Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Το ταξίδι του DNA: Αν ήξερες ποιος είσαι... (video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το ταξίδι του DNA: Αν ήξερες ποιος είσαι... (video)

Η καθαρότητα του αίματος, η αίσθηση του ανήκειν σε ένα πλαίσιο που χαράσσει τα σύνορα της γεωγραφικής περιοχής στην οποία έτυχε να γεννηθείς, η ταύτιση με ένα έθνος... Όλα θρυμματίζονται μόλις αφήσεις την επιστήμη να σου απαντήσει ένα απλό ερώτημα: «Από πού είσαι;» Η απάντηση εκπλήσσει και οι «ρίζες» σου γίνονται πιο βαθιές και πολυδαίδαλες, απλώνονται στο χρόνο και το χώρο και μπορεί να αγκαλιάζουν ακόμη και ολόκληρο τον πλανήτη.

Ένα τέτοιο κοινωνικό πείραμα έθεσε σε εφαρμογή το site αναζήτησης πτήσεων Momondo, στη Δανία. Στο πλαίσιο διαφημιστικής καμπάνιας "Lets Open Our World", οι υπεύθυνοι έδωσαν τη δυνατότητα σε 67 ανθρώπους από διάφορες χώρες να κάνουν ένα τεστ DNA, δωρεάν, αφότου τους απηύθυναν ερωτήματα όπως «από που κατάγεσαι;», «τι γνώμη έχεις για την καταγωγή σου» και «σκεφτείτε άλλες εθνικότητες και χώρες στον κόσμο με τις οποίες δεν τα πάτε καλά, ή δεν σας αρέσουν ιδιαίτερα». Οι συμμετέχοντες απαντούσαν αβίαστα και με σιγουριά. Δύο εβδομάδες μετά, η βεβαιότητα κλονίστηκε...

 

https://www.youtube.com/embed/tyaEQEmt5ls

 

Το συγκινητικό βίντεο έχει ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια προβολών και έχει κοινοποιηθεί από εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Φανερώνει τη στιγμή που αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι ένας πολίτης του κόσμου και τότε που ολόκληρος ο κόσμος ανοίγει μπροστά σου οικείος, τόσο δικός σου, όσο και ενός Ασιάτη, ενός Ρώσου και ενός Αμερικάνου. Στο DNA σου υπάρχουν καταγραφές από πλήθος πολιτισμών, παραδόσεων, διαδρομών της ιστορίας και το σώμα ένας χάρτης όλων αυτών των διαδρομών.

Λίτρα μελάνης έχουν καταναλωθεί από επιστήμονες και ανθρώπους που αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως μια ολότητα, συναποτελούμενη από διακριτά αλλά όχι ανεξάρτητα μέρη, για να εξηγήσουν ότι ο πλανήτης είναι το κοινό μας σπίτι. Τα σύνορα, οι διακρίσεις, οι εθνικισμοί, ο ρατσισμός δεν είναι παρά κενά περιεχομένου, μόλις γίνει αντιληπτή μια απλή αλήθεια, ότι δεν υπάρχουν «καθαρές» φυλές. Στα κενά που αφήνει η πολιτική θεωρία και η επιστήμη, μια βιωματική προσέγγιση κάνει το γύρο του διαδικτύου και παρέχει αδιάσειστα επιχειρήματα, ενάντια στο φαντασιακό που θρέφει τον νεοναζισμό και το ρατσισμό σε κάθε γωνιά της Γης.

Για να παρακολουθήσετε το βίντεο υποτιτλισμένο, ακολουθήστε την εξής διαδικασία: Πατήστε το δεύτερο εικονίδιο (τροχός) που βλέπετε στο μενού επιλογών που βρίσκεται στο κάτω δεξιά μέρος της οθόνης του βίντεο. Από το μενού που εμφανίζετε, επιλέξτε «Υπότιτλοι». Στο νέο μένου, επιλέξτε «Αυτόματη μετάφραση» που εμφανίζεται τελευταία στη λίστα. Τέλος, από τη νέα λίστα, επιλέξτε «Ελληνικά». Καλή θέαση!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL