Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Βραζιλία: Με κατσαρόλες και σφυρίχτρες σκέπασαν το διάγγελμα του Μπολσονάρου (VIDEO)

Εκατοντάδες χιλιάδες, εάν όχι εκατομμύρια, Βραζιλιάνων απάντησαν χτυπώντας κατσαρόλες και κάνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο θόρυβο απαντώντας στο διάγγελμα του Μπολσονάρου που μιλούσε για τη "γριπούλα" και τις "αρετές" της δικτατορίας.

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Εκατοντάδες χιλιάδες, εάν όχι εκατομμύρια Βραζιλιάνων, δεν περίμεναν τη Δευτέρα το βράδυ να τελειώσει το διάγγελμά του ο πρόεδρος της χώρας Ζαϊρ Μπολσονάρου, γιατί είχαν βγει στα παράθυρα και τα μπαλκόνιά τους χτυπώντας κατσαρόλες και προσπαθώντας να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο θόρυβο.

Οι Βραζιλιάνοι διαμαρτυρήθηκαν μαζικά εναντίον της συνεχιζόμενης άρνησης του Μποσλονάτου να κηρύξει την χώρα σε έκτακτη κατάσταση ανάγκης, διακωμωδώντας και υποβαθμίζοντας την επικινδυνότητα του ιού, και γιατί με τον αντιπρόεδρό του εόρτασαν την επέτειο του πραξικοπήματος του 1964, μετατρέποντάς την πράξη σε μια «εθνική εορτή» την επέτειο μιας χούντας που αιματοκύλησε τη Βραζιλία επί 21 χρόνια. «Το κίνημα των στρατιωτικών αποτέλεσε μια Μεγάλη Ημέρα για την ελευθερία», τόνισε ο Μπολσονάρου στην επέτειο του πραξικοπήματος.

Το σίγουρο είναι ότι το «διάγγελμα» της δημοκρατικής Βραζιλίας, από το Ρίο Ντε Τζανέιρο, το Σαν Πάολο και την Μπραζίλια έως και το Πόρτο Αλέγκρε , ήταν πολύ σαφές: «Κάτω ο Μπολσονάρου». Αίσθηση προκάλεσαν σε πολλές πόλεις οι προβολές σε μεγάλες επιφάνειες συνθημάτων κατά του προέδρου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το κίνημα της αντίδρασης στην ακροδεξιά που εκπροσωπεί αυξάνεται διαρκώς και περισσότερο, με μεγαλύτερη ίσως ταχύτητα ακόμη και από τον ιό.

Στη Βραζιλία ήδη μιλούν για νοσηλευτική κρίση, που την χρεώνουν αποκλειστικά και μόνο στον Μπολσονάρου.   Η Βραζιλία έχει ήδη 201 νεκρούς και 5.717 κρούσματα από τον κορωνοϊό, τους περισσότερους νεκρούς και κρούσματα στη Λατινική Αμερική, αλλά η διασπορά του φαίνεται να αυξάνεται με μεγάλη ταχύτητα από τη μια μέρα στην άλλη, ενώ έχει φθάσει και στη μεγαλύτερη φαβέλα του Ρίο. Οι αρχές του κρατιδίου του Σαν Πάολο, που ζουν 44 από τα 210 εκατομμύρια του πληθυσμού, έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στον Μπολσονάρου, ο οποίος κυκλοφορεί στους δρόμους υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για «γριπούλα», για την οποία υπάρχει ήδη το φάρμακο.

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις