Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Robo-love για το μέλλον...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Robo-love για το μέλλον...

Υπάρχουν ταμπού για τη βιομηχανία του σεξ; Υπάρχουν όρια στην εκμετάλλευση κάθε δυνητικής προοπτικής για τη δημιουργία εμπορικής ζήτησης και ακόμα μιας νέας αγοράς για το "προϊόν" του σεξ; Η απάντηση ξεπροβάλλει ξεκάθαρη πίσω από το παράθυρο που ανοίγουν σήμερα η τεχνητή νοημοσύνη και η ανθρώπινη τάση για συναισθηματική "όσμωση" με τις μηχανές. Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργούν προοπτικές για μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία ρομπότ του σεξ που μπορεί κάλλιστα να αλλάξει ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τις ανθρώπινές σχέσεις.

Οι σεξουαλικές σχέσεις με ρομπότ είναι κάτι που αφορά το πολύ κοντινό μέλλον, προβλέπουν οι ειδικοί, καθώς προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα που "αντισταθμίζουν" το απολύτως ανθρώπινο συναίσθημα της συναισθηματικής ανασφάλειας. Ειδικοί που συμμετείχαν στις αρχές της εβδομάδας στο συμπόσιο του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου για τους νέους δρόμους σεξουαλικής διάδρασης που ανοίγει η τεχνολογία, ανάμεσά τους και ο διάσημος Βρετανός σκακιστής, συγγραφέας και ειδικός σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης Ντέβιντ Λέβι, θεωρούν πως το σεξ με ένα ρομπότ προσφέρει πολλά "πλεονεκτήματα" έναντι εκείνου με έναν homo sapiens.

"Είναι ασφαλές, δεν κολλάτε αρρώστιες και μπορείτε να έχετε τον έλεγχο" εξηγεί η Λιν Χολ του Τμήματος Επιστημών Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Sunderland εκτιμώντας ότι τα ρομπότ μπορούν κάλλιστα να δημιουργήσουν «μια καταπληκτική σεξουαλική εμπειρία».

Ανάλογη είναι η άποψη του καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Ιρλανδίας Τζον Ντάναχερ, που θεωρεί ότι τα ρομπότ θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα "καλό υποκατάστατο" για τους οίκους ανοχής στο άμεσο μέλλον, προσφέροντας πλεονεκτήματα στους πελάτες τους σε ζητήματα υγιεινής. Σύμφωνα με τον Ιρλανδό καθηγητή, η πρακτική αυτή θα μπορούσε να εξαλείψει και το trafficking, καθώς τα ρομπότ θα κοστίζουν φθηνότερα απ' ό,τι οι εργάτες του σεξ. Υπ' όψιν ότι η καλιφορνέζικη εταιρεία Abyss Creations ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά από το 2017 σεξουαλικά ρομπότ που θα έχουν όλα τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά...

Όχι Facebook τα Χριστούγεννα

Αλλά δεν είναι μόνον το ρομποτικό μέλλον που μπορεί να "εκτροχιάσει" την ανθρώπινη κοινωνικότητα, είναι και το "social media" παρόν που χρειάζεται προσοχή και έλεγχο. Οι πολύωρες επισκέψεις στο Facebook στη διάρκεια των Χριστουγέννων, βλέποντας φωτογραφίες "τέλειων" οικογενειών, "τέλειων" διακοπών, "τέλειων" σχέσεων, πιο πιθανόν είναι να μας κάνουν δυστυχισμένους, παρά να μας δημιουργήσουν γιορτινή διάθεση, προειδοποιεί τελευταία έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Η υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προκαλέσει αισθήματα φθόνου, καθώς οι χρήστες καταφεύγουν αναπόφευκτα σε "μη ρεαλιστικές κοινωνικές συγκρίσεις". Για ακόμα μια φορά, οι ερευνητές προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να υπάρχει η διά ζώσης επαφή μεταξύ των χρηστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL