Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Κοσμοδρόμιο από τον Νίκο Κυριακίδη / Μοσούλη live streaming
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κοσμοδρόμιο από τον Νίκο Κυριακίδη / Μοσούλη live streaming

Μια φορά κι έναν καιρό, στο μακρινό 1991, ήταν το δορυφορικό CNN και ο Πίτερ Αρνέτ που στεκόταν μπροστά απ' την κάμερά του κάπου στη Βαγδάτη. Με τις περγαμηνές ενός “Πούλιτζερ” στις αποσκευές του για τις ανταποκρίσεις του απ' τον πόλεμο στο Βιετνάμ, ο Πίτερ μάς μετέδιδε απευθείας την “Καταιγίδα της Ερήμου”- του πατέρα Μπους- καθώς σάρωνε με μανία το Ιράκ του Σαντάμ κι ενώ ο τελευταίος υποσχόταν πως θα έδινε τη "μητέρα όλων των μαχών"...

“Οι ουρανοί πάνω απ' τη Βαγδάτη έχουν φωτιστεί, βλέπουμε έντονες λάμψεις παντού”, μετέδιδε σαστισμένος ο συνάδελφός του Μπέρναντ Σο από το πάλαι ποτέ ξενοδοχείο “Αλ Ρασίντ” μόλις άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες βόμβες, τη νύχτα της 16ης Ιανουαρίου 1991, σε μια φράση που τυπώθηκε στη μνήμη. Ήταν η πρώτη φορά στην Ιστορία που στρατιωτική επιθετική ενέργεια δεν καταγραφόταν υπό την υποκειμενική ματιά στρατιωτικών χρονικογράφων, δεν αποθανατιζόταν ως ρομαντικό δείπνο από φωτογράφους του μετώπου, δεν κινηματογραφούνταν με διαταγή ανωτέρων για να μονταριστεί σε κάποιο επιτελείο πριν προβληθεί στα κινηματογραφικά επίκαιρα. Μεταδιδόταν απευθείας, “ζωντανά”, με αμοντάριστα πλάνα, από την τηλεόραση σε όλο τον κόσμο.

Δώδεκα χρόνια αργότερα, το Ιράκ ξαναγίνονταν ο σάκος του μποξ στα χέρια της δυναστείας των Μπους, αυτή τη φορά απ' τον υιό... του πατρός, εντελώς απροκάλυπτα, με πρόσχημα ένα απαίσχυντο, σκανδαλώδες ψέμα: τα δήθεν “όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ”. Και πάλι η TV ήταν εκεί, παρούσα, από την πρώτη στιγμή, στην πρώτη γραμμή. Η αμερικανική πολεμική μηχανή με την αρωγή της περιβόητης “συμμαχίας των προθύμων” εξαπέλυε το βράδυ της 20ής Μαρτίου 2003 το “Σοκ και Δέος” των νεοσυντηρητικών γερακιών της Ουάσιγκτον στην καρδιά του σανταμικού καθεστώτος και ρόλο “CNN” σ' αυτό τον νέο πόλεμο ανέλαβε ένα αναδυόμενο αραβικό ειδησεογραφικό κανάλι. Φιλοδοξούσε να γίνει το εναλλακτικό “CNN” του αραβικού κόσμου - και ώς ένα βαθμό το πέτυχε. Το Αλ Τζαζίρα έγινε κόκκινο πανί για τους Αμερικανούς, το κατηγορούσαν ότι οι ανταποκρίσεις του ήταν “πολύ συναισθηματικές” και ως εκ τούτου... αντιδεοντολογικές. Το πλήρωσαν ακριβά οι δημοσιογράφοι του με έναν ωμό βομβαρδισμό των γραφείων τους στη Βαγδάτη και έναν θάνατο, το ίδιο είχε γίνει δύο χρόνια νωρίτερα κατά την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν. Αλλά αυτά είναι πια ιστορία...

Κουρδικό “CNN”

Όλοι οι παρανοϊκοί, τυχοδιωκτικοί, νεοταξικοί πόλεμοι που πυροδότησε ή υποδαύλισε η αμερικανική μονοκρατορία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έχουν γίνει πια ένα κουβάρι, μια απ' τις άκρες του οποίου βρίσκεται σήμερα στη Μοσούλη. Η γρήγορη ήττα του στρατού του Σαντάμ το 2003 ήταν απλώς η αρχή κι όχι το τέλος του πραγματικού πολέμου. Η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές, ως συνέπεια και συνέχεια της αμερικανικής εισβολής και κατοχής του Ιράκ, θα κρίνει πολλά. Η δυναμική αστάθεια της πολυεθνοτικής περιοχής, οι πλούσιοι, ανεκμετάλλευτοι, υψηλής κερδοφορίας ενεργειακοί πόροι της, το ανοιχτό κουρδικό ζήτημα, ο τουρκικός μεγαλοϊδεατισμός και επεκτατισμός, η υποχώρηση της ιρακινής κεντρικής εξουσίας, ο εμφύλιος στη γειτονική Συρία και η γενικότερη κατάρρευση της μεσανατολικής τάξης πραγμάτων, ανοίγουν ζητήματα και δημιουργούν συνθήκες κοσμοϊστορικών μεταβολών. Ούτε από αυτή τη μάχη θα μπορούσε, λοιπόν, να λείπει η TV.

Αλλά στην πρωτοπορία της τηλεοπτικής κάλυψης των συγκρούσεων και της "διαμοίρασής" της με τα νέα τεχνολογικά φορμά του Διαδικτύου, δεν βρίσκεται σήμερα ούτε το ρηξικέλευθο CNN, ούτε το εναλλακτικό Αλ Τζαζίρα, ούτε το ουδέτερο BBC, ούτε το “πατριωτικό” Fox News της Αμερικής. Τα σκήπτρα έχει πάρει ένα κουρδικό κανάλι, το Rudaw, που εκπέμπει από το Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν. Είναι ένα ενημερωτικό δίκτυο που έχει ειδησεογραφικό πόρταλ, επίγειο και δορυφορικό κανάλι, ραδιόφωνο, εφημερίδα. Η ροή των ειδήσεων γίνεται στις δύο διαλέκτους (σορανί και κουρμανζί) και στα δύο αλφάβητα (λατινικό και αραβικό) των κουρδικών, στα αγγλικά και τα τουρκικά. Από την περασμένη εβδομάδα το Rudaw μεταδίδει απευθείας τη μάχη της Μοσούλης μέσω live streaming υψηλής ανάλυσης (http://rudaw.net/english/onair/tv/live) στο Facebook, το Twitter και το YouTube. Η ροή αναμεταδίδεται φυσικά από δεκάδες άλλους ειδησεογραφικούς ιστότοπους και ιστοσελίδες. Οι επισκέψεις στην σελίδα του καναλιού στο Facebook αυξήθηκαν κατά 202% την πρώτη ημέρα της μάχης, η μετάδοση της ζωντανής ροής είχε 462.000 θεατές και 2 εκατομμύρια αναμεταδόσεις. Σύμφωνα με την "Guardian", το livestream του Rudaw από τη Μοσούλη είχε 800.000 θεατές στον ιστότοπο του Αλ Τζαζίρα και περισσότερους από 50.000 στον ιστότοπο του βρετανικού Channel 4.

Το κανάλι έχει αναπτύξει γύρω από τη Μοσούλη δέκα πλήρως εξοπλισμένα τηλεοπτικά συνεργεία για την κάλυψη των συγκρούσεων “από κάθε γωνία και κάθε σημείο”. Οι χρήστες μπορούν να βλέπουν από κινητά και τάμπλετ τους πεσμεργκά να εφορμούν στη μάχη, το πυροβολικό τους να σφυροκοπεί τις θέσεις των τζιχαντιστών, τις πολεμικές επιχειρήσεις να ξεδιπλώνονται στις οθόνες τους σε πραγματικό χρόνο. Οι Κούρδοι ρεπόρτερ, άνδρες και γυναίκες, βρίσκονται κυριολεκτικά στην πρώτη γραμμή του μετώπου ανάμεσα σε στρατιώτες που μετακινούνται από χωριό σε χωριό, από γειτονιά σε γειτονιά. Οι βολές αντηχούν στα πλάνα, η κάμερα παίρνει θέση πίσω από το σκόπευτρα των καλάσνικωφ. Σ' ένα τρέιλερ, ένας πεσμεργκά δείχνει στο κινητό του το live streaming του καναλιού. Στα διαλείμματα, Κούρδοι στρατιωτικοί και αναλυτές στο στούντιο παρουσιάζουν και εξηγούν πτυχές της μάχης. Από την έκβαση του πολέμου στη Μοσούλη θα εξαρτηθεί μεγάλο μέρος της κουρδικής υπόθεσης. Μοσούλη και Κιρκούκ θα αποτελέσουν τις δύο βασικές πλουτοπαραγωγικές πηγές ενός μελλοντικού ανεξάρτητου Κουρδιστάν.

Το μήνυμα

“Αν το CNN έβαλε τον πόλεμο του Περσικού σε κάθε σαλόνι, το Rudaw έφερε τη μάχη της Μοσούλης στην οθόνη κάθε φορητής συσκευής σε όλο τον κόσμο”, λέει ο Εμίν Λιχονί, επικεφαλής του τομέα ψηφιακών μέσων του κουρδικού καναλιού. Υπάρχει βέβαια μια εύλογη απορία: το να “βγάζεις” σε live streaming μια στρατιωτική επιχείρηση σε εξέλιξη, δεν είναι στρατιωτικά αντιδεοντολογικό; Δεν είναι σαν να αποκαλύπτεις τις κινήσεις σου; Δεν είναι σαν να δείχνεις στον αντίπαλό σου ότι προετοιμάζεσαι να του επιτεθείς, δεν χάνεις το στοιχείο του αιφνιδιασμού; Η απάντηση κι εδώ βρίσκεται στη διάσημη ρήση, το “μέσο είναι το μήνυμα”.

Οι σύγχρονοι πόλεμοι δεν διεξάγονται μεταξύ κρατών. Η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι η ασύμμετρη απειλή, τα έθνη μάχονται εναντίον αντάρτικων οργανώσεων, όχι μεταξύ τους με τακτικούς στρατούς. Τα μεγαλύτερα προβλήματα των ΗΠΑ στο Ιράκ δεν προκλήθηκαν από τον στρατό του Σαντάμ αλλά από το αντάρτικο που ξεπήδησε μέσα από την ήττα του. Η σημερινή μάχη στη Μοσούλη δεν αφορά μόνον στη στρατιωτική ήττα των τζιχαντιστών, αφορά και στο πώς θα κερδηθεί ο ψυχολογικός πόλεμος για την εμπιστοσύνη του ντόπιου πληθυσμού. Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι μόνον μια νίκη σε επίπεδο καθαρά στρατιωτικής αναμέτρησης αλλά και μια νίκη στον πόλεμο της αφήγησης, και αυτή η τελευταία είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική. Το λέει με έμμεσο τρόπο ο Κούρδος δημοσιογράφος: "Η τεχνολογία δεν έκανε δυνατή μόνον την απευθείας μετάδοση ενός πολέμου στις οθόνες των smartphones, αλλά προσφέρει επίσης την ευκαιρία στους θεατές να εμπλακούν σε αυτό που βλέπουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με emojis"...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL