Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Αργεντινή: «Περιορισμένη πτώχευση» για Fitch και S&P –Αυξήσεις σε 16 εκατ. συνταξιούχους από την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αργεντινή: «Περιορισμένη πτώχευση» για Fitch και S&P –Αυξήσεις σε 16 εκατ. συνταξιούχους από την κυβέρνηση

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η Fitch και η S&P υποβάθμισαν την αξιοπιστία του χρέους της Αργεντινής στα επίπεδα της «περιορισμένης πτώχευσης», ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες τιμά την υπόσχεσή ότι «πρώτα έρχονται οι άνθρωποι και μετά οι πιστωτές», δημοσιεύοντας στην εφημερίδα της κυβέρνησης την αύξηση των συντάξεων και κατά

Η Fitch υποβάθμισε την αξιολόγηση του χρέους της Αργεντινής στην κλίμα της «περιορισμένης χρεωκοπίας» από το «C», γιατί η κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες δεν κατάφερε να προχωρήσει στην αποπληρωμή των τόκων τριών ομολόγων μέσα στην περίοδο χάρητος που είχε συμφωνήσει με τους πιστωτές. Για τον ίδιο λόγο η S&P υποβάθμισε στην κλίμακα «περιορισμένης χρεωκοπίας» στο «D» από το «DD», το αξιόχρεο τεσσάρων ομολόγων της χώρας.

Α. Φερνάντες: Κοινωνικό συμβόλαιο για ισότητα, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη

Ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες υπογράμμισε ότι η περίοδος που θα έπρεπε να σωθεί όποιος μπορούσε και της «αξιοκρατίας» πέθανε», γιατί «σήμερα έχουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο που προστατεύει τις πιο φτωχές ζώνες της χώρας και τους ασθενέστερους», εκτιμώντας ότι «Η Αργεντινή δεν έχει κλείσει τις οικονομικές της δραστηριότητες, αλλά λειτουργεί κατά 90%, με εξαίρεση της περιοχές που έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού».

«Γνωρίζουμε τι θέλουμε να κάνουμε και τι πρέπει να κάνουμε, αλλά θα περιμένουμε να ανακτήσουν την ηρεμία τους οι λαϊκές συνοικίες των πόλεων μας» μετά το έντονο ξέσπασμα του ιού, συμπλήρωσε ο Φερνάντες, καθησυχάζοντας τους  εργαζόμενους ότι «υπάρχουν τέσσερα βασικά σημεία για την κυβέρνησή μας, με ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, με μεγαλύτερη ισότητα, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, που θα αποτελούν τους κανόνες για μια καλύτερη χώρα. Εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε μια πιο ομοσπονδιακή, πιο δίκαιη και πιο αλληλέγγυα χώρα», τόνισε ο πρόεδρος της Αργεντινής.

Την ίδια στιγμή κυβέρνηση του Φερνάντες από την πλευρά της υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές θα συνεχιστούν με στόχο την αναδιάρθρωση του χρέους των 65 δισ. δολαρίων που έχει η χώρα, ενώ ο πρόεδρος της χώρας ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο για την «απρόσμενη θέση του για το χρέος της χώρας» και τη στήριξη των κυβερνήσεων της Ιταλίας, τις Ισπανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ισραήλ, όσο και την «κατανόηση» του ΔΝΤ.

«Η εποχή του ο σώζων εαυτόν σωθήτω και της «αξιοκρατίας» στην Αργεντινή πέθανε. Θέλω όλοι και όλες να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες. Θέλω ένα παιδί από τη Λα Κιάκα να μπορεί να μεγαλώνει, να σπουδάζει και μπορεί να πεθάνει στην Λα Κιάκα εάν θέλει», τόνισε ο Φερνάντες, φέροντας το παράδειγμα της υποβαθμισμένης μικρής πόλης στα σύνορα με την Βολιβία.

Αυξήσεις συντάξεων 6,12%

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση των συντάξεων κατά 6,12% από την 1η Ιουνίου για τα τουλάχιστον 16 εκατ. συνταξιούχους και για όλα τα οικογενειακά επιδόματα.

«Το πρωταρχικό συμφέρον της χώρας είναι να εγγυηθούμε την προσφορά των υπηρεσιών Κοινωνικής Ασφάλειας, με πρωταρχικό άξονα την προσοχή στις οικογένειες που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες, ακόμη περισσότερο μέσα στο πλαίσιο της δημόσιας κατάστασης ανάγκης από την πανδημία», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Κλάουντιο Μορόνι, εκτιμώντας ότι το 80% των συνταξιούχων θα λάβουν αυξήσεις που ξεπερνούν κατά 5,1% την αύξηση του πληθωρισμού αυτή την περίοδο. Η κυβέρνηση του Φερνάντες προχωρά σε αυξήσεις των συντάξεων και των οικογενειακών επιδομάτων τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο για να στηρίξει την αγοραστική δύναμη των αδυνάτων από την άνοδο του πληθωρισμού.

Υπουργός Παραγωγικής Ανάπτυξης: Στηρίζουμε 9 στις 10 οικογένειες

«Εννιά στις δέκα οικογένειες λαμβάνουν εισόδημα από το κράτος», τόνισε από το βήμα της γερουσίας ο Ματίας Κούφλας, ο υπουργός Παραγωγικής Ανάπτυξης, προειδοποιώντας ότι η χώρα θα πρέπει να συμβιώσει με τους υγειονομικούς περιορισμούς και την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, γιατί «αυτή η πρωτόγνωρη κρίση απαιτεί σημαντικές αποφάσεις».

Το Κούφλας προειδοποίησε ότι η επιλογή ανάμεσα στην Υγεία ή την οικονομία «είναι πλαστή», γιατί «εάν υπάρξει μεγάλη διασπορά του ιού η οικονομία θα υποφέρει γιατί οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να εργαστούν γιατί θα αρρωστήσουν». «Δημιουργήσαμε ένα μεγάλο δίκτυο κοινωνικής προστασίας και εκτιμούμε ότι η έξοδος από αυτή την κρίση απαιτεί μεγάλες προσπάθειες και μια οπτική για το μέλλον», συμπλήρωσε ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL