Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών από τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών από τον κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο

Photograph: Johns Hopkins University CSSE

Update 19:27 - Σε περισσότερους από 25.000 ανθρώπους κόστισε τον θάνατο η πανδημία του κορωνοϊού παγκοσμίως, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείου.

Συγκεκριμένα, όπως δημοσιεύει το AFP, έχουν καταγραφεί συνολικά 25.066 θάνατοι, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων στην Ευρώπη (17.314).

Με 8.165 θανάτους, η Ιταλία είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία του Covid-19, ακολουθεί η Ισπανία (4.858) και η Κίνα (3.292), που αποτελεί την αρχική εστία της μόλυνσης.

Τουλάχιστον 547.034 κρούσματα λοίμωξης έχουν διαγνωστεί επίσημα παγκοσμίως από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ισπανία: 769 νέοι θάνατοι

Στην Ισπανία μόνο το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν 769 θάνατοι, το οποίο αποτελέι νέο αρνητικό ρεκόρ στη χώρα όπου ήδη ο συνολικός αριθμός των νεκρών της επιδημίας είναι 4.858.

Ωστόσο ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας για την διαχείριση της επιδημίας, Φερνάνδο Σιμόν, δήλωσε ότι σε ποσοστιαία βάση ο αριθμός των νεκρών δείχνει να σταθεροποιείται.

Η Ισπανία είναι η χώρα με τους περισσότερους θανάτους μετά την Ιταλία. Ομως ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων είναι πλέον μεγαλύτερος από της Ιταλίας, η οποία κατέγραψε χθες 662 θανάτους σε ένα 24ωρο.

Σύμφωνα με το Reuters η αύξηση του αριθμού των νεκρών το τελευταίο 24ωρο ήταν +19%

Ο αριθμός του κρουσμάτων στην Ισπανία ανέρχεται πλέον σε 64.059, με 7.800 νέα κρούσματα κατά το τελευταίο 24ωρο. Ωστόσο καταγράφεται ελαφρά μείωση του ρυθμού της μετάδοσης με +14% νέα κρούσματα κατά το 24ωρο Πέμπτης-Παρασκευής, έναντι +18% και +20% τα δύο προηγούμενα 24ωρα.

Περισσότερα από 9.400 μέλη του υγειονομικού προσωπικού έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό, αριθμός που αντιστοιχεί στο 15% των κρουσμάτων στην Ισπανία, ενώ περισσότεροι από 4.100 άνθρωποι βρίσκονται στην εντατική, ενώ 9.357 έχουν ιαθεί.

Σήμερα, ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση είναι 4.165, 486 περισσότεροι σε ένα 24ωρο. Ωστόσο, και αυτός ο αριθμός είναι χαμηλότερος σε σχέση με τα επιπλέον κρίσιμα περιστατικά των προηγούμενων ημερών, 513 την Πέμπτη και 530 την Τετάρτη.

Για την αποτίμηση των επιδημιολογικών τάσεων, αξιολογείται κατά σειρά ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων, έπειτα ο ρυθμός αύξησης των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση και τελευταίος ο ρυθμός αύξησης των νεκρών.

Τα 46 εκατομμύρια των κατοίκων της Ισπανίας έχουν τεθεί από τις 14 Μαρτίου σε αυστηρό περιορισμό που παρατάθηκε μέχρι τις 11 Απριλίου.

Οι ισπανικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι «δύσκολη», εν αναμονή της κορύφωσης της επιδημικής καμπύλης.

Την ίδια ώρα, η ισπανική κυβέρνηση, ανακοίνωσε μέτρα κατά των απολύσεων.

Ιταλία: Aρνητικό ρεκόρ νεκρών στην Ιταλία. Μικρή μείωση των κρουσμάτων

Έχασαν τη μάχη με τη ζωή 919 ασθενείς από κορωνοϊό στην Ιταλία το τελευταίο 24ωρο. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των νεκρών έφτασε τους 9.134. και των κροσυμάτων 86.498. Παράλληλα, 10.950 άνθρωποι έχουν ιαθεί. 

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 37.298 και οι νεκροί 5.402 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 11.588 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.267. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 7.497 , με 313 νεκρούς.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, σημειώνεται μικρή μείωση του ρυθμού μετάδοσης του ιού, με απόλυτο αρνητικό ρεκόρ των νεκρών.

Την ίδια ώρα, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, εξέφρασε την εκτίμηση πως «επίκειται σταθερή μείωση των κρουσμάτων» του κορωνοϊού και αναφερόμενος στα σημερινά στοιχεία, πρόσθεσε ότι «και οι σημερινοί αριθμοί δείχνουν ότι υπάρχει μείωση».

Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η περιφέρεια της Λομβαρδίας σκοπεύει να αυξήσει τα τεστ για την ανίχνευση του ιού. Από σήμερα και το εξής, θα γίνονται και σε όσους ασθενείς παρουσιάζουν ένα μόνο ύποπτο σύμπτωμα της ασθένειας.

Παράλληλα ο Α.Φοντάνα εξήγησε ότι, βάσει των στοιχείων που έλαβε από τις τηλεφωνικές εταιρίες και τα οποία αφορούν τις κλήσεις μέσω κινητού, οι μετακινήσεις των κατοίκων της Λομβαρδίας μειώθηκαν μέσα σε μια εβδομάδα κατά 7%.

Τέλος, προέβλεψε ότι στην αρχή της επόμενης εβδομάδας θα εγκαινιαστούν οι νέες νοσοκομειακές πτέρυγες για ασθενείς με Covid-19 στην πρώην έκθεση του Μιλάνου, οι οποίες θα εξαρτώνται από την πανεπιστημιακή πολυκλινική της ιταλικής συμπρωτεύουσας.

Παρατείνονται τα μέτρα καραντίνας για άλλες δύο εβδομάδες στη Γαλλία

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε την παράταση μέχρι τις 15 Απριλίου, τα μέτρα καραντίνας.

«Μετά από αυτές τις πρώτες 10 ημέρες περιορισμού, είναι σαφές ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή αυτού του επιδημικού κύματος. Έχει κατακλύσει την ανατολική Γαλλία και τώρα φτάνει στην περιοχή του Παρισιού και στη βόρεια Γαλλία», εξήγησε ο Φιλίπ.

Για τον λόγο αυτό, τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας που θα έληγαν την επόμενη Τρίτη θα παραταθούν για δύο ακόμη εβδομάδες. Στο διάστημα αυτό θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το μέτρο θα παραταθεί ξανά αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο λόγω της κατάστασης.

Νέα τεστ κορονοϊού παράγει από σήμερα η Ρωσία

«Τέθηκε σήμερα σε λειτουργία η γραμμή παραγωγής νέων υπερευαίσθητων τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού και πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να παράγουμε χιλιάδες τεστ ημερησίως τα οποία θα μας επιτρέπουν να πραγματοποιούμε έως 50.000 διαγνώσεις σε άτομα που θεωρούνται ύποπτα κρούσματα του κορονοϊού», δήλωσε η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας ιατρικών και βιολογικών ερευνών Βερόνικα Σκβαρτσόβα.

Η ίδια τόνισε ότι ήδη μια πρώτη παρτίδα των τεστ έχει διανεμηθεί σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Μόσχας.

Διευκρινίζεται ότι το εν λόγω τεστ εγκρίθηκε στις 6 Μαρτίου και η διάγνωση θα γίνεται σε 2,5 -3 ώρες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου τύπου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας ιατρικών και βιολογικών ερευνών.

Δύο νέοι θάνατοι στην Κύπρο

Ακόμη δύο νεκρούς μετράει η Κύπρος από τον κορωνοϊό, καθώς και 16 νέα κρούσματα σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Υγείας.

Στους πέντε ανέρχονται πλέον οι νεκροί συνολικά στην Κύπρο, ενώ συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 162, περιλαμβανομένων και των τεσσάρων που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Ελβετία: Στους 197 οι νεκροί

Τους 197 σήμερα έφθασε ο απολογισμός των νεκρών από τον κορωνοϊό στην Ελβετία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, όταν χθες ήταν 16.

Ο αριθμός των κρουσμάτων της νόσου ανέρχεται σε 12.161, με την ελβετική κυβέρνηση να επιστρατεύει τη στρατονομία προκειμένου να βοηθήσει τους τελωνειακούς για περιορισμό της εισόδου στα σύνορα με την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία.

Στους 546 οι νεκροί στην Ολλανδία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 1.172, ήτοι 16%, φτάνοντας πλέον τα 8.603, ενώ καταγράφηκαν 112 νέοι θάνατοι. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Ολλανδία ανέρχεται πλέον σε 546.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας (RIVM) επισημαίνει στην ημερήσια ενημέρωσή του σχετικά με την επιδημία, ότι η αύξηση του ρυθμού διασποράς του ιού δείχνει να μειώνεται.

Όπως σημειώνει, ελπίζει να είναι σε θέση "σε λίγες ημέρες" να πει, εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί, μεταξύ αυτών της κοινωνικής αποστασιοποίησης, είναι αποτελεσματικά στην αναχαίτιση της εξάπλωσης της νόσου.

Τους 759 έφτασαν οι νεκροί στη Βρετανία

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι 759 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, από τον κορωνοϊό, καταράφοντας αύξηση 181 θανάτων σε διάστημα 24 ωρών.

Ο απολογισμός των νεκρών, (αυξημένος κατά 31%), είναι ο έβδομος υψηλότερος παγκοσμίως μετά την Ιταλία, την Ισπανία, την Κίνα, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, 14.579 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με τον ιό στη Βρετανία.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ βγήκαν θετικοί στον ιό, έχοντας εμφανίσει ελαφρά συμπτώματα. Και οι δύο έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Στα όριά τους οι ΜΕΘ στην Ιρλανδία

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Ιρλανδίας θα έχουν φθάσει στο όριο των δυνατοτήτων τους μέσα σε μερικές ημέρες με δεδομένο τον ρυθμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και η υπηρεσία υγείας έχει ετοιμάσει σχέδια προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Λίο Βαράντκαρ.

«Είμαι ανήσυχος. Όπως είναι τα πράγματα, έχουμε άδειες κλίνες στις ΜΕΘ μας αλλά με τον τρόπο που εξελίσσονται τα πράγματα φαίνεται ότι οι ΜΕΘ μας θα φθάσουν το όριο της ικανότητάς τους μέσα σε μερικές ημέρες», είπε ο Βαράντκαρ στους δημοσιογράφους.

«Αυτό συμβαίνει ήδη σε όλη την Ευρώπη, φαίνεται ότι μπορεί να συμβεί (και) εδώ άρα θα πρέπει να έχουμε σχέδια για αυτό το ενδεχόμενο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε εφεδρική ικανότητα ΜΕΘ, μηχανημάτων αναπνευστικής υποστήριξης, μηχανών CPAP (συσκευές θετικής πίεσης). Μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια γίνεται για την παροχή του εξοπλισμού», είπε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.

Η σουηδική κυβέρνηση απαγορεύει τις δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων

Εχοντας επιλέξει την ήπια αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού χωρίς την λήψη περιοριστικών μέτρων, αντίθετα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία είχε διατηρήσει μέχρι σήμερα την οικονομία της εν λειτουργία. Ωστόσο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την απαγόρευση της συγκέντρωσης άνω των 50 ατόμων, αφού προηγουμένως είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις άνω των 500 ατόμων.

«Εκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποφάσισε τον περιορισμό των συγκεντρώσεων στα 50 άτομα, έπειτα από σύσταση της Δημόσιας Υπηρεσίας Υγείας σήμερα το πρωί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν.

Οι παραβάτες του περιοριστικού μέτρου κινδυνεύουν με την επιβολή ποινής φυλάκισης έως έξι μηνών.

«Αν δεν υπάρχει ανάγκη να ταξιδέψετε, μείνετε στο σπίτι. Είναι σοβαρό αυτήν την στιγμή», δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός, ενώ στην χώρα έχουν καταγραφεί 92 θάνατοι και 3.046 κρούσματα της επιδημίας Covid-19.

Παρά την κρίση, η Σουηδία, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, διατήρησε ανοικτά τα σχολεία, τα καφέ και τα εστιατόρια και ενθάρρυνε τους κατοίκους να συνεχίσουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες.

Οι αρχές καλούσαν τους πολίτες «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να ακολουθήσουν τις συστάσεις της κυβέρνησης, όπως για εργασία εξ αποστάσεως, παραμονή στο σπίτι για τους ασθενείς, την εφαρμογή της κοινωνικής αποστασιοποίησης και την παραμονή στο σπίτι για τους άνω των 70 ετών.

Ενω η στρατηγική αυτή της ήπιας αντιμετώπισης επικρίθηκε από πολλούς ειδικούς στην Σουηδία και το εξωτερικό, οι σουηδικές αρχές απαντούσαν ότι τα δρακόντεια μέτρα δεν είναι αρκετά αποτελεσματικά σε σχέση με τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία.

Στους 519 οι νεκροί στη Νέα Υόρκη

Οι νεκροί από την επιδημία Covid-19 στην Πολιτεία της Νέας Υόρκη αυξήθηκαν στους 519 σήμερα, από 385 που ήταν χθες, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.

Άλμα κατέγραψαν και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, φτάνοντας τα 44.635, από 37.258 μέχρι χθες την ίδια ώρα.

Ο κυβερνήτης, έχοντας στον φόντο τις αυτοσχέδιες νοσοκομειακές κλίνες που έχουν στηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Τζέικομπ Κ. Τζάβιτς του Μανχάταν, είπε επίσης ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται νοσηλεία διπλασιάζεται πλέον κάθε τέσσερις ημέρες, αντί για τρεις που ήταν μέχρι την περασμένη εβδομάδα.

Η Νέα Υόρκη μπορεί να δει την κορύφωση στη ζήτηση για νοσοκομειακές κλίνες σε τρεις εβδομάδες από τώρα, πρόσθεσε. Οι αρχές θα προσπαθήσουν να κατασκευάσουν άλλες τέσσερα προσωρινά νοσοκομεία ώστε να ανταποκριθούν στην αύξηση αυτή.

Ο Κουόμο ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνεται το κλείσιμο των σχολείων στην Πολιτεία για άλλες δύο εβδομάδες, μέχρι τις 15 Απριλίου.

Ξεπέρασαν τα 10.000 κρούσματα στην Λατινική Αμερική

Η Λατινική Αμερική μετρά σήμερα 10.056 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19, σύμφωνα με στοιχείΑ των κυβερνήσεων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ο αριθμός των θανάτων ανέρχεται πλέον σε 181. Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο είναι η Βραζιλία (2.915 κρούσματα, 77 νεκροί), ο Ισημερινός (1.382 κρούσματα, 34 θάνατοι) και η Χιλή (1.306 κρούσματα, 4 θάνατοι).

Το πρώτο κρούσμα στη Λατινική Αμερική καταγράφηκε στις 26 Φεβρουαρίου στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL