Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Το αθέατο πρόσωπο του Ισλαμικού Κράτους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το αθέατο πρόσωπο του Ισλαμικού Κράτους

Του Κυριάκου Δημάγγελου*

Φρικαλεότητα και φανατισμός, αυτές οι δύο λέξεις βγαίνουν σχεδόν από κάθε δυτικό στόμα που θέλει να μιλήσει για το Ισλαμικό Κράτος. Η δράση των μαχητών του Αλ Μπαγκντάντι τα τρία τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Παρίσι και Βρυξέλλες, σκορπά τον τρόμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ήδη η Γαλλία, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των τρομοκρατικών ενεργειών προχώρησε σε ακόμα σκληρότερα και αυταρχικότερα μέτρα κατά των μουσουλμανικών κοινοτήτων, όπως η απαγόρευση εισόδου στη χώρα για άτομα που δεν έχουν γαλλική υπηκοότητα και ενδέχεται να είναι τρομοκράτες, η επίβλεψη «ευαίσθητων» περιοχών από στρατιωτικά σώματα και η δυνατότητα ελέγχου ύποπτων ατόμων χωρίς εισαγγελικό ένταλμα.

Ο Αλ Μπαγκντάντι και οι «διαδικτυακοί» μαχητές του Χαλιφάτου καταφέρνουν να χρησιμοποιήσουν τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για να πετύχουν τον στόχο τους με μια μοναδική ικανότητα. Μέσω της σκηνοθετημένης βιντεοσκόπησης των φρικιαστικών εγκλημάτων τους, επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τη Δύση, να φοβίσουν την κοινή γνώμη, να αποθαρρύνουν την όποια επέμβαση εναντίον τους.

Αυτή η σκηνοθετημένη διαμεσολαβημένη εικόνα του Ισλαμικού Κράτους, που στοχεύει να "τρομοκρατήσει", είναι, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, μόνο η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη, η λιγότερο γνωστή, είναι αυτή η οποία δεν απευθύνεται στο δυτικό "κοινό", δεν έχει στόχο να φοβίσει, αλλά να δώσει όραμα σε πολύ συγκεκριμένους αποδέκτες, που δεν είναι άλλοι από τον μουσουλμανικό κόσμο ανά τον κόσμο.

Στην Ευρώπη οι μουσουλμανικές κοινότητες βρίσκονται ως επί το πλείστον στο κοινωνικό περιθώριο, είναι αποκλεισμένες από την αγορά εργασίας και μαστίζονται από αναλφαβητισμό. Η κρίση, η οποία έχει αποτέλεσμα τη συμπίεση των αναγκών των υποτελών, έχει πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στις κοινότητες των μεταναστών. Αυτή η εξαθλίωση την οποία βιώνει μια μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού, σε συνδυασμό με ακροδεξιές και ξενοφοβικές φωνές που διαρκώς πληθαίνουν, οξύνουν το καθεστώς αποκλεισμού για τις μουσουλμανικές κοινότητες.

Οι διαδικτυακοί «μαχητές» του Χαλιφάτου στοχεύουν σε αυτό ακριβώς το κοινό, στους αποκλεισμένους της Δύσης, και αναδεικνύουν το άλλο πρόσωπο του Iσλαμικού Κράτους. Περιοδικά όπως τα "Dabiq" (αγγλικά), "Dar al-Islam" (γαλλικά), "Konstantiniyye" (τουρκικά), "Istok" (ρωσικά), "Al-Naba Newsletter" (αραβικά) προσπαθούν να προβάλλουν εικόνες και ειδήσεις με στόχο όχι μόνο τη τρομοκρατία, αλλά την προπαγάνδα του Χαλιφάτου και τον προσηλυτισμό νέων μαχητών στις τάξεις του.

Βίντεο και φωτογραφίες εμφανίζουν τους κατοίκους στη Ράκα, τη Μοσούλη και σε άλλες πόλεις που τελούν υπό τον έλεγχο του Χαλιφάτου να έχουν επάρκεια τροφίμων και αγαθών που οι μουσουλμάνοι της Δύσης στην πλειονότητά τους στερούνται. Τους εμφανίζουν να έχουν αγαθά, πολλά χρήματα προερχόμενα κατά κύριο λόγο από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, θέσεις εργασίας, κοινωνική αποδοχή και δυνατότητα μιας καλύτερης ζωής με ικανοποίηση κάθε ανάγκης τους.

Αυτές οι εικόνες εν πολλοίς βρίσκονται στον αντίποδα της καθημερινότητάς τους στη Δύση. Το Χαλιφάτο για τους Σουνίτες δεν αποτελεί πλέον μονάχα τη γη της «ευλογίας», αλλά και της ευδαιμονίας που η Δύση δεν μπορεί να παράσχει μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Το ερώτημα γιατί λοιπόν όλο και περισσότεροι νέοι/ες στρατεύονται στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους δεν μπορεί να αναζητείται μονάχα στον φανατισμό ή σε κάποιες ερμηνείες του Κορανίου που δίνουν αρκετοί αναλυτές αλλά στην ίδια την καταπίεση και τον αποκλεισμό που βιώνουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι στον δυτικό κόσμο εδώ και αρκετά χρόνια.

Παράλληλα υπάρχουν και έντυπα τα οποία απευθύνονται σε συγκεκριμένα ακροατήρια και κοινωνικές ομάδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το περιοδικό "Al-Zawra" που απευθύνεται μονάχα στις γυναίκες και το οποίο προπαγανδίζει και επαναπροσδιορίζει τον ρόλο της γυναίκας «στα εδάφη του Ισλάμ» σε μια προσπάθεια οικοδόμησης ενός νέου κοινωνικού προτύπου στο σύνολο του. Το Χαλιφάτο δεν αποτελεί μονάχα μια πολεμική μηχανή, όπως πολλοί ισχυρίζονται, αντίθετα προσπαθεί να συντελέσει μια τεράστια «επανάσταση» σε κάθε όψη της ζωής των κατοίκων του.

Οι διαδικτυακοί «μαχητές» του Χαλιφάτου έχουν αποδειχθεί ίσως πολύ αποδοτικότεροι από τους μαχητές του στο πεδίο της μάχης, όπως επισημαίνουν αναλυτές, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από τριάντα χιλιάδες διαδικτυακοί λογαριασμοί οι οποίοι προπαγανδίζουν τη δράση του Ισλαμικού Κράτους και γίνονται κοινωνοί στην προσπάθειά του να εντάξει στις τάξεις του μαχητές και υποστηρικτές. Η ικανότητά τους να χειρίζονται την εικόνα, να εκπέμπουν το μήνυμα, να αντιλαμβάνονται και να εκμεταλλεύονται τον κοινωνικό αποκλεισμό των μουσουλμανικών κοινοτήτων είναι αυτή που χαρίζει στον Αλ Μπαγκντάντι υποστήριξη και μαχητές σε όλο το κόσμο.

Το Χαλιφάτο, συνεπώς, μπορούσε και μπορεί να προσφέρει στους μαχητές του και τους κατοίκους του την ιδεολογική «λύτρωση» και τη κάλυψη των υλικών τους αναγκών σε χρόνο ενεστώτα. Ο Αλ Μπαγκντάντι φαίνεται όχι μονάχα ικανός στη μάχη του πολέμου και της προπαγάνδας αλλά και στο κομμάτι της διοίκησης. Τα λάθη της Αλ Κάιντα αλλά και του Αλ Ζαρκάουι -ο οποίος έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τον Αλ Μπαγκντάντι- φαίνεται πως έχουν μελετηθεί από το Ισλαμικό Κράτος, που δεν αρκείται στην αντίθεση με τη Δύση αλλά επιχειρεί την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας και ενός νέου συστήματος διακυβέρνησης.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως η άλλη, η αθέατη όψη του Ισλαμικού Κράτους είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την φανερή, ιδιαίτερα όσο η Ευρώπη επιλέγει να αντιμετωπίζει το ζήτημα των μουσουλμάνων σαν να πρόκειται για δυνάμει τζιχαντιστές, ενισχύοντας τους φράχτες και εντείνοντας κατασταλτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς διολισθαίνοντας διαρκώς σε μια ακροδεξιά και ξενοφοβική ατζέντα και πρακτική.

Το Ισλαμικό Κράτος είναι πράγματι μια Λερναία Ύδρα, η οποία ρίζωσε στην Ευρώπη από τη καταπίεση που οι μουσουλμανικές κοινότητες βίωσαν, μια Λερναία Ύδρα που δεν εκκινεί μονάχα από την έννοια της ιδέας (τζιχάντ, Σαρία), αλλά από την ίδια τη καταπίεση που οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί της Ευρώπης βίωσαν και βιώνουν. Όσο αρνείται η Ευρώπη να το αντιληφθεί και να έρθει αντιμέτωπη με τα αίτια γέννησης του φαινομένου, τόσο θα αδυνατεί να δώσει λύσεις και θα έρχεται αντιμέτωπη διαρκώς με νέα «κεφάλια» που θα έρχονται στην επιφάνεια.

* Ο Κυριάκος Δημάγγελος είναι μέλος του γραφείου του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL