Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κόσοβο: Δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών

Ο πολιτικός συνδυασμός "Srpska" που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι επικράτησε στους σερβικούς δήμους, στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στο Κόσοβο. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι του συνδυασμού αυτού κέρδισαν στους εννέα από τους δέκα δήμους του Κοσόβου, όπου ο σερβικός πληθυσμός

Ο πολιτικός συνδυασμός "Srpska" που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι επικράτησε στους σερβικούς δήμους, στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στο Κόσοβο. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι του συνδυασμού αυτού κέρδισαν στους εννέα από τους δέκα δήμους του Κοσόβου, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.

Τα αποτελέσματα αυτά ανοίγουν πλέον το δρόμο για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελών που επετεύχθη μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και διασφαλίζει ευρείας μορφής διοικητική αυτονομία στη σερβική μειονότητα. Με τη συμφωνία αυτή προβλέπεται η σύσταση συλλογικού οργάνου των Σέρβων του Κοσόβου που θα ονομάζεται Ένωση Σερβικών Δήμων και θα έχει αρμοδιότητες εκτελεστικής εξουσίας στους τομείς της οικονομίας, της δικαιοσύνης, της υγείας και της παιδείας.

Στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στο Κόσοβο το κόμμα του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι κατέγραψε απώλειες και έχασε τέσσερεις μεγάλους δήμους, το Ουρόσεβατς, τη Βίτινα, το Γκνίλανε και το Λίπλιαν. Έκπληξη των χθεσινών δημοτικών εκλογών αποτέλεσε το κόμμα "Αυτοδιάθεση" που εξέλεξε δήμαρχο στην πρωτεύουσα του Κοσόβου, Πρίστινα. Το κόμμα αυτό αντιτίθεται στην παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Κόσοβο, ζητάει την επιβολή με τη βία της κυριαρχίας της Πρίστινας στις περιοχές όπου οι Σέρβοι αποτελούν πλειοψηφία και επιδιώκει την ένωση με την Αλβανία.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία

Ολόκληρη η χθεσινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα ήταν αφιερωμένη στο θέμα της ανομίας. Η κυβέρνηση παίζει το χαρτί της «μηδενικής ανοχής» και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για ψυχική συνδρομή στους μπαχαλάκηδες.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο