Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Η Ισπανία ξεκινά με το... αριστερό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ισπανία ξεκινά με το... αριστερό

Το Unidos Podemos αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα στην πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην Ισπανία με την έναρξη του νέου έτους, παρά τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις εν όψει του συνεδρίου του, ενώ οι σοσιαλιστές πληρώνουν το τίμημα της συνεργασίας τους με τον διάβολο, περνώντας σε ένα στάδιο «πασοκοποίησης». Τοπική οργάνωση του Κ.Κ. της Ισπανίας στη Γρανάδα κέρδισε 56,2 εκατ. ευρώ σε λαχειοφόρο αγορά και ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τους δημότες που πλήττονται από την κρίση και συλλογικότητες, ενώ τμήμα των εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Μαδρίτη κέρδισε 4 εκατ. στην ίδια κλήρωση.

Το Unidos Podemos αναρριχήθηκε στο 22,5%, με άνοδο 1,4% από το 21,1% των εκλογών της 26ης Ιουνίου του 2016. Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα παραμένει πρώτο με 34,8% και άνοδο 1,8%, από το 33%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα υποχωρεί κατά 3,5%, στο 19,4% από το 22,7%, ενώ οι Πολίτες υποχωρούν κατά 0,5%, στο 12,6% από το 13,1% σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Sigma Dos για την εφημερίδα “El Mundo” που ολοκληρώθηκε στις 29 Δεκεμβρίου.

Η δημοσκόπηση στην ουσία επιβεβαίωσε τους φόβους της Δεξιάς ότι το Podemos δεν αποτελεί παρένθεση και ότι στοχεύει στην κυβέρνηση της χώρας αυξάνοντας τα ποσοστά του, μαζί με την Ενωμένη Αριστερά, στην πιο δύσκολη ίσως στιγμή της ιστορίας του.

Οι υψηλοί τόνοι της εσωτερικής αντιπαράθεσης για το δεύτερο συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο οδήγησαν τον Πάμπλο Ιγκλέσιας να ζητήσει συγγνώμη για την εικόνα του κόμματος από την «γιαγιά του Podemos», την Τερέζα Τόρες Πασκουάλ. «Σας κάνουμε να ντρεπόσαστε» τόνισε αυτοκριτικά ο Ιγκλέσιας, υπογραμμίζοντας ότι «θα ήταν ταπεινωτικό αυτό που δεν μπορούν να καταφέρουν οι ισχυροί και οι μηχανισμοί τους να το κάνουμε εμεί». Τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη του Podemos, από τον πολιτικό γραμματέα Ινίχο Ερεχόν έως τον οργανωτικό γραμματέα Πάμπλο Ετσενίκε, συντάχθηκαν με τον Ιγκλέσιας στοχεύοντας στην «επανίδρυση του Podemos» και την ανατροπή της κυβέρνησης του «μεγάλου συνασπισμού» που ετοιμάζεται να ψηφίσει στο επόμενο διάστημα περικοπές σχεδόν 6 δισ. ευρώ.

Η «πασοκοποίηση» του Σοσιαλιστικού Κόμματος αποτελεί τον εφιάλτη ορισμένων στελεχών του και κυρίως αυτών που είναι κοντά στον Σάντσεθ, γιατί φοβούνται ότι, εάν ο πρώην γραμματέας δεν οδηγήσει τον αγώνα για την ανατροπή των «πραξικοπηματιών» που ζήτησαν τη συνεργασία, θα αποχωρήσουν δεκάδες χιλιάδες μέλη του κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL