Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Η νέα διαχωριστική γραμμή των γάλλων πολιτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η νέα διαχωριστική γραμμή των γάλλων πολιτών

Τι κι αν είχε πει ότι επιθυμούσε νίκη της Χίλαρι - τώρα επιθυμεί σφόδρα να αποκομίσει οφέλη από την επικράτηση του Τραμπ. Ο λόγος για τον Νικολά Σαρκοζί που, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, χάνει τον εσωκομματικό αγώνα για το χρίσμα του υποψήφιου στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης άνοιξης, εκ μέρους του κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο Σαρκό δεν δεσμεύεται ποτέ από τίποτε όταν πρόκειται να πετύχει τον στόχο του. Δεν έχασε λοιπόν καθόλου καιρό και έσπευσε να δηλώσει ότι αυτή η νίκη «αποτελεί την άρνηση της ενιαίας σκέψης σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της μετανάστευσης και τον σεβασμό των συνόρων, αυτής της ενιαίας σκέψης που αγνοεί την ανάγκη των δύσκολων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των πολιτών από την ισλαμιστική τρομοκρατία»... Παράλληλα είπε ότι ο Τραμπ εκφράζει «τη σκέψη των Αμερικανών και της βαθιάς Αμερικής που έχει βαρεθεί την ενιαία σκέψη».

Για τον εσωκομματικό του αντίπαλο, τον Αλέν Ζιπέ, η είδηση της νίκης του Τραμπ ήταν κακή γιατί έρχεται σε αντίθεση με την προσέγγισή του - ο ίδιος εμφανίζεται ως ο καλύτερος να αντιμετωπίσει τη Λεπέν. «Στους Γάλλους, θέλω να υπερασπίσω όλους τους κινδύνους της δημαγωγίας και του εξτρεμισμού για τη δημοκρατία και τον ζωτικό χαρακτήρα των επιλογών που βρίσκονται μπροστά τους. Περισσότερο από ποτέ κάνω έκκληση για ενότητα και κινητοποίηση όλων όσοι έχουν ‘κάποια ορισμένη ιδέα’ της Δημοκρατίας και της Γαλλίας», τόνισε σε μήνυμά του ο Ζιπέ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, συνεχάρη τυπικά τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, λέγοντας μια κοινοτυπία - «ο αμερικανικός λαός είπε τη γνώμη του, εξέλεξε τον Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρο των ΗΠΑ». Έπρεπε να περάσουν τρία 24ωρα για να ανακοινώσει ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ. Εκείνος που έσπευσε να εξηγήσει ότι η νίκη του επιχειρηματία απηχεί την «ανάγκη των συνόρων» και την ανάγκη «ελέγχου της μετανάστευσης» καθώς και την προστασία των μεσαίων και λαϊκών τάξεων, συμπεριλαμβανομένων και των γαλλικών, «που έχουν την αίσθηση της υποβάθμισης».

«Καλό νέο» ήταν βέβαια η νίκη του Τραμπ για τη Λεπέν - της έδωσε νέα ώθηση και... ελπίδα για τα... καλύτερα την Άνοιξη. «Αυτό δεν είναι το τέλος του κόσμου αλλά το τέλος ενός κόσμου», είπε υπό τα θερμά χειροκροτήματα των οπαδών της, λίγη ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση της νίκης Τραμπ. Η Λεπέν τόνισε ότι οι Αμερικανοί «αρνήθηκαν το στάτους κβο», προφανώς ελπίζοντας ότι την Άνοιξη θα κάνουν το ίδιο και οι Γάλλοι... Οι Αμερικανοί «έδειξαν σε εκείνους που πιστεύουν ότι οι καταστάσεις παραμένουν αναλλοίωτες, ότι ο κόσμος κινείται, ότι ο κόσμος αλλάζει, ότι το κίνημα αποτελεί μέρος της ζωής των εθνών». Άλλο ένα καλό νέο για τη Μαρίν, η οποία τώρα αναμένει με ανυπομονησία το αποτέλεσμα της 4ης Δεκεμβρίου: των προεδρικών της Αυστρίας, προκειμένου να πανηγυρίσει ξανά...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL