Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
"Καλή χρονιά" -αυτή που φεύγει- για τους υπερπλούσιους του πλανήτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Καλή χρονιά" -αυτή που φεύγει- για τους υπερπλούσιους του πλανήτη

Δεν υπάρχει οικονομική κρίση για τους υπερπλούσιους του πλανήτη όπως απέδειξε η θεαματική αύξηση, για άλλη μια χρονιά, των περιουσιών τους κατά δεκάδες δισεκατομμύρια, την ίδια ώρα που οι απελπισμένοι ψηφοφόροι αναζητούσαν διέξοδο στα φραστικά πυροτεχνήματα της λαϊκίστικης δεξιάς δημαγωγίας, στις μεγαλοστομίες του Τραμπ "Να ξανακάνουμε μεγάλη την Αμερική" και στις φανατικές παραινέσεις των πρωτεργατών του Brexit "Να ξαναπάρουμε πίσω τη χώρα μας".

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη κλείνουν τα βιβλία τους για φέτος έχοντας προσθέσει στις προσωπικές περιουσίες τους άλλα 237 δισ. δολάρια. Το 2016 ήταν όντως ακόμη μια καλή χρονιά γι' αυτούς.

Παρά την κινεζική επιβράδυνση, την ασθενική παγκόσμια ανάκαμψη, τη συρρίκνωση των αναδυόμενων αγορών, το φτηνό πετρέλαιο, τη συνέχιση της λιτότητας στην Ευρώπη και την επενδυτική "νηνεμία", οι μεγαλύτερες περιουσίες του κόσμου αυξήθηκαν φέτος κατά 5,7%, στα 4,4 τρισ. δολάρια, με βάση τα στοιχεία του Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του πρακτορείου Bloomberg. "Σε γενικές γραμμές, οι πελάτες μας πέρασαν διά μέσου της αστάθειας των αγορών. Το 2016 ήταν τελικά μια καταπληκτική χρονιά για τον τομέα διαχείρισης κινδύνου" δήλωσε ο Σάιμον Σμάιλς, επικεφαλής επενδύσεων πελατών υπερ-υψηλών περιουσιακών στοιχείων της ελβετικής τράπεζας UBS.

Ο μεγάλος κερδισμένος της χρονιάς ήταν ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ. Αύξησε την περιουσία του κατά 11,8 δισ. δολάρια, στα 74,1 δισ. για το σύνολο του έτους, ανακτώντας τη θέση του ως ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο μετά τον Μπιλ Γκέιτς της Microsoft. Καταλυτικό στοιχείο στην εύνοιας της τύχης δεν ήταν άλλο από τη νίκη του Τραμπ, που τροφοδότησε τις προσδοκίες των αγορών και των ανθρώπων της ότι ο μεγιστάνας πρόεδρος θα χαλαρώσει τους κανόνες και θα δώσει ώθηση στην αμερικανική βιομηχανία. Σημειώνεται ότι στη λίστα με τη μεγαλύτερη αύξηση προσωπικής περιουσίας οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν τις τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο συνιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με 91,5 δισ. δολάρια, και ο μεγιστάνας του πετρελαίου Χάρολντ Χαμ. Είναι ενδεικτικό ότι μετά την εκλογή του Τραμπ οι Αμερικανοί υπερπλούσιοι αύξησαν την περιουσία τους κατά 77 δισ. δολάρια! Ο πρώην κτηματομεσίτης της Νέας Υόρκης σχηματίζει μια κυβέρνηση στηριγμένη στον πλούτο και στις εταιρικές διασυνδέσεις με "λάιτ" εμπειρία στην άσκηση εξουσίας, ένας συνδυασμός που ο δισεκατομμυριούχος των hedge funds Ρέι Ντάλιο θεωρεί ότι θα απελευθερώσει τα "πρωτόγονα ένστικτα" του καπιταλισμού και θα στείλει τις αγορές ακόμα ψηλότερα....

Ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton S.E. είναι ο μοναδικός μη Αμερικανός ανάμεσα στους πέντε πρώτους της λίστας των περισσότερο κερδισμένων, αυξάνοντας την περιουσία του κατά 7,1 δισ. δολάρια, στα 38,9 δισ. Ο Γκέιτς παρέμεινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο καθ’ όλη τη χρονιά. Ο Αμάνθιο Ορτέγα, ο πλουσιότερος στην Ευρώπη και ιδρυτής της αλυσίδας ενδυμάτων Zara, ήταν στη δεύτερη θέση του δείκτη για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς, μέχρι που ο Μπάφετ κατέλαβε τη θέση του τον Νοέμβριο. Ο Ορτέγα, του οποίου η περιουσία μειώθηκε κατά 1,7 δισ. δολάρια το 2016, είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με προσωπική περιουσία 71,2 δισ. δολαρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL