Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
Τουρκία: "Βρόμικη δουλειά" βλέπει ο Ερντογάν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τουρκία: "Βρόμικη δουλειά" βλέπει ο Ερντογάν

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας "βρόμικη επιχείρηση" τη δικαστική έρευνα για οικονομικά σκάνδαλα που συγκλονίζει τη χώρα και μέχρι χθες το βράδυ είχε οδηγήσει στη σύλληψη 52 ατόμων, μεταξύ των οποίων και των γιών τριών υπουργών.

Ο Ερντογάν δεν έμεινε άλλωστε στα λόγια, αλλά προχώρησε και στην αποπομπή πέντε ανώτατων αξιωματούχων της αστυνομίας, οι οποίοι επέβλεψαν τις σχετικές επιχειρήσεις με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας. "Δεν θα επιτρέψουμε πολιτικές συνωμοσίες" ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιό του.

Σε χθεσινά του δημοσιεύματα ο τουρκικός Τύπος επισημαίνει πάντως ότι η υπόθεση αποκαλύπτει πρώτη φορά την ύπαρξη ρηγμάτων στη συνοχή του πολιτικού Ισλάμ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, βασικό ρόλο διαδραματίζει η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και της παραθρησκευτικής οργάνωσης Χιζμέτ, που έχει αρχηγό τον Φατουλάχ Γκιουλέν, έναν ιδιαίτερα προβεβλημένο ισλαμιστή που σήμερα ζει στις ΗΠΑ και στο παρελθόν αποτέλεσε βασικό σύμμαχο του Ερντογάν.

Όπως σημειώνει το BBC, μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν κατέχουν θέσεις - κλειδιά σε θεσμούς όπως η αστυνομία, οι μυστικές υπηρεσίες και το δικαστικό σώμα. Τους τελευταίους μήνες το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης άρχισε να παίρνει αποστάσεις από την οργάνωση και η αντιπαράθεση βγήκε στην επιφάνεια τον περασμένο μήνα, όταν η κυβέρνηση άρχισε να εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει μια σειρά θρησκευτικές σχολές, πολλές από τις οποίες ανήκαν στη Χιζμέτ.

Προτού ο Ερντογάν σπάσει τη σιωπή του για την υπόθεση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς είχε διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει τη διαφθορά και είχε κάνει επίσης λόγο για "σχεδιασμένη επιχείρηση" με χαρακτηριστικά "ψυχολογικού πολέμου", που στόχο έχει την αποσταθεροποίησή της. Απέφυγε πάντως να κατονομάσει εκείνους που διεξάγουν τον ψυχολογικό αυτόν πόλεμο.

Ο Τούρκος υπουργός διερωτήθηκε αν σημαίνει κάτι η χρονική στιγμή της επιχείρησης και υπενθύμισε ότι "πριν από 4-5 μήνες κάποιοι δημοσιογράφοι έγραφαν διάφορα για τον γιο του υπουργού Εσωτερικών". Υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για τρεις εισαγγελικές έρευνες, ο Αρίντς είπε πως "οι τρεις αυτές υποθέσεις παρουσιάστηκαν μαζί", πράγμα που χαρακτήρισε "πρωτόγνωρο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL