Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Λευκωσία μελετά την τουρκοκυπριακή πρόταση και βάλλει κατά Ντάουνερ

Σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων και της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή συγκάλεσε για σήμερα Τετάρτη ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ώστε να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και κυρίως η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος πριν από την έναρξη των συνομιλιών...

Σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων και της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή συγκάλεσε για σήμερα Τετάρτη ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ώστε να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και κυρίως η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος πριν από την έναρξη των συνομιλιών.

Η Λευκωσία περιμένει ενημέρωση από τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ για την αντιπρόταση που υπέβαλε η τουρκοκυπριακή πλευρά αναφορικά με το κοινό ανακοινωθέν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκοκυπριακή πλευρά αντιπροτείνει ενιαία εκπροσώπηση στο εξωτερικό, αλλά κοινή κυριαρχία των δύο κοινοτήτων στο νησί, η οποία να σέβεται εξίσου τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Τουρκοκυπριακή πηγή δήλωσε ότι με τη φόρμουλα αυτή καμία πλευρά δεν θα ασκεί επικυριαρχία επί της άλλης. Η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσιάζει την αντιπρότασή της ως συναινετική, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στη σύνταξη κοινού ανακοινωθέντος.

Πηγές από τα κατεχόμενα αναφέρουν ότι πρόκειται για την τελευταία πρόταση που υποβάλλεται και, εάν απορριφθεί, η τουρκική πλευρά θα ζητήσει να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις χωρίς κοινό ανακοινωθέν.

Ωστόσο, αργά προχθές, η Λευκωσία είχε προχωρήσει σε αυστηρό διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη μετά τη συνάντηση του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στη λεγόμενη «πρεσβεία» της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγίες στον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ για τη διενέργεια ανάλογου διαβήματος στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο προς τη γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Στο διάβημα καταδικάζεται η ενέργεια και επισημαίνεται «η σοβαρότητα της εκ μέρους του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα παραβίασης ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και κυρίως του 550 (1984), που δεσμεύουν πλήρως τους αξιωματούχους των Η.Ε.».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πανηγυρίζουν και αυτοσυγχαίρονται

Είναι πολύ ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους εκεί στη Νέα Δημοκρατία. Θεωρούν προφανώς ότι, βάζοντας τους μπουκωΜΜΕνους της λίστας Πέτσα να ασχολούνται νυχθημερόν με τον Καλογρίτσα και να ανακαλύπτουν σχέδια εκτροπής και φίμωσης του Τύπου, διαχειρίζονται επιτυχώς τα προβλήματα της χώρας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις