Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Από το Κρεμλίνο / Από το Κρεμλίνο: Κλοιός προστασίας για τη ρωσική οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από το Κρεμλίνο / Από το Κρεμλίνο: Κλοιός προστασίας για τη ρωσική οικονομία

Πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η ρωσική κυβέρνηση στη σκιά των δυτικών κυρώσεων αλλά και της συνεχιζόμενης πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Τα μέτρα, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Νμτίτρι Μεντβέντεφ, αποβλέπουν στην ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στην υποστήριξη της απασχόλησης και της αγοράς εργασίας, στον περιορισμό των εξόδων του προϋπολογισμού, στη διοχέτευση διαθέσιμων πόρων σε έργα υποδομής και, τέλος, στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος με τη δημιουργία μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, άμεση προτεραιότητα θα δοθεί στο σύστημα Υγείας και εκπαίδευσης καθώς και στη σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος με ταυτόχρονη παροχή φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις. Στον τομέα των συντάξεων γίνεται λόγος για "συνέχιση του εκσυγχρονισμού και βελτίωση της ισορροπίας του συνταξιοδοτικού συστήματος", ενώ σ' ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση τονίζεται η ανάγκη για "ριζική βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας των μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων".

Μέτρα για την οικονομία

Τα συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να λάβει άμεσα η ρωσική κυβέρνηση περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: 1) Την ανακεφαλαιοποίηση των ρωσικών τραπεζών με χρήση πόρων απο το Ταμείο Εθνικής Πρόνοιας. 2) Τη σύσταση κρατικής τράπεζας "επισφαλών δανείων - χρεών" με σκοπό την εξαγορά στοιχείων ενεργητικού και παθητικού πιστωτικών οργανισμών. 3) Την παροχή επιπλέον πόρων από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής. 4) Επιχορηγήσεις απο τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό προς τους "περιφερειακούς" προϋπολογισμούς για τη στήριξη της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με αναλυτές, τα μέτρα αυτά αποτελούν μια σοβαρή αλλά και ύστατη προσπάθεια του Κρεμλίνου να βάλει φρένο στη συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας και την πτώση της συναλλαγματικής αξίας του εθνικού νομίσματος, του ρουβλιού. Η Ρωσία έχει ήδη κινηθεί "ανατολικά", με εμπορικές συμφωνίες με την Ινδία, την Κίνα αλλά και τη γειτονική Τουρκία, ωστόσο τα αποτελέσματά τους θα χρειαστεί χρόνος για να φανούν. Οι περισσότερες απ' αυτές αφορούν τον ενεργειακό τομέα και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Στο ίδιο κλίμα, έρχεται να ταράξει τα νερά η απόφαση του Κρεμλίνου να αποσύρει τη συμμετοχή της Ρωσίας, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή θεωρείται "απάντηση" στην πρόθεση του Συμβουλίου να περιορίσει το δικαίωμα ψήφου της Ρωσίας και τη συμμετοχή της στα εκτελεστικά όργανα από τον Απρίλιο εφέτος. Η εξέλιξη αυτή μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού ακόμα μια φορά διακρίνεται η μεγάλη απόσταση που υπάρχει προς μια ομαλοποίηση των σχέσεων Ρωσίας - Ε.Ε.

Δημοφιλία Πούτιν

Στην ίδια τη Ρωσία, πάντως, το κλίμα είναι διαφορετικό. Έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Nielsen για λογαριασμό της εφημερίδας "Κομερσάντ" δείχνει ότι η πλειονότητα των Ρώσων θεωρεί πως η οικονομία έχει εισέλθει σε φάση ύφεσης και μεγάλο ποσοστό δηλώνει ότι θα μειώσει της δαπάνες του. Επίσης η προσοχή των περισσότερων έχει στραφεί πλέον από την κρίση στην Ουκρανία στην κρίση στην οικονομία.

Αυτό που φαίνεται καθαρά για την ώρα είναι η αύξηση της εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Παρά τις δυσμενείς εξελίξεις στην οικονομία (αν και είναι λίγο νωρίς ακόμα για συμπεράσματα), έρευνα του κέντρου Λεβάδα δείχνει ότι ποσοστό 55% των Ρώσων πολιτών τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας του Πούτιν στις προεδρικές εκλογές του 2018, ενώ το 54% πιστεύει ότι μέχρι κι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος που θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΔΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL