Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
ΟΗΕ: Έκκληση χαλάρωσης των διεθνών κυρώσεων κατά χωρών λόγω κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΗΕ: Έκκληση χαλάρωσης των διεθνών κυρώσεων κατά χωρών λόγω κορωνοϊού

Τη «χαλάρωση ή αναστολή» των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν και άλλων χωρών, όπως η Βενεζουέλα, η Κούβα και η Βόρεια Κορέα, κατά την διάρκεια «αυτής της κρίσιμης περιόδου της πανδημίας», ζήτησε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Είναι αναγκαίο να εφαρμοσθούν εκτεταμένες και ρεαλιστικές εξαιρέσεις στις κυρώσεις για ανθρωπιστικούς λόγους και να χορηγηθούν ταχείες και ευέλικτες άδειες» για την τροφοδοσία και την προμήθεια αναγκαίου ιατρικού εξοπλισμού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ύπατη αρμοστής Μισέλ Μπατσελέτ.

Η ίδια προσθέτει ότι «σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, τόσο για λόγους παγκόσμιας δημόσιας υγείας όσο και για την υποστήριξη των δικαιωμάτων και της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων στις χώρες αυτές, οι επιμέρους κυρώσεις πρέπει να χαλαρώσουν ή να ανασταλούν. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας πανδημίας, η παρεμπόδιση των ιατρικών υπηρεσιών σε μία χώρα αυξάνει τους κινδύνους για όλους».

Η Μ.Μπατσελέτ.επιμένει ιδιαιτέρως για την κατάσταση στο Ιράν, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες από την επιδημία του κορονοϊού μαζί με την Κίνα, την Ιταλία και την Ισπανία, τονίζοντας ότι εκθέσεις έχουν επανειλημμένως τονίσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων αυτών στην πρόσβαση σε φάρμακα και αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό, όπως αναπνευστήρες και στολές προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό.

Ηδη, περισσότερα από 50 γιατροί και νοσηλευτές έχουν χάσει την ζωή τους στο Ιράν από την εμφάνιση της επιδημίας στην χώρα εδώ και πέντε εβδομάδες, επισημαίνει η Μισέλ Μπατσελέτ, που ανησυχεί επίσης και για την εξάπλωση της επιδημίας στις γειτονικές χώρες του Ιράν, «πράγμα που θα θέσει σε δοκιμασία τα συστήματα υγείας χωρών όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν».

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία, οι κυρώσεις απειλούν το ιατρικό έργο στην Κούβα, την Βόρεια Κορέα, την Βενεζουέλα και την Ζιμπάμπουε.

«Οι πλειονότητα των χωρών αυτών διαθέτει εύθραυστα ή ασταθή συστήματα υγείας. Είναι υψίστης σημασίας να γίνει πρόοδος στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να βελτιωθούν τα συστήματα αυτά -- αλλά τα εμπόδια στην εισαγωγή αναγκαίων ιατρικών προμηθειών, κυρίως η υπερβολική τήρηση των κυρώσεων από τις τράπεζες, θα προκαλέσουν μακροπρόθεσμη βλάβη στις ευπαθείς κοινότητες».

«Οι πληθυσμοί των χωρών αυτών δεν είναι σε καμία περίπτωση υπεύθυνοι για τις πολιτικές κατά των οποίων στρέφονται οι κυρώσεις αυτές και ήδη ζουν, σε διαφορετικούς βαθμούς, σε επισφαλή κατάσταση εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση-έκκληση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL