Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Στην Αθήνα ο Ν. Αναστασιάδης / Μίνι πολιτική κρίση στην Κύπρο εν όψει "κοινού ανακοινωθέντος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στην Αθήνα ο Ν. Αναστασιάδης / Μίνι πολιτική κρίση στην Κύπρο εν όψει "κοινού ανακοινωθέντος"

Στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με τους κ. Σαμαρα και Βενιζέλο βρίσκεται ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Σε περίοδο παρατεταμένων αναταράξεων εισέρχεται εκ νέου το Κυπριακό σε μία ούτως ή άλλως δύσκολη για την κυπριακή δημοκρατία περίοδο ενώ κλυδωνισμοί σημειώνονται και στην κυπριακή κυβέρνηση με το ΔΗΚΟ να απειλεί με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό στην περίπτωση που προχωρήσει ο Ν. Αναστασιάδης σε κοινό ανακοινωθέν. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με τους Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο. Δεν υπάρχει συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος, δηλώνει ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Στη Λευκωσία ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σε επιστολή του προς τον Ν. Αναστασιάδη αναφέρει πως «η τουρκική πλευρά πετυχαίνει τις περισσότερες από τις διαχρονικές επιδιώξεις της και μάλιστα πριν καν αρχίσουν».

Χθες πραγματοποιήθηκε άτυπη σύσκεψη των αρχηγών, κατά την οποία ο πρόεδρος του κυβερνώντος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε πως "δεν θεωρεί κανένας το κείμενο τέλειο, ωστόσο ικανοποιείται το πλαίσιο που έθεσε η ελληνοκυπριακή πλευρά".

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επανέλαβε τη διαφωνία του ΑΚΕΛ για την τακτική που ακολουθήθηκε σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν. «Υπολείπεται σε αρκετά σημεία από τη βάση που είχαμε με τα ανακοινωθέντα Χριστόφια - Ταλάτ και τη συμφωνία για το ζήτημα της κυριαρχίας. Είναι εξασφαλισμένη η εξωτερική κυριαρχία και απομένει να ρυθμιστεί και το ζήτημα της εσωτερικής, ενώ και στο ζήτημα του κατάλοιπου εξουσίας γίνεται αναφορά ότι αποδεχόμαστε πριν ξεκαθαρίσει ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης. Έχουμε πει στον Πρόεδρο ότι η απόφαση είναι δική του. Αν αποφασίσει να πάει σε συνομιλίες, με την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθεί και ο κ. Έρογλου, εμείς θα τον στηρίξουμε».

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, διατύπωσε την απερίφραστη διαφωνία τους με συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις στη βάση του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος. Απογοητευμένος εμφανίστηκε από το κείμενο και ο γ.γ. των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, λέγοντας ότι είναι απαράδεκτο. Μακράν των προσδοκιών το χαρακτήρισε και ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.

Οι πέντε διαφορές με το προσχέδιο

Στο νέο έγγραφο εντοπίζονται, ωστόσο, πέντε διαφορές ουσίας σε σχέση με το προσχέδιο που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στις 18 Δεκεμβρίου 2013.

Συγκεκριμένα στο παλιό προσχέδιο αναφερόταν ότι η κυριαρχία εκπηγάζει από τους Ε/κ και τους Τ/κ μαζί. Στο καινούργιο προσχέδιο αναφέρεται ότι εκπηγάζει εξίσου από τους Ε/κ και Τ/κ. Στο παλιό αναφερόταν ότι το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα εκχωρεί στα συνιστώντα κρατίδια την ενάσκηση του καταλοίπου εξουσίας. Στο νέο προσχέδιο το "εκχωρεί" γίνεται "προβλέπει". Στο παλιό προσχέδιο αναφερόταν ότι κανένα κρατίδιο δεν μπορεί να φιλοδοξεί ότι θα έχει κυριαρχία. Στο νέο απαλείφθηκε εντελώς η αναφορά στον όρο κυριαρχία. Στο παλιό αναφερόταν ότι η ομοσπονδία θα απαρτίζεται από δύο συνιστώντα κρατίδια. Στο νέο προστέθηκε «με ίσο καθεστώς». Στο παλιό προσχέδιο αναφερόταν ότι ένωση ολόκληρου ή μέρους με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχισης αποκλείεται. Στο νέο έγγραφο ή το ρήμα που χρησιμοποιείται είναι το απαγορεύεται.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL