόρησε τον νικητή των αμερικανικών εκλογών ότι "αγνοεί συντριπτικά επιστημονικά δεδομένα" και προειδοποίησε ότι η απειλή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από διεθνείς περιβαλλοντικές συνθήκες θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του πλανήτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL