Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Σνόουντεν: Μείνετε μακριά από Google, Facebook, Dropbox και άλλες υπηρεσίες του web 2.0
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σνόουντεν: Μείνετε μακριά από Google, Facebook, Dropbox και άλλες υπηρεσίες του web 2.0

Κατά του Dropbox, του facebook, της google και άλλων δωρεάν υπηρεσιών του λεγόμενου "κοινωνικού διαδικτύου" καταφέρεται ο Εντουαρτ Σνόουντεν λέγοντας πως είναι "εχθρικές προς προστασία της ιδιωτικής ζωής". Μάλιστα απευθύνει επείγουσα έκκληση προς τους χρήστες του Διαδικτύου να εγκαταλείψουν κάθε μη κρυπτογραφημένη επικοινωνία και να προσαρμόσουν τις ρυθμίσεις απορρήτου των ψηφιακών συσκευών που χρησιμοποιούν σε αποτρεπτικό επίπεδο ασφαλείας για τις κυβερνήσεις που τους κατασκοπεύουν, κάτι που γίνεται με αυξανόμενα επιθετικούς τρόπους, όσο αναπτύσσεται το web 2.0.

"Δεν είμαστε πια πολίτες, δεν έχουμε ηγέτες. Είμαστε υποκείμενα υπό καταδυνάστευση" δήλωσε στο περιοδικό New Yorker, ο ίδιος σε μια συνέντευξη διάρκειας μιας ώρας, η οποία παρατίθεται στο τέλος του κειμένου στα αγγλικά. "Δεν γίνεται αρκετή έρευνα για την διαδικτυακή ασφάλεια, την προστασία των μεταδεδομένων μας online και δεν συζητάμε αρκετά το λόγο για τον οποίο είναι απαραίτητο σήμερα περισσότερο από ποτέ να ασχοληθούμε με το θέμα της προστασίας της ιδιωτικότητας" είπε χαρακτηριστικά.

Η συνέντευξη έρχεται μετά την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ "Citizenfour" το οποίο προβλήθηκε την Παρασκευή σε φεστιβάλ του New Yorker, στην Νέα Υόρκη και ρίχνει "φως" στην καθημερινή ζωή του καταζητούμενου φυγά. Σε αυτό ο πρώην πράκτορας φέρεται να απολαμβάνει μια κανονική ζωή στη Μόσχα με την σύντροφο του και pole dancer, Λίντσεϊ Μιλς. Οι δυο τους φαίνεται πως ζούσαν χωριστά από τον Μάιο του 2013, όταν ο Σνόουντεν αναγκάστηκε να την αφήσει, στην Χαβάη προκειμένου να μπορέσει να διαφύγει τη σύλληψη, όμως αργότερα τον ακολούθησε.

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τα βήματα του Σνόουντεν από το Χονγκ Κονγκ προς τη Ρωσία και καταγράφει τις συναντήσεις με δημοσιογράφους από τις εφημερίδες Washington Post και Guardian στις οποίες ο Σνόουντεν διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της NSA.

«Αφηγείται την ιστορία απλών ανθρώπων οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με ακραίες καταστάσεις», δήλωσε σχετικά ο Σνόουντεν στην εφημερίδα Guardian. Στη συνέντευξη που συνοδεύει την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ, ο Σνόουντεν θίγει ιδιαίτερα τη λειτουργία των όρων χρήσης που υπογράφουν οι χρήστες κατά την εγγραφή τους σε ένα 'κοινωνικό' δίκτυο και την κατοχύρωση της αποποίησης προστασίας της ιδιωτικότητας δια της ατομικής συναίνεσης κάτι που οι περισσότερες Αρχές προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και τα περισσότερα κράτη επιτρέπουν.

Ο Σνόουντεν λέει οτι τη στιγμή που ένας χρήστης συναινεί στην παραβίαση της ιδιωτικής του επικοινωνίας προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε μια υπηρεσία απολύει ένα στοιχειώδες δικαίωμα. "Όταν λέτε, «δεν έχω τίποτα να κρύψω», αυτό που ουσιαστικά λέτε είναι πως δεν σας νοιάζει για το δικαίωμα αυτό, ενώ αυτός που θα πρέπει κανονικά να λογοδοτήσει είναι η κυβέρνηση," είπε χαρακτηριστικά. "Οι κυβερνήσεις πρέπει να λογοδοτούν για την παραβίαση των δικαιωμάτων μας – δεν χρειάζεται να εξηγείτε γιατί χρειάζεστε την ελευθερία του λόγου" συμπλήρωσε.

"Τα δικαιώματα που κληρονομήσαμε, οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας" λέει ο Σνόουντεν, ο οποίος μάλιστα αναγνωρίζει ότι ακόμα και μια πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ δεν θα έλυνε το πρόβλημα διεθνώς. "Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο μπορεί να έχουν ότι νόμους θέλουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιούμε κρυπτογραφημένες επικοινωνίες. Εταιρείες που είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με κυβερνήσεις και να χειραγωγήσουν τα δεδομένα σας, δεν είναι άξιες εμπιστοσύνης των δεδομένων σας" λέει ο Σνόουντεν, χρησιμοποιώντας τον τεχνικό όρο που έχει καθιερωθεί στη δημόσια συζήτηση για τις προσωπικές πληροφορίες που μοιραζόμαστε στο διαδίκτυο. "Αν τα παραδίδουν σε μια κυβέρνηση, γιατί να μην τα παραδώσουν και σε μια δεύτερη" λέει χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου του New Yorker γιατί παραμένει στη Μόσχα, η οποία παραβιάζει συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Σνόουντεν λέει ότι σκοπός του είναι να καταφύγει στη Λατ. Αμερική, υπονοώντας ότι η αριστερές κυβερνήσεις της Ηπείρου, διασφαλίζουν τα δικαιώματα. Ο ίδιος αποκαλύπτει ακόμα ότι είναι διατεθειμένος να επιστρέψει στις ΗΠΑ και να περάσει δίκη, εφόσον του δοθούν εγγυήσεις για δίκαιη, σύννομη και σύμφωνη με το Σύνταγμα δικαστική δημόσια διαδικασία, κάτι που όπως καταγγέλει, δεν του έχει παρασχεθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.


Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής (Αγγλικά):

 

//www.youtube.com/embed/fidq3jow8bc

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL