Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Πώς επηρεάζονται οι Ρώσοι πολίτες από την κρίση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς επηρεάζονται οι Ρώσοι πολίτες από την κρίση

Ανταπόκριση από το Ελσίνκι

Χρήστος Ηρακλείδης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο πληθωρισμός έχει ανοδικές τάσεις στη Ρωσία, σε αντίθεση με τις πτωτικές τάσεις από το 2000 και ύστερα, με εξαίρεση την κρίση του 2008. Το αποτέλεσμα είναι η αγοραστική δύναμη των πολιτών να πέφτει συνεχώς και οι συναλλαγές σε ξένα νομίσματα να γίνονται απαγορευτικές. Αυτό φαίνεται και από δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το "Κέντρο Λεβάδα", που δείχνει πως η άνοδος του γενικού επιπέδου των τιμών αποτελεί τη σημαντικότερη ανησυχία για τους Ρώσους πολίτες, ξυπνώντας τις άσχημες μνήμες της δεκαετίας του '90, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο που έγινε η συγκεκριμένη έρευνα.

Εξάλλου, η αύξηση του βασικού επιτοκίου που επέβαλε η Κεντρική Τράπεζα θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στα δάνεια, καταναλωτικά, στεγαστικά κ.λπ. Οι τράπεζες θα μπορούν να ζητήσουν αύξηση επιτοκίου χορηγήσεων, κάτι που θα ισχύσει και με τις καταθέσεις, σε μικρότερο ποσοστό βέβαια, με φόντο την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας.

Οι πρώτες αντιδράσεις για την απόφαση αυτή δεν άργησαν να έρθουν, με τον οικονομολόγο Βίκτορ Γκερασένκο, πρώην επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας στην ταραγμένη χρονιά του 1998, να δηλώνει πως "αυτό το βήμα [η αύξηση του βασικού επιτοκίου] δεν είναι σωστό... Το υψηλό ποσοστό του επιτοκίου θα μηδενίσει τη δυνατότητα πίστωσης για την πραγματική οικονομία" ενώ θα ενθαρρύνει τους κερδοσκόπους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, με απόφαση της ρωσικής Δούμας, τα φυσικά πρόσωπα θα μπορέσουν να μπουν σε διαδικασία ρύθμισης χρεών από τον Ιούλιο του 2015, συγκεκριμένα σε διαδικασία "πτώχευσης" για χρέη άνω των πεντακοσίων χιλιάδων ρουβλίων, γεγονός που θα δώσει προσωρινή έστω ανακούφιση σε πολλά νοικοκυριά, σύμφωνα με την εφημερίδα Κομμερσάντ.

Με την πτώση της αξίας του εθνικού νομίσματος οι εισαγωγές θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό, κάτι που θα έχει επιπτώσεις και σε τρίτες οικονομίες (σε τι βαθμό όμως, είναι δύσκολο ακόμα να υπολογιστεί) εξαιτίας της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των Ρώσων. Επίσης είναι δύσκολο για την ώρα να προεξοφλήσει κανείς ποιες χώρες θα υποστούν άμεσες συνέπειες από την κρίση της ρωσικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Ρια Νόβοστι μεταδίδει πως στη Μόσχα έχουν σταματήσει από μεγάλο αριθμό κέντρων ανταλλαγής συναλλάγματος οι πωλήσεις δολαρίων και ευρώ εξαιτίας της πτωτικής πορείας του ρουβλιού. Μάλιστα υπήρξαν περιστατικά με άδεια ράφια και ουρές στα ταμεία σε μεγάλα πολυκαταστήματα, κυρίως ηλεκτρονικών ειδών, καθώς πολλοί Ρώσοι έσπευσαν να αγοράσουν εισαγόμενα προϊόντα όσο ακόμα το επιτρέπει η αξία του εθνικού νομίσματος.

Αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο

Η επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία την προηγούμενη εβδομάδα συνδέεται με τις κυρώσεις Ε.Ε. - ΗΠΑ και με τις εξελίξεις στη ρωσική οικονομία. Άλλωστε οι κυρώσεις των δυτικών χωρών επηρεάζουν αρνητικά με τη σειρά τους τον ρωσικό προϋπολογισμό. Σε αυτό το κλίμα πραγματοποιήθηκε η υπογραφή στρατηγικών συμφωνιών με την κυβέρνηση του Νέου Δελχί που αφορούν τον ενεργειακό τομέα καθώς και εξοπλιστικά προγράμματα. Η κίνηση συμπεριλαμβάνεται στις προσπάθειες του Κρεμλίνου να ενδυναμώσει τις διμερείς σχέσεις και με χώρες της Ανατολικής Ασίας, Μέσης Ανατολής και Λατινικής Αμερικής. Αυτές οι κινήσεις αποτελούν ίσως και τη μόνη διέξοδο για τη ρωσική οικονομία από την στιγμή που οι σχέσεις με ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν τορπιλιστεί - χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως είναι επαρκείς για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας φήμες για αντικατάσταση του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ από τον Αλεξέι Κουντρίν, με τον Ντμίτρι Πεσκώφ, εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου Πούτιν, να δηλώνει πάντως πως δεν πρόκειται να σχολιάσει αυτές τις φήμες. Θα πρέπει πάντως να θεωρείται δεδομένη η λήψη έκτακτων μέτρων από το Κρεμλίνο για την προστασία και στήριξη της οικονομίας, αν και, όπως λένε οι αναλυτές, σε σύγκριση με την κρίση του '98 τα οικονομικά της Ρωσίας βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε από την πλευρά του στο τηλεοπτικό κανάλι France24 ότι "φυσικά οι κυρώσεις μάς επηρεάζουν, δεν απολαμβάνουμε αυτή την κατάσταση, αλλά αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα, συνδέεται με τις Ε.Ε. και ΗΠΑ. Υπογράμμισε μάλιστα την ικανότητα της χώρας του να αντεπεξέλθει της κατάστασης λέγοντας ότι "η Ρωσία όχι μόνο θα επιβιώσει αλλά θα βγει δυνατότερη από τις κυρώσεις. "Στη διάρκεια της ιστορίας μας περάσαμε από πολύ δυσκολότερες καταστάσεις και καταφέραμε να τις ξεπεράσουμε όλο και πιο ενισχυμένοι" τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Ανταπόκριση από το Ελσίνκι, Χρήστος Ηρακλείδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL