Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
"Απειλή για την εθνική ασφάλεια" θεωρεί ο Λευκός Οίκος την κυβερνοεπίθεση στη Sony
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Απειλή για την εθνική ασφάλεια" θεωρεί ο Λευκός Οίκος την κυβερνοεπίθεση στη Sony

Η Sony Pictures Entertainment ακύρωσε την προγραμματισμένη για τα Χριστούγεννα πρεμιέρα της ταινίας "The Interview" η οποία σατιρίζει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν (και παρουσιάζει δύο δημοσιογράφους να αναλαμβάνουν την δολοφονία του) έπειτα από ιντερνετική επίθεση που δέχθηκαν οι υπολογιστές της εταιρείας και απειλές για όσους εμπλέκονται στην παραγωγή, τη διανομή, την προώθηση της ταινίας αλλά και τους θεατές.
 
Παρεμβαίνοντας στο θέμα, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στο Χόλιγουντ αλλά και στα αμερικανικά media, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και προέτρεψε τους Αμερικανούς πολίτες «να πάνε σινεμά». Ωστόσο, σε ειδική συνέντευξη Τύπου για το θέμα την Παρασκευή, χαρακτήρισε "λάθος" την απόφαση της SONY να αποσύρει την ταινία και είπε: «Δεν μπορεί ένας δικτάτορας σε μια άλλη χώρα να καθορίζει την κουλτούρα και τη συμπεριφορά μας στην Αμερική. Οι κυβερνοεπιθέσεις είναι πολύ σοβαρές, τις θεωρούμε απειλή για την εθνική ασφάλεια. Τις ερευνούμε, τις παίρνουμε στα σοβαρά. Θα είμαστε σε επαγρύπνηση, εάν δούμε κάτι που θεωρήσουμε ότι είναι σοβαρό και αξιόπιστο, θα ενημερώσουμε το κοινό. Αλλά για τώρα, η πρότασή μου είναι να πάει ο κόσμος σινεμά. Η επίθεση που έγινε στη Sony και οι διαρροές που ακολούθησαν δείχνουν και τις αδυναμίες που πιθανόν να έχουμε ως προς την καταπολέμηση των κυβερνοεπιθέσεων. Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε και πρέπει να ασχοληθεί και το Κογκρέσο με το θέμα", είπε μεταξύ άλλων ο Ομπάμα.

Στοιχεία ότι οι χάκερς της οργάνωσης Guardians Of Peace που ανέλαβε την ευθύνη για τις απειλές, προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα, έχει στα χέρια του το FBI. Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, πάντως, έχει διαψεύσει τις κατηγορίες γύρω από το θέμα. 
Σταρ του Χόλιγουντ έσπευσαν να μιλήσουν για «κακό προηγούμενο», τονίζοντας ότι δεν έπρεπε η Sony να υποκύψει στις απαιτήσεις τρομοκρατών -όπως είπαν. Ο Στιβ Καρέλ είδε και αυτός ένα θρίλερ που ετοίμαζε -και το οποίο εκτυλισσόταν στη Βόρεια Κορέα- να ακυρώνεται. Σε μήνυμά του στο Twitter έκανε λόγο για «θλιβερή ημέρα για τη δημιουργική έκφραση», ενώ κάποιοι έσπευσαν να ανεβάσουν φωτογραφίες από την ταινία του Τσάπλιν "Ο Μεγάλος Δικτάτορας" που είχε γυριστεί το 1941 και σατίριζε τον Χίτλερ.  Ο σεναριογράφος Άαρον Σόρκιν, δήλωσε: "Σήμερα, οι ΗΠΑ υπέκυψαν σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στην πιο πολύτιμη, βασική μας ελευθερία, την ελευθερία του λόγου, από μία ομάδα βορειοκορεατών τρομοκρατών που απείλησαν να σκοτώσουν θεατές, προκειμένου να σταματήσουν την έξοδο μιας ταινίας στις αίθουσες".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL