Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Τουρκία: μαζικές συλλήψεις μετά το μακελειό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία: μαζικές συλλήψεις μετά το μακελειό

Με ένα κύμα μαζικών συλλήψεων που σάρωσε όλη τη χώρα και είχε στόχο το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) αντέδρασε η κυβέρνηση της Άγκυρας στο μακελειό το βράδυ του Σαββάτου έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας στην Κωνσταντινούπολη που στοίχισε τη ζωή σε 44 ανθρώπους, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η οργάνωση TAK - Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν.

"Οι υπεύθυνοι της επίθεσης θα πληρώσουν βαρύ τίμημα" διεμήνυσε ο Ερντογάν, για "εκδίκηση όποιο κι αν είναι το τίμημα" μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ενώ οι αντιδράσεις του φιλοκυβερνητικού Τύπου ποικίλλουν: από τις ευθείες επιθέσεις της "Γενί Σαφάκ" κατά της Ευρώπης και των ΗΠΑ που κατηγορούνται για "υπόθαλψη" της τρομοκρατίας, έως τις διαμαρτυρίες της "Σαμπάχ" για τη χλιαρή αντίδραση της Δύσης.

Πιο ψύχραιμες φωνές στη "Χουριέτ" άσκησαν κριτική στην πολιτική και τη ρητορική της κυβέρνησης που εστιάζει στην επιδίωξη της εκδίκησης παρά σε μια σαφή στρατηγική για τον τερματισμό των επιθέσεων. Την ίδια ώρα βεβαίως τα τουρκικά μαχητικά συνέχιζαν να βομβαρδίζουν στόχους στο βόρειο Ιράκ σε περιοχές όπου η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι υπάρχουν οχυρές θέσεις του PKK.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν χθες 235 πολίτες ως υπόπτους συμμετοχής στο PKK ή με την κατηγορία της "διασποράς προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης". Ανάμεσα στους συλληφθέντες υπάρχουν και 45 επαρχιακοί αξιωματούχοι του HDP.

Τα ξημερώματα περίπου 500 αστυνομικοί υποστηριζόμενοι από θωρακισμένα οχήματα και ένα ελικόπτερο εξαπέλυσαν επιχείρηση στα Άδανα συλλαμβάνοντας 25 αξιωματούχους του HDP. Μονάδες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Κωνσταντινούπολη συνέλαβαν σε ξεχωριστές επιχειρήσεις 20 αξιωματούχους του κόμματος, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης, ενώ πραγματοποίησαν έρευνες σε διάφορες διευθύνσεις, μεταξύ των οποίων και στα κεντρικά κομματικά γραφεία.

Στην Άγκυρα άλλα 17 στελέχη του HDP συνελήφθησαν στη διάρκεια εφόδων, ανάμεσά τους και ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος. 51 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μερσίνα, στον Νότο, και πέντε στην βορειοδυτική επαρχία Μανίσα.

Έφοδοι

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν σε 11 επαρχίες από τα βορειοδυτικά έως τα νοτιοανατολικά της χώρας. Σύμφωνα πάντως με το HDP ο αριθμός των στελεχών του που συνελήφθησαν έφτασε τους 291. Με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα social media το κόμμα κατήγγειλε τη λεηλασία των κεντρικών γραφείων του στην Κωνσταντινούπολη από τις εφόδους της αντιτρομοκρατικής και των αστυνομικών.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες του HDP, του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, είναι ήδη προφυλακισμένοι αναμένοντας τη δίκη τους κατηγορούμενοι για "διασυνδέσεις" με το PKK. Από τη φυλακή της Αδριανούπολης, όπου κρατείται, ο Ντεμιρτάς έστειλε διά του δικηγόρου του γραπτό μήνυμα καταδικάζοντας την επίθεση του Σαββάτου.

«Καλώ όλη την κοινωνία να σταθεί ενωμένη με ελπίδα απέναντι στη βία, με ειρήνη, αδελφικότητα, δημοκρατία και ελευθερία. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την ελπίδα για ειρήνη όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες" τονίζει ο φυλακισμένος ηγέτης του HDP.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε χθες την περιοχή της επίθεσης και παρέστη στις κηδείες ορισμένων αστυνομικών. Αργά το απόγευμα χιλιάδες οπαδοί της Μπεσίκτας και άλλων δύο μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων της Κωνσταντινούπολης, της Γαλατασαράι και της Φενέρμπαχτσε, έκαναν πορεία στην πόλη σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα των επιθέσεων. Η Μπεσίκτας επιπλέον αποφάσισε το σημείο της επίθεσης να ονομαστεί σε «Λόφο των Μαρτύρων».

Στο μεταξύ οι τραγικές ιστορίες των θυμάτων της επίθεσης βλέπουν το φως της δημοσιότητας η μια μετά την άλλη. Κοινός παρονομαστής όλων ο βίαιος, απροσδόκητος θάνατος νέων ανθρώπων. Ένας απ' αυτούς ήταν κι ο 19χρονος Μουσταφά Μπερκάι Ακμπάς. Καταγόταν από την επαρχία της Σινώπης στον Εύξεινο Πόντο και είχε πάει στην Κωνσταντινούπολη για διήμερη εκδρομή. Ήταν φοιτητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Μπασκέντ της Άγκυρας.

«Πήγε στην Κωνσταντινούπολη για δύο ημέρες. Ο ίδιος και οι φίλοι του ήταν εκεί για βόλτα. Ήταν μέσα σ' ένα ταξί και περνούσαν συμπτωματικά από την περιοχή της έκρηξης» δήλωσε ο πατέρας του στην εφημερίδα "Χουριέτ". «Τον αποκαλούν μάρτυρα εξαιτίας αυτού. Δεν θέλω ο γιος μου να είναι μάρτυρας. Δολοφονήθηκε. Η επιθυμία του ήταν να γίνει γιατρός και να βοηθάει τους ανθρώπους" τόνισε ο πατέρας του 19χρονου.

Ο αριθμός των νεκρών από τη διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου έφτασε τους 44 -ο αρχικός απολογισμός έκανε λόγο για 38- και απ' αυτούς οι 36 ήταν αστυνομικοί. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ρετζέπ Ακντάγκ, οι τραυματίες είναι 150.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL