Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Βραζιλία / Βραζιλία: Είκοσι χρόνια λιτότητας με συνταγματική βούλα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βραζιλία / Βραζιλία: Είκοσι χρόνια λιτότητας με συνταγματική βούλα

Οργισμένες κοινωνικές αντιδράσεις προκαλεί στη Βραζιλία, τέσσερις μόλις μήνες μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο, η έγκριση συνταγματικής μεταρρύθμισης από τη Γερουσία που "παγώνει" τις δημόσιες δαπάνες στη χώρα σε βάθος εικοσαετίας.

Την ώρα που η μεταρρύθμιση περνούσε με οριακή πλειοψηφία από το νομοθετικό σώμα, ομάδες διαδηλωτών συγκρούονταν με την αστυνομία στους δρόμους της Μπραζίλια και άλλων πόλεων. Αμέσως μετά την υπερψήφιση του μέτρου, ομάδες διαδηλωτών στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας πυρπόλησαν λεωφορείο και επιτέθηκαν στα γραφεία του φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού Globo TV. Στο Σάο Πάολο, στόχο των διαδηλωτών αποτέλεσε η έδρα της Βιομηχανικής Ομοπονδίας.

Για να περάσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η "μεταβατική" κυβέρνηση Τέμερ χρειαζόταν μια πλειοψηφία τριών πέμπτων, κάτι που μεταφραζόταν σε 49 ψήφους στη Γερουσία. Τελικά, η πλειοψηφία ήταν μάλλον οριακή, καθώς μόλις 53 γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ, ενώ 19 την καταψήφισαν. Σημειώνεται ότι η κυβερνητική κεντροδεξιά συμμαχία υπό τον Μισέλ Τέμερ ελέγχει 63 έδρες. "Κερδίσαμε. Αυτός ήταν ο βασικός στόχος: να παραδώσουμε το προϊόν εν μέσω της θύελλας" ήταν η πανηγυρική ανακοίνωση του Ρομέρο Ζούκα, ηγέτη της δεξιάς πλειοψηφίας στη Γερουσία.

Το εν λόγω "προϊόν", ευρύτερα γνωστό στη Βραζιλία ως PEC 55, παγώνει τις δαπάνες σε εκτελεστική, δικαστική και νομοθετική εξουσία για 20 χρόνια, επιτρέποντας μόνο μια ετήσια αύξηση που δεν θα ξεπερνά το επίπεδο του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους. Το μέτρο μπορεί να "επανεκτιμηθεί" σε δέκα χρόνια, ενώ τίθεται σε ισχύ από σήμερα Πέμπτη.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η κίνηση ήταν απαραίτητη προκειμένου η Βραζιλία να προσεκλύσει επενδύσεις, ενώ η αντιπολίτευση εκτιμά πως το μέτρο θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας που ήδη υποχρηματοδοτούνται. Τον περασμένο Αύγουστο, η Γερουσία με 61 ψήφους υπέρ και 20 κατά αποφάσισε την καθαίρεση της Ντίλμα Ρουσέφ για παραποίηση του ελλείμματος τις παραμονές των προεδρικών εκλογών του 2014. Η καθαίρεση της Ρουσέφ έβαλε τέλος στην επί 13 χρόνια κυριαρχία του Κόμματος των Εργαζομένων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL