Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Βραζιλία: Η «γριπούλα» του Μπολσονάρου στις φαβέλες του Ρίο

Ο κορωνοϊός μπήκε στις φαβέλες της Βραζιλίας, που ζουν 35 εκατομμύρια άτομα, ενώ ο Μπολσονάρου χαρακτήρισε "ανισόρροπο" τον κυβερνήτη του Σαν Πάουλο που έκλεισε προληπτικά τη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη στη Λατινική Αμερική.

Του Αργύρη Παναγόπουλος

Ο κορωνοϊός έφθασε στην «Πόλη του Θεού», την τεράστια φαβέλα του Ρίου Ντε Τζανέιρο, εκεί όπου εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την πανδημία χωρίς αποχετεύσεις, καθαρό νερό και στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, ενισχύοντας τους φόβους και τον πανικό για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των θυμάτων.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας Ζαϊρ Μποσλονάρου σε βιντεοδιάσκεψη με τους υπουργούς, τους κυβερνήτες των κρατιδίων και τους δημάρχους των μεγάλων πόλεων προσπαθούσε την ίδια στιγμή να τους πείσει ότι ο κορωνοϊός είμαι μια «γριπούλα» και χαρακτήρισε «ανισσόροπο» τον κυβερνήτη του Σαν Πάολο Ζοάο Ντόρια, γιατί έκλεισε τη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της Λατινικής Αμερικής. Ο Μπολσονάρου υπέκυψε στις πιέσεις των κρατιδίων και διέταξε το κλείσιμο των αεροδρομίων και των αυτοκινητοδρόμων που βρίσκονται στις αρμοδιότητες των ομοσπονδιακών και όχι των κρατικών αρχών.

Οι αρχές το Ρίο φοβούνται ότι ο κορωνοϊός έχει φθάσει στις μεγάλες λαϊκές συνοικίες στο βόρειο τμήμα της, ενώ δηλώνουν ότι θα πρέπει να σηκώσουν τα χέρια ψηλά εάν ο ιός φθάσει στις 763 φαβέλες της πόλης, που ζουν πάνω από 1,5 εκατομμύρια άτομα ή το 20% του πληθυσμού της. Στη Βραζιλία πάνω από 35 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε φαβέλες.

Η Βραζιλία είχε την Κυριακή 1.546 κρούσματα και 25 νεκρούς, αλλά οι ελεεινές συνθήκες υγιεινής και το υποτυπώδες σύστημα υγείας στις φαβέλες και τις πιο φτωχές και λαϊκές συνοικίες των μεγάλων πόλεων έχει ενισχύσει τους φόβους για ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού. Στην πόλη του Σάντος, που το 20% του πληθυσμού ξεπερνά τα 60% έτη, έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση πανικού.

Η δημόσια τράπεζα της BNDES ανακοίνωσε μέτρα 11 δισ. για τη στήριξη των επιχειρήσεων, προσπαθώντας να αποτρέψει τα εκατομμύρια των απολύσεων που απειλούν οι βιομήχανοι και οι επιχειρηματίες.  

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Βουταρία

Έχουν πλημμυρίσει αυτές τις μέρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διαφημίσεις Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης που πουλάνε μαθήματα τηλεκπαίδευσης

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις