Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

ΗΠΑ: Η διαφθορά απειλεί χώρες Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης

Απειλή για ορισμένα κράτη της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης αποτελεί η διαφθορά, προειδοποίησε χθες η νέα υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ...

Απειλή για ορισμένα κράτη της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης αποτελεί η διαφθορά, προειδοποίησε χθες η νέα υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, η οποία άσκησε πιέσεις στις χώρες αυτές, όπως η Ουκρανία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση.

«Τη στιγμή που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα παλιά μίση και να ολοκληρώσουμε το δημοκρατικό χάρτη της Ευρώπης, πρέπει να εξουδετερώσουμε ένα άλλο δηλητήριο που αποτελεί μεγάλη απειλή τις νεαρές ευρωπαϊκές δημοκρατίες: τη διαφθορά», τόνισε η Νούλαντ σε ομιλία της στο κέντρο μελετών Atlantic Council της Ουάσινγκτον.

«Η εμπιστοσύνη των λαών προς τις εκλεγμένες κυβερνήσεις τους διαβρώνεται στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη γιατί οι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι οι ηγέτες τους εξυπηρετούν πρωτίστως τα δικά τους συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των λαών» πρόσθεσε η αμερικανίδα διπλωμάτης. «Η διαφθορά σκοτώνει τα δημοκρατικά όνειρα», συμπλήρωσε η Νούλαντ.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην «ιστορική στιγμή» μπροστά στην οποία βρίσκονται η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία οι οποίες αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας με την ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους, στις 28 και 29 Νοεμβρίου. «Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την ευρωπαϊκή επιλογή των τριών αυτών χωρών» σημείωσε η Νούλαντ.

Ωστόσο, το Κίεβο απομακρύνθηκε χθες από αυτή τη συμφωνία συνεργασίας καθώς δεν έλαβε καμία απόφαση που να επιτρέπει την αναχώρηση στο εξωτερικό της φυλακισμένης ηγέτιδος της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμόσενκο, απόφαση που οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να ελπίζουν ότι θα υπάρξει πριν από τη σύνοδο κορυφής στο τέλος του μήνα.

Η Νούλαντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα βήματα προς τη «συμφιλίωση» που έκαναν Σερβία και Κόσοβο και τις κάλεσε να «ενσωματωθούν πλήρως στις ευρωπαϊκές δομές». Η Νούλαντ προειδοποίησε αντίθετα τη σερβική και την κροατο-μουσουλμανική οντότητα που αποτελούν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

«Εάν οι ηγέτες τους συνεχίσουν να εμποδίζουν την πορεία προς την ΕΕ καιτ ο ΝΑΤΟ, οι διεθνείς εταίροι της Βοσνίας, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, θα επανεξετάσουν σοβαρά την προσέγγισή τους», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο