Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Η Τουρκία απαιτεί ειδικό ρόλο / Ιράκ - Συρία: Σφίγγει ο κλοιός για το Ισλαμικό Κράτος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Τουρκία απαιτεί ειδικό ρόλο / Ιράκ - Συρία: Σφίγγει ο κλοιός για το Ισλαμικό Κράτος

Μαχητικά αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ βομβάρδισαν και κατέστρεψαν χθες τα ξημερώματα το κτήριο του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη, το οποίο είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές και χρησιμοποιούσαν για τις ανάγκες του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα επιχειρεί βάλει όρους σχετικά με τη δράση των Κούρδων στη βόρεια Συρία εν όψει της νέας επίθεσης που ετοιμάζεται εναντίον των τζιχαντιστών.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι Αμερικανοί είχαν ενημερώσει για τις προθέσεις τους την Άγκυρα, η οποία έδωσε την έγκρισή της για τον βομβαρδισμό. Οι Τούρκοι διπλωμάτες είχαν εγκαταλείψει από πέρυσι το προξενείο, μετά την κατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές. Εν τω μεταξύ το Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε κύμα βομβιστικών επιθέσεων στο κεντρικό και το νότιο Ιράκ εναντίον της σιιτικής πολιτοφυλακής και σκότωσε περισσότερους από 30 ανθρώπους.

Λίγες μέρες μετά τις συνομιλίες Ομπάμα - Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, αμερικανική αντιπροσωπεία μετέβη στην Άγκυρα για να συζητήσει την επικείμενη κουρδική αντεπίθεση στην περιοχή Μανμπίζ, την οποία εξακολουθεί να ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία. Σημειώνεται ότι προχθές οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν ακόμη μία πόλη στρατηγικής σημασίας ανάμεσα στην Παλμύρα και τη Δαμασκό, εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές. Καθώς διαμορφώνεται νέο σκηνικό στη Συρία η εφημερίδα "Χουριέτ" γράφει ότι η Άγκυρα απαιτεί από τους Αμερικανούς που στηρίζουν τους Κούρδους να εξοπλίσουν επίσης φιλοτουρκικές οργανώσεις στην περιοχή, αλλά και να αποσπασθούν οι Άραβες μαχητές από τη διοίκηση των κουρδικών Δυνάμεων Προστασίας του Λαού, που ελέγχουν πλέον μεγάλο μέρος της μεθορίου Συρίας - Τουρκίας και έχουν προχωρήσει στη συγκρότηση ομοσπονδίας.

Από την πλευρά της, η Μόσχα ζήτησε να περιληφθούν οι Κούρδοι στις συνομιλίες της Γενεύης για τη διευθέτηση της κρίσης και να μετατεθεί για επόμενο στάδιο η συζήτηση για το μέλλον του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Στρατής Αγγελής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL