Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Οργή στη Βηρυτό για την ανείπωτη καταστροφή - Στενεύουν τα περιθώρια για τους αγνοούμενους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οργή στη Βηρυτό για την ανείπωτη καταστροφή - Στενεύουν τα περιθώρια για τους αγνοούμενους

Οργή και αναστάτωση στην κατεστραμμένη Βηρυτό, καθώς αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι η μεγάλη καταστροφή στην πρωτεύουσα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, ενώ οι προειδοποιήσεις ήταν αρκετές.

Μέχρι στιγμής ο απολογισμός είναι τουλάχιστον 137 νεκροί, περισσότεροι από 5.000 τραυματίες και σχεδόν 300.000 άστεγοι, ενώ οι ελπίδες για τους αγνοούμενους και εγκλωβισμένους λιγοστεύουν.

Η Βηρυτός έχει τεθεί ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις δύο επόμενες εβδομάδες, με τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να οργανώνουν αποστολές βοήθειας στο Λίβανο, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες των τοπικών σωστικών συνεργείων που εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να απεγκλωβίσουν πολίτες. Στο Λίβανο βρίσκεται από χθες, Τετάρτη και ειδική ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ (με έδρα την Ελευσίνα) αποτελούμενη από 12 άτομα και διασωστικό σκύλο, δύο οχήματα και ειδικό εξοπλισμό με αεροσκάφος της Πολεμική Αεροπορίας C-130.

Ο αριθμός των αγνοούμενων δεν έχει διευκρινιστεί, αξιωματούχοι από το Λίβανο, ωστόσο, κάνουν λόγο για «πολλούς ανθρώπους». Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών αγγίζει τους 135 ενώ πάνω από 5.000 τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και πέντε πολίτες Ελληνικής καταγωγής, ενώ μία γυναίκα έχει χάσει τη ζωή της, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, επικαλούμενος πληροφορίες από τις διπλωματικές αρχές.

«Έκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό, οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών.

«Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές» εκτίμησε, με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

Θυμός για τις ευθύνες

Η οργή των πολιτών ξεχειλίζει καθώς περνάνε οι ώρες και οι πολίτες προσπαθούν να βρουν και πάλι τα πατήματά τους αφού οι πρώτες έρευνες που διεξάγονται για τα αίτια των φονικών εκρήξεων δείχνουν πως χρόνια αδράνειας και αμέλειας σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού προκάλεσαν την έκρηξη.

Ο πρωθυπουργός και η προεδρία της χώρας δήλωσαν πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

Οι λιβανικές αρχές έδωσαν τέσσερις ημέρες σε μια «επιτροπή έρευνας» προκειμένου να προσδιορίσει τις ευθύνες.

«Από σήμερα το πρωί, έχει ληφθεί απόφαση να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας, η οποία έχει τέσσερις ημέρες το πολύ προκειμένου να δώσει μια λεπτομερή έκθεση για τις ευθύνες. Πώς, ποιος, τι, πού; Θα υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, είναι σοβαρό και το λαμβάνουμε σοβαρά», εξήγησε ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών.

«Οι ύποπτοι αυτού του φρικτού εγκλήματος αμέλειας θα τιμωρηθούν από μια επιτροπή δικαστών», πρόσθεσε.

Χθες, η κυβέρνηση ζήτησε τον κατ΄οίκον περιορισμό των αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι για την αποθήκευση στο λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας μιας μεγάλης ποσότητας νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή εκρηκτικών.

«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.

Διαδηλωτές στο κέντρο της Βηρυτού επιτέθηκαν στη συνοδεία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Σαντ Χαρίρι βάζοντας τα με τους σωματοφύλακες τους δείχνοντας έτσι τον θυμό τους για την εγκληματική αυτή αμέλεια. Η κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη το απόγευμα ότι έθεσε έναν απροσδιόριστο αριθμό αξιωματούχων του λιμένα της Βηρυτού υπό κατ 'οίκον περιορισμό εν αναμονή έρευνας σχετικά με τον τρόπο αποθήκευσης της εκρηκτικής ύλης σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από κατοικημένες περιοχές.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL