Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Την αποφυλάκιση του Τζ.Ασάνζ ζητούν 40 ΜΚΟ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Την αποφυλάκιση του Τζ.Ασάνζ ζητούν 40 ΜΚΟ

Την άμεση αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος κρατείται στη Βρετανία και έχει ζητηθεί η έκδοσή του στις ΗΠΑ ώστε να δικαστεί για κατασκοπεία ζητούν 40 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του Τύπου.

Σε επιστολή τους προς τον Βρετανό υπουργό Δικαιοσύνης, Ρόμπερτ Μπάκλαντ, οι οργανώσεις ζητούν την απελευθέρωση Ασάνζ και το μπλοκάρισμα στην έκδοσή του στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι αντιμετωπίζει κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη μέχρι και 175 ετών.

Τα βρετανικά δικαστήρια πρόκειται να εξετάσουν το αίτημα έκδοσή του στις ΗΠΑ στις 7 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ των οργανώσεων που υπογράφουν αυτό το αίτημα είναι οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η PEN International. Όπως αναφέρουν, οι «διώξεις» σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ «συμβάλλουν στην επιδείνωση της ελευθεροτυπίας στο Ηνωμένο Βασίλειο» και αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks, που σήμερα κλείνει τα 49 του χρόνια, διώκεται στις ΗΠΑ επειδή από το 2010 και μετά έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν διπλωματικές και στρατιωτικές ενέργειες της χώρας, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο Τζ.Ασάνζ κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, στο Λονδίνο. Συνελήφθη τον Απρίλιο του 2019, αφού έμεινε για 7 χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε καταφύγει αφού παραβίασε τους όρους της προσωρινής αποφυλάκισής του, φοβούμενος ότι η Βρετανία θα τον παρέδιδε στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL