Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
Χουμπέι: Πετροπόλεμος με την αστυνομία στη γέφυρα του Γαλάζιου Ποταμού εξαιτίας των διακρίσεων για τον ιό (VIDEO)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χουμπέι: Πετροπόλεμος με την αστυνομία στη γέφυρα του Γαλάζιου Ποταμού εξαιτίας των διακρίσεων για τον ιό (VIDEO)

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η γέφυρα του Γαλάζιου Ποταμού Γιαντζέ, που αποτελεί σύνορο των επαρχιών του Χουμπέι και του Τζιανγκχί, μετατράπηκε σε πεδίο μάχης ανάμεσα σε πολίτες και αστυνομικούς του Χουμπέι εναντίον της αστυνομίας του Τζιανγκχί, που απαγόρευσε τη διέλευση αυτοκινήτων με πινακίδες του Χουμπέι εξαιτίας των φόβων για διασπορά του κορωνοϊού στην επαρχία τους.

Φαίνεται ότι μόνο χάρη στην παρέμβαση του γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στο Χουανγκμέι Μα Γιαντζού επανήλθε η τάξη, αφού διασφάλισε την επίλυση του προβλήματος διαμέσου επαφών με τις αρχές της γειτονικής πόλης του Τζιουτζιάνγκ, που ανήκει στην «απαγορευμένη» επαρχία.

https://www.youtube.com/embed/hBWe-rdhId4

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχολίασαν αρνητικά το γεγονός ότι ο τοπικός γραμματέας του ΚΚ της Κίνας δεν φορούσε μάσκα όταν μιλούσε στους συγκεντρωμένους. Το πρόβλημα των εργαζομένων της πόλης του Χουανγκμέι που εργάζονται εκτός επαρχίας είναι ότι θα πρέπει να πάνε στην διπλανή πόλη, που ανήκει στην «απαγορευμένη» επαρχία γιατί εκεί υπάρχει ένας μεγάλος σιδηροδρομικός κόμβος.  

https://www.youtube.com/embed/Rt-KtKkUVus

Στα κοινωνικά δίκτυα πάντως φαίνεται ότι οι πολίτες του Χουμπέι κέρδισαν τη συμπάθεια του κόσμου, γιατί μετά το τέλος της καραντίνας φαίνεται να αλλάζει το κλίμα των διακρίσεων εναντίον των πολιτών της Χουμπέι, που βρέθηκαν στο στόχαστρο ακόμη και επιθέσεων σε πολλά μέρη της Κίνας το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας του κορωνοϊού.

https://www.youtube.com/embed/F9JMkkUu64E

Η αλήθεια είναι ότι στην επαρχία του Χουμπέι πανηγυρίζουν τη μερική άρση της καραντίνας, ενώ στη γειτονική επαρχία του Τζιανγκχί φοβούνται τη διασπορά του κορωνοϊού στα μέρη τους. Όταν στη μέση βρίσκεται η αστυνομία το επικίνδυνο αυτό μείγμα θέλει μια μικρή αφορμή για να εκραγεί. Το γεγονός ότι η αστυνομία του Τζιανγκχί έστησε ένα μπλόκο στη γέφυρα απαγορεύοντας τη διέλευση προς το εσωτερικό της επαρχίας φαίνεται ότι αποτέλεσε το φυτίλι για να εκφραστεί η νευρικότητα, ο φόβος και ο θυμός χιλιάδων ανθρώπων που είχαν τεθεί εδώ και εβδομάδες σε καραντίνα.  

Οι πολίτες αυτοί κατάλαβαν ότι το τέλος της καραντίνας στο Χουμπέι δεν συνοδεύτηκε με την πλήρη ελευθερία μετακίνησης των πολιτών πυροδοτώντας την αγανάκτηση και τον θυμό εναντίον της αστυνομίας που απαγόρευσε τις μετακινήσεις από την επαρχία του Χουμπέι στη γειτονική επαρχία.

Αρκετοί πολίτες κατέγραψαν με τα κινητά τους τα επεισόδια, για να καταλήξουν διαμέσου των κοινωνικών δικτύων στην κινέζικη έκδοση του Voice of America, γεγονός που δημιούργησε επιφυλάξεις.

Η μερική ελευθερία κινήσεων στις μετακινήσεις των πολιτών στην επαρχία του Χουμπέι, γιατί αυτές στη Γουχάν θα διαρκέσουν έως τις 8 Απρίλιου, επέτρεψε από τις 25 Μαρτίου τις ατομικές μετακινήσεις, αλλά οι αρχές της επαρχίας του Τζιανγκχί επέβαλλαν στους κατοίκους της επαρχίας Χουμπέι να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό υγείας με την υπογραφή γιατρού, ακόμη και σε ψηφιακή έκδοση, για να μπορούν να μετακινηθούν στην επαρχία τους.

Το μέτρο αυτό, ισχυρίζονται ορισμένες πηγές, προκάλεσε αρχικά μια αντιπαράθεση ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις των δύο επαρχιών που βρίσκονταν στη μεγάλη γέφυρα στο Γαλάζιο Ποταμό Γιαντζέ, που φαίνεται ότι πυροδότησε και τις επιθέσεις  εναντίον της αστυνομίας από χιλιάδες άτομα του διαμερίσματος του Χουανγκμέι που βρίσκονταν στη γέφυρα και ήθελαν να περάσουν προς την επαρχία του Τζιανγκχί.

Σε ορισμένα βίντεο φαίνονται πολίτες και αστυνομικοί να κατευθύνονται προς ένα μπλόκο της αστυνομίας φωνάζοντας: «Χουμπέι, Χουμπέι». Αστυνομικοί των ΜΑΤ της Τζιανγκχί φαίνεται ότι έκαναν αλυσίδες με τις ασπίδες τους για να σταματήσουν αυτή την πορεία, γεγονός που οδήγησε σε ένα πετροπόλεμο. Σε ορισμένα βίντεο φαίνονται μάλιστα αστυνομικοί που να παλεύουν μεταξύ τους, αλλά οι αρχές δεν έχουν κάνει ακόμη καμία ανακοίνωση γιατί διεξάγουν έρευνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL