Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Το Ισλαμικό Κράτος απέναντι σε όλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Ισλαμικό Κράτος απέναντι σε όλους

Του Κυριάκου Δημάγγελου*

Η βομβιστική επίθεση της Τρίτης στις Βρυξέλλες αποτελεί, στη πραγματικότητα, ένα ακόμα επεισόδιο της «εισβολής» των μαχητών του Αλ Μπαγκντάτι στη Δύση. Μετά το Παρίσι, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, έβαλαν στο στόχαστρο την «πρωτεύουσα» της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να αποκομίσουν διττό όφελος. Αφενός να διατηρήσουν και να εντείνουν το αίσθημα τρομοκρατίας που η φρικαλεότητα των εγκλημάτων προκαλεί σε όλο τον κόσμο, αφετέρου να σφραγίσουν την έναρξη ενός νέου κύκλου βίας που αυτή τη φορά δεν θα έχει σαν θέατρο επιχειρήσεων τη Μέση Ανατολή αλλά την Ευρώπη.

Ο Αλ Μπαγκντάτι μετά από έξι χρόνια στρέφεται για δεύτερη φορά κατά της Δύσης, μετατρέποντας το Ισλαμικό Κράτος από στρατιωτική αντάρτικη δύναμη σε τρομοκρατικό ιστό ομάδων ανά τον κόσμο, που πλέον δεν αγωνίζονται μονάχα για την ύπαρξη του Χαλιφάτου. Η μετατόπιση προς το «δόγμα Μπιλ Λάντεν» είναι απόρροια των συνεχόμενων ηττών που έχει υποστεί ο ISIS.

Η εμπλοκή κυρίαρχα του Ιράν στο πόλεμο της Συρίας αλλά και στο Ιράκ έχει παίξει ουσιαστικό ρόλο στον περιορισμό δράσης του Ισλαμικού Κράτους. Οι Φρουροί της Επανάστασης σε συνδυασμό με τους μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν κατορθώσει να αλλάξουν τις ισορροπίες ανάμεσα στα στρατεύματα του Άσαντ και του Ισλαμικού Κράτους - Αλ Νούσρα (συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα). Χεζμπολάχ και Ιράν έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στον συριακό στρατό που, παρ' ότι διέθετε τεράστια δυναμική σε μηχανοκίνητα, είχε σημαντική έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε "ηθικό" μετά τις συνεχόμενες ήττες. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, αυτή τη στιγμή στο πλευρό του Άσαντ πολεμούν πάνω από 40.000 μαχητές της Χεζμπολάχ που επεκτείνονται και ανακαταλαμβάνουν στρατηγικές θέσεις στην περιοχή. Παράλληλα, το καθεστώς της Τεχεράνης εκπαιδεύει τον στρατό του Ιράκ αλλά και τις σιιτικές πολιτοφυλακές ώστε να εμποδίσουν την επέλαση του ΙΣΙΣ προς το ανατολικό κομμάτι που ακόμα ελέγχει η κυβέρνηση της Βαγδάτης. Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και την ουσιαστική εμπλοκή των Ρώσων, γίνεται κατανοητό πως το Χαλιφάτο νιώθει μήνες τώρα πως η παρακμή του στην περιοχή της Μέσης Ανατολής πλησιάζει καθώς ο συνασπισμός Άσαντ - Ιράν- Χεζμπολάχ φαίνεται να υπερισχύει. Σύμφωνα με αναλύσεις, η σταδιακή μετατόπιση του Ισλαμικού Κράτους στα εδάφη της Βόρειας και Κεντρικής Αφρικής μοιάζει πιθανή εξέλιξη.

Η ήττα ή έστω ο περιορισμός δράσης του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα εξαλειφθεί και το ρεύμα του ριζοσπαστικού ισλαμισμού και του σαλαφισμού που οι μαχητές του Αλ Μπαγκντάτι ασπάζονται. Η ύπαρξη του Χαλιφάτου και η δράση των τζιχαντιστών τα τελευταία χρόνια, πέρα από αποτροπιασμό, έχει επηρεάσει μεγάλη μερίδα ισλαμιστών. Αντίθετα από τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ο Λένιν καλούσε τους κομμουνιστές να στηρίξουν την ΕΣΣΔ με επανάσταση στις χώρες τους, ο Αλ Μπαγκντάτι καλούσε τους τζιχαντιστές να προσέλθουν στη «μητέρα των μαχών» για την εδραίωση του Χαλιφάτου στη Μέση Ανατολή. Όταν έγινε γνωστό πως Ευρωπαίοι πολίτες αναχωρούν για τη Μέση Ανατολή με στόχο τη στήριξη του Χαλιφάτου, η πολιτική των κρατών ήταν ο περιορισμός των ροών αυτών και ο έλεγχος όχι μόνο των υπόπτων αλλά συνολικά των μουσουλμανικών κοινοτήτων. Παρ' όλα αυτά, οι έρευνες που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2015 στη Συρία και το Ιράκ έδειχναν πως στις περιοχές αυτές είχαν προσέλθει πάνω από 25.000 ξένοι μαχητές.

Η πολιτική που ακολούθησαν τα ευρωπαϊκά κράτη για να διαχειριστούν το ζήτημα της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα, μετά το χτύπημα στο Παρίσι, βρίσκεται στον αντίποδα μιας ουσιαστικής απάντησης στο Ισλαμικό Κράτος αλλά και της αποδοχής που αυτό βρίσκει σε ένα κομμάτι νεανικού μουσουλμανικού πληθυσμού που έλκεται από τον ριζοσπαστισμό των μαχητών του Αλ Μπαγκντάτι αλλά και από την αθέατη πτυχή του δικτύου αλληλεγγύης και συλλογικής ζωής που έχει οικοδομηθεί στα εδάφη που ελέγχει ο ISIS. Εικόνες που μακράν απέχουν από την καθημερινότητα που βιώνουν οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί στην Ευρώπη, που μαστίζονται από αναλφαβητισμό, κοινωνικό και εργασιακό αποκλεισμό και περιθωριοποίηση. Αυτό σε συνδυασμό με την αίσθηση του μη ανήκειν, στη χώρα διαμονής τους ή στη χώρα καταγωγής τους, αντισταθμίζεται από τη δημιουργία μιας συλλογικής ταυτότητας κάτω από τον ISIS, με βάση τη θρησκεία και εν προκειμένω τις εξτρεμιστικές εκφάνσεις του Ισλάμ, πέρα και πάνω από την εθνική ετερογένειά τους.

Το Ισλαμικό Κράτος και η διάδοσή του, παραμένει ένα πραγματικά σύνθετο φαινόμενο με ρίζες θρησκευτικές, οικονομικές, κοινωνικές και δεν μπορεί να περιορίζεται σε μονοσήμαντες αναλύσεις που είτε αναζητούν την εδραίωση του σε μυστικούς κύκλους συνωμοσιών είτε σε αναλύσεις που στερούνται των πραγματικών συνδέσεων των τζιχαντιστών με τη Δύση και τη στήριξή τους στην πρώτη φάση του πολέμου της Συρίας απέναντι στο καθεστώς Άσαντ. Όσο υπάρχουν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή τόσο δεν υπάρχει δυνατότητα ειρήνευσης. Όσο δεν ηττάται στρατιωτικά και πολιτικά ο Αλ Μπαγκντάτι τόσο δεν μπορούμε να μιλάμε για ομαλοποίηση της κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.

Πέρα όμως από τη στρατιωτική ήττα στο θέατρο επιχειρήσεων της Μέσης Ανατολής, χρειάζεται και μια προσπάθεια να απαλειφθούν οι αιτίες που στρέφουν τον μουσουλμανικό πληθυσμό προς την τρομοκρατία και τον φανατισμό.

Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η τραγωδία των Βρυξελλών έλαβε χώρα μονάχα λίγες μέρες μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής, στην οποία αποτυπώθηκε η ξενοφοβία και ο ρατσισμός που χαρακτηρίζει μια σειρά ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μπροστά στους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν την Μέση Ανατολή σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τη φρίκη του πολέμου και της τρομοκρατίας. Σε αυτή τη συγκυρία, η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους είναι μια πραγματικά αρνητική εξέλιξη, που ενισχύει την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και τους φράχτες, σε μια προσπάθεια κάποιων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να ταυτίσουν πρόσφυγες και τρομοκράτες δικαιολογώντας τις παράνομες και μισαλλόδοξες πρακτικές τους σε ένα παιχνίδι που αναζητά ενόχους για να δικαιολογήσει δράκους. Ιδίως την ώρα που το κόστος εκπαίδευσης των μαχητών του ISIS είναι πολύ υψηλό για να ρισκάρει ο ISIS στα επικίνδυνα μονοπάτια του Αιγαίου...

Πολλοί ισχυρίζονται πως το Ισλαμικό Κράτος είναι μια λερναία ύδρα που όσο και αν της κόβουν τα κεφάλια πάντα ένα καινούργιο θα ξεφυτρώνει. Ας μην γίνει ηγεμονική αυτή η λογική που θέλει τους μουσουλμάνους δυνάμει τρομοκράτες, ας μην γίνουν ηγεμονικοί αυτοί που στα μάτια του ISIS βλέπουν το καλύτερο άλλοθι για την δική τους πολιτική.

* Ο Κυριάκος Δημάγγελος είναι μέλος του γραφείου του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL