Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
ΗΠΑ / ΗΠΑ: Ρωσική ΣυνωμοCIA για εκλογή Τραμπ...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ / ΗΠΑ: Ρωσική ΣυνωμοCIA για εκλογή Τραμπ...

Ολοένα πυκνώνουν οι παρεμβάσεις των -θεωρητικά ουδέτερων- υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ στην πολιτική ζωή της χώρας. Έτσι την προεκλογική παρέμβαση του FBI εναντίον της Χίλαρι Κλίντον διαδέχεται τώρα η μετεκλογική παρέμβαση της CIA εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία φαίνεται να αντανακλά μια έντονη εσωτερική σύγκρουση για το μέλλον της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Μια σειρά δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο αναθέρμαναν, μέσα στο Σαββατοκύριακο, τις κατηγορίες των Δημοκρατικών περί "ρωσικής εμπλοκής" στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Τόσο η “Washington Post” όσο και η “New York Times” δημοσίευσαν εκτενή ρεπορτάζ τα οποία, επικαλούμενα μυστικές εκθέσεις της CIA, συμπέραιναν ότι το Κρεμλίνο προσπάθησε να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές.

O τρόπος που επέλεξε να το κάνει, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα και τις "ανώνυμες" πληροφορίες της CIA, ήταν η υποκλοπή των ηλεκτρονικών αρχείων των Δημοκρατικών και η δημοσιοποίηση, μέσω Wikileaks, μιας σειράς ντοκουμέντων πολιτικά επιζήμιων για την υποψήφιά τους Χίλαρι Κλίντον. Βάσει των ίδιων δημοσιευμάτων οι Ρώσοι χάκερς υπέκλεψαν και τα ηλεκτρονικά αρχεία της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών, χωρίς όμως να τα δώσουν στη δημοσιότητα, κάτι που υποτίθεται ότι επιβεβαιώνει ότι πρόθεσ’η τους ήταν να διευκολύνουν την εκλογή Τραμπ.

Οι Ρεπουμπλικανοί διέψευσαν ότι η Εθνική Επιτροπή τους έγινε στόχος οποιασδήποτε ηλεκτρονικής επίθεσης, ενώ ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για "γελοίες" κατηγορίες που οφείλονται στο γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί υπέστησαν στις εκλογές του Νοεμβρίου "μια από τις μεγαλύτερες ήττες στην πολιτική ιστορία της χώρας".

Αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για τη σύγκρουση δύο κέντρων στο εσωτερικό της CIA αλλά και της αμερικανικής πολιτικής ελίτ, το επιτελείο Τραμπ σχολίασε επίσης δηκτικά ότι οι κατηγορίες προέρχονται "από τους ίδιους ανθρώπους που ισχυρίζονταν ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής".

Εξίσου σαρκαστικός εμφανίστηκε χθες και ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρατεύοντας ένα μάλλον πειστικό επιχείρημα. "Φαντάζεστε αν το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν το αντίστροφο και ήμασταν εμείς που προσπαθούσαμε να παίξουμε το χαρτί της Ρωσίας/CIA; Όλοι θα μίλαγαν για θεωρία συνωμοσίας" έγραψε στο Twitter.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL