Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Ο κορωνοϊός αλλάζει τη ζωή σε 659 εκατομμύρια άνθρωπους - Καραντίνα σε 34 χώρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο κορωνοϊός αλλάζει τη ζωή σε 659 εκατομμύρια άνθρωπους - Καραντίνα σε 34 χώρες

Update 19;45 - Περισσότερο από 1 δισεκατομμύριo άνθρωποι σε περισσότερες από 50 χώρες καλούνται πλέον να παραμείνουν στα σπίτια τους προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, δήλωσε σήμερα ότι η απάντηση της ευρωζώνης στην ταχεία εξάπλωση της επιδημίας «δεν θα έχει όρια» αλλά θα έχει «πολλή αλληλεγγύη» μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στο πυρήνα της.

«Αυτή είναι η αποφασιστικότητά μου ως υπουργού στην Πορτογαλία και στο Eurogroup», δήλωσε ο Σεντένο, που είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Πορτογολίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Tουλάχιστον 34 χώρες έχουν επιβάλει καραντίνα στους πολίτες τους, μέτρα που αφορούν περισσότερους από 659 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αυτό ισχύει για τη Γαλλία, την Αργεντινή, την Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, το Ιράκ, τη Ρουάντα και την Ελλάδα. Στον κατάλογο θα προστεθούν η Κολομβία και η Νέα Ζηλανδία από αύριο και μεθαύριο αντίστοιχα.

Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες οι πολίτες εξακολουθούν να μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για να εργαστούν, να ψωνίσουν είδη πρώτης ανάγκης ή να επισκεφθούν γιατρό.

Σε τουλάχιστον τέσσερις χώρες (περισσότεροι από 228 εκατομμύρια άνθρωποι), ανάμεσά τους το Ιράν, η Γερμανία και η Βρετανία, οι αρχές έχουν ζητήσει από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, να περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται τις μετακινήσεις και τις επαφές.

Επίσης τουλάχιστον 10 χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς στην κυκλοφορία, απαγορεύοντας τις μετακινήσεις το βράδυ και τη νύκτα. Αυτό ισχύει στη Μπουρκίνα Φάσο, τη Χιλή, τη Μανίλα στις Φιλιππίνες, τη Σερβία και τη Μαυριτανία. Στη Σαουδική Αραβία απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύκτα τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

Τέλος, κάποιες χώρες έχουν θέσει σε καραντίνα μεγάλες πόλεις, απαγορεύονται την είσοδο και την έξοδο από αυτές. Αυτό ισχύει για τις 27 μεγαλύτερες πόλεις της Βουλγαρίας και τη Νουρ-Σουλτάν στο Καζακστάν, όπως και το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Σε αυτές τις πόλεις ζουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι.

ΠΟΥ: Η πανδημία επιταχύνεται αλλά μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της

Η πανδημία του κορωναϊού «επιταχύνεται» αλλά η πορεία της μπορεί να αλλάξει, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλώντας τις χώρες να περάσουν στην «επίθεση» εξετάζοντας όλα τα πιθανά κρούσματα και θέτοντας σε καραντίνα τις κοντινές επαφές όσων μολύνθηκαν.

«Περισσότερα από 300.000 κρούσματα του Covid-19 έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα. Είναι σπαρακτικό. Η πανδημία επιταχύνεται», αλλά «μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Πρόσθεσε πως κρούσματα του ιού έχουν πλέον καταγραφεί σε σχεδόν κάθε χώρα του πλανήτη.

Χρειάστηκαν 67 μέρες για να φτάσουν τα 100.000 κρούσματα, 11 μέρες για να φτάσουν τα 200.000 και μόλις τέσσερις μέρες για να φτάσουν τα 300.000, είπε.

«Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι τι θα κάνουμε. Δεν μπορείς να κερδίσεις έναν ποδοσφαιρικό αγώνα απλά παίζοντας άμυνα. Πρέπει επίσης να επιτεθείς», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Ζητώντας από τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι και (καθιερώνοντας) άλλα μέτρα φυσικής απόστασης είναι ένας σημαντικός τρόπος για να επιβραδύνουμε την εξαπλωση του ιού και να εξοικονομήσουμε χρόνο, αλλά αυτά είναι αμυντικά μέτρα που δεν θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε», είπε.

«Για να νικήσουμε», τόνισε, «πρέπει να επιτεθούμε στον ιό με επιθετικές και στοχευμένες τακτικές. Πρέπει να ελέγξουμε κάθε ύποπτο κρούσμα, να απομονώσουμε και να αντιμετωπίσουμε κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα και να παρακολουθούμε και να βάζουμε σε καραντίνα κάθε στενή επαφή».

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι ορισμένες χώρες έχουν δυσκολία στην εφαρμογή αυτών των «επιθετικών μέτρων» λόγω έλλειψης πόρων.

Καταδίκασε τη χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό πριν η επιστημονική κοινότητα συμφωνήσει για την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων, προειδοποιώντας για «ψεύτικες ελπίδες» που μπορεί να προκαλέσει η χορήγησή τους.

«Μικρής κλίμακας και μη τυχαιοποιημένες μελέτες, βασισμένες στην παρατήρηση, δεν θα μας δώσουν τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε», προειδοποίησε ο Τέντρος.

«Η χορήγηση μη δοκιμασμένων φαρμάκων χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία θα μπορούσε να προκαλέσει ψεύτικες ελπίδες και ακόμη να επιφέρει περισσότερο κακό παρά καλό, προκαλώντας έλλειψη βασικών φαρμάκων για τη θεραπεία άλλων ασθενειών», επισήμανε.

Ο Τέντρος ζήτησε πολιτικές δεσμεύσεις ανακοινώνοντας πως θα μιλήσει στην σύνοδο κορυφής των G20 αυτή την εβδομάδα και θα τους ζητήσει να συνεργαστούν για να τονώσουν την παραγωγή προστατευτικού εξοπλισμού για τους εργαζόμενους στους τομείς υγείας.

Ο δρ Μαρκ Ράιαν, επικεφαλής των προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης, ερωτηθείς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, τόνισε πως πιστεύει πως «πολύ σύντομα» θα ληφθεί μια απόφαση για το μέλλον αυτών.

«Έχουμε κάθε εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας και η ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) δεν θα προχωρήσουν με τη διεξαγωγή των Αγώνων αν το θεωρήσουν επικίνδυνο για τους αθλητές και τους θεατές» , ανέφερε.

Νεκρός εργαζόμενος στο Ευρωκοινοβούλιο

Εργαζόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ηλικίας περίπου 40 ετών, έχασε τη ζωή του, αφού προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό, αποτελώντας τον πρώτο νεκρό από τη νόσο στους κόλπους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Στους 2.182 οι νεκροί στην Ισπανία

Τους 2.182, έφθασε ο  αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό στην Ισπανία με 462 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο, Παράλληλα, ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξήθηκε από χθες κατά 4.517, φθάνοντας στα 33.089 κρούσματα.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία έχει αυξήσει την ικανότητα πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Υγείας, 3.355 έχουν ιαθεί και 2.355 βρίσκονται στην εντατική.

Η περιοχή της Μαδρίτης είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο με περισσότερα από 10.000 κρούσματα και περισσότερους από 1.200 νεκρούς (το 60% του συνόλου των θανάτων στην χώρα).

Ωστόσο, το ποσοστό των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση έχει μειωθεί, από 15% σε 13%, «γεγονός που δίνει κάποιες ελπίδες για την αναχαίτιση της κρίσης», δήλωσε ο διευθυντής του συντονιστικού κέντρου για την επιδημία Φερνάνδο Σιμόν.

Ομως, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προειδοποίησε: «δεν έχουμε ακόμη την βεβαιότητα ότι φθάσαμε στην κορύφωση της επιδημίας».

Ενα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι τα 3.910 κρούσματα μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δηλαδή περισσότερο από το 10% του συνόλου, την ώρα που επαγγελματικές ενώσεις και συνδικάτα καταγγέλλουν τις ελλείψεις σε εξοπλισμό προστασίας.

Στην προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης της επιδημίας, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε στις 14 Μαρτίου την χώρα σε κατάσταση συναγερμού, πράγμα που επέτρεψε την επιβολή σχεδόν πλήρους απαγόρευσης κυκλοφορίας του πληθυσμού. Το περιοριστικό καθεστώς θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 11 Απριλίου.

Εχουν παραγγελθεί εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες, έχουν γίνει 50.000 προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, ενώ ο στρατός έχει αναπτυχθεί για να απολυμάνει τους δημόσιους χώρους.

Στην Μαδρίτη, για να ανακουφισθούν τα υπερκορεσμένα νοσοκομεία, έχουν διαμορφωθεί καταλλήλως ξενοδοχεία για να υποδεχθούν ελαφρύτερα περιστατικά και ένα νοσοκομείο εκστρατείας έχει στηθεί στους χώρους της εμπορικής έκθεσης με δυναμικότητα 5.500 κλινών, 1.300 από τις οποίες ήδη λειτουργούν.

Το Σάββατο, παρελήφθησαν 640.000 ταχέα διαγνωστικά τεστ και έχουν αρχίσει να διανέμονται στην χώρα.

Τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα εξετασθούν κατά προτεραιότητα, καθώς και οι φιλοξενούμενοι και το προσωπικό οίκων ευγηρίας. Πολλές δεκάδες ηλικιωμένοι έχουν πεθάνει στα ιδρύματα αυτά στην Ισπανία.

Τα 46 εκατομμύρια των Ισπανών δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους παρά κατά μόνας και κρατώντας αποστάσεις για να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης, να μεταβούν στις εργασίες τους όταν δεν είναι δυνατή η εξ αποστάσεως εργασία ή για να βγάλουν βόλτα τον σκύλο τους.

477 άτομα συνελήφθησαν από την έναρξη της εφαρμογής της μέτρων και 50.000 διώξεις έγιναν από τις αρχές για μη τήρηση των περιορισμών, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ιταλία: Απαγορεύονται οι μετακίνησεις εκτός των δήμων - Εκτιμήσεις για περιορισμό των κρουσμάτων

Εκτιμήσεις ότι περιορίζεται η αύξηση των κρουσμάτων και του αριθμού των νεκρών από τον κορωνοϊό στην Ιταλία εκφράζονται στη γειτονική χώρα.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών του εν λόγω ιού στην Ιταλία είναι 63.927 με τους νεκρούς να φτάνουν τους 6.077. Παράλληλα, 7.432 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Επιπλέον, 3.204 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Για 26.522 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 28.761 και οι νεκροί 3.776 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 8.535 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 892. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 5.505, με 192 νεκρούς.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 59.138 και είχαν χάσει την ζωή τους, 5.476 άνθρωποι. Ακόμη, 7.024 είχαν ιαθεί.

Ως εκ τούτου, το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 601 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.789 νέα κρούσματα. 

Επίσης στην Ιταλία, με νέα απόφαση των ιταλών υπουργών Εσωτερικών και Υγείας απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός του δήμου στον οποίο οι πολίτες διαμένουν μόνιμα.

Η απόφαση αφορά τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά μέσα μεταφοράς. Οι μόνες αιτίες για τις οποίες μπορεί να επιτραπεί η μετακίνηση, είναι «λόγοι εργασίας απόλυτης ανάγκης ή αποδεδειγμένα προβλήματα υγείας».

Την ίδια ώρα, τα συνδικάτα των εργατών στη χημική βιομηχανία εξήγγειλαν απεργία στις 25 Μαρτίου, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις οργανώνουν και τα συνδικάτα των μεταλλουργών στη Λομβαρδία διαμαρτυρόμενα στα «παραθυράκια» του κυβερνητικού διατάγματος που προβλέπει προσωρινό κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.

Ολλανδία: Στους 34 οι νεκροί

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 13% σε σχέση με χθες και άλλοι 34 άνθρωποι υπέκυψαν, ανακοινωσαν σήμερα οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές.

Η αύξηση που σημείωσε ο αριθμός των κρουσμάτων έγινε με τον βραδύτερο ποσοστιαίο ρυθμό αφότου καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην Ολλανδία, στις 27 Φεβρουαρίου.

Καταγράφηκαν 545 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 4.749. Ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 213, με τα θύματα να είναι ηλικίας από 55 έως 97 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 82 έτη.

Ελβετία: 1.046 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Την ίδια ώρα, οι υγειονομικές αρχές της Ελβετίας κατέγραψαν 1.046 νέα κρούσματα της επιδημίας Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, που ανέρχονται σε 8.060 συνολικά στην Ελβετία και το Λιχτενστάιν, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 6 από χθες φτάνοντας τους 66.

Ο γενικός διευθυντής των υπηρεσιών Υγείας στο καντόνι της Γενεύης δήλωσε χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή» και ότι οι εξελίξεις των προσεχών λίγων ημερών θα είναι καθοριστικές για το ελβετικό σύστημα υγείας το οποίο δέχεται μεγάλες πιέσεις.

Για να ανακουφίσει τις πιέσεις που δέχεται το προσωπικό των ελβετικών νοσοκομείων, ο στρατός ανακοίνωσε ότι μπορεί να κινητοποιήσει μέχρι και 8.000 εφέδρους στα 26 καντόνια της ελβετικής ομοσπονδίας.

Ο ελβετικός στρατός αποτελεί έναν από τους  ακρογωνιαίους λίθους του ελβετικού κράτους και έχει την οργάνωση πολιτοφυλακής. Οι στρατεύσιμοι παρακολουθούν 4μηνη αρχική εκπαίδευση και στο εξής επιστρέφουν κάθε χρόνο για τρεις εβδομάδες εκπαίδευσης.

«Είναι η πρώτη φορά που οι δυνάμεις της Πολιτοφυλακής επιστρατεύονται πραγματικά. Η τελευταία φορά ήταν το 1939», εξηγεί ο διοικητής 750μελούς τάγματος που βρίσκεται στην Μπιέρ.

Οι ελβετοί πολιτοφύλακες εκπαιδεύονται ήδη στην διακομιδή ασθενών, την απολύμανση ασθενοφόρων, στην λήψη μέτρων προστασίας από τον ιό.

Γερμανία: Περίπου 24.000 κρούσματα, 92 οι νεκροί

Περισσότερα από 23.974 είναι πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Γερμανία, ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 92.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, την Κυριακή καταγράφηκαν 1.948 νέα κρούσματα, ενώ την προηγουμένη είχαν διαπιστωθεί 2.705. Το Ινστιτούτο επισημαίνει ωστόσο ότι λόγω του Σαββατοκύριακου ενδεχομένως να μην έχουν αναφερθεί όλα τα κρούσματα από τα κατά τόπους κέντρα και παραπέμπει στα στοιχεία που θα δημοσιοποιηθούν σήμερα και αύριο προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία της επιδημίας.

Αρνητικό το τεστ της Ά.Μέρκελ για τον κορωνοϊό

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, το αποτέλεσμα του πρώτου τεστ για τον κορωνοϊό στο οποίο υπεβλήθη σήμερα η καγκελάριος ήταν αρνητικό.

Η Ά.Μέρκελ παραμένει από χθες σε προληπτική καραντίνα, καθώς ο γιατρός που την εμβολίασε την Παρασκευή κατά του πνευμονιόκοκκου βρέθηκε θετικός στον COVID-19 και θα υποβληθεί σε νέα εξέταση αύριο.

Γαλλία: Άλλοι δύο γιατροί έχασαν τη ζωή τους

Δύο γιατροί που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο στη Γαλλία, αυξάνοντας σε τρεις τους γιατρούς που έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από τον COVID-19.

Στην Μυλούζη, ένας 66χρονος γυναικολόγος μαιευτήρας, ο Ζαν-Μαρί Μπεγκλ, απεβίωσε "από επιπλοκές" του νέου κορονοϊού, από τον οποίο προσβλήθηκε από μια από τις ασθενείς του, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κλινική στην οποία εργαζόταν "για 35 χρόνια".

Ο έτερος είναι ένας 60χρονος παθολόγος, ο Σιλβάν Ουελίνγκ, ο οποίος πέθανε στο νοσοκομείο της μικρής πόλης Σεντ-Αβόλτ, όπου είχε εισαχθεί για "αναπνευστικά προβλήματα", δήλωσε ο Ζιλμπέρ Ουεμπέρ, ο δήμαρχος της κοινότητας όπου ασκούσε το επάγγελμά του ο γιατρός αυτός.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν ανακοίνωσε χθες Κυριακή τον πρώτο θάνατο ενός γιατρού που είχε προσβληθεί από κορονοϊό.

Αυτός ήταν ένας 67χρονος γιατρός που εργαζόταν στα Επείγοντα Περιστατικά σε νοσοκομείο στην Κομπιένη, βόρεια του Παρισιού και είχε αναλάβει τους πρώτους ασθενείς που είχαν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Η κατάσταση εξακολούθησε να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην περιοχή Γκραντ Εστ της Γαλλίας και ιδιαίτερα στο διαμέρισμα του Άνω Ρήνου, το οποίο έχει μετατραπεί σε μια από τις κύριες εστίες της επιδημίας COVID-19 στη Γαλλία έπειτα από μια μεγάλη συνάθροιση Ευαγγελικών για μια εβδομάδα τον Φεβρουάριο.

Δύο νεκροί στη Βόρεια Μακεδονία

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα, από επιπλοκές του κορονοϊού, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Βόρειας Μακεδονίας.

Πρόκειται για μία γυναίκα 57 ετών από την πόλη Κουμάνοβο και έναν άνδρα 63 ετών από την κωμόπολη Ντέμπαρ, οι οποίοι νοσηλευόταν σε νοσοκομεία των δύο αυτών πόλεων.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 136.

Τρίτος νεκρός στη Σλοβενία

Το τρίτο θύμα του κορονοϊού στη Σλοβενία, έναν άνδρα ηλικίας 67 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λιουμπλιάνας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Τα προηγούμενα δύο θύματα (ένας άνδρας και μία γυναίκα), που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές του Covid-19, έπασχαν, όπως και ο 67χρονος, από χρόνιες παθήσεις.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα ανήλθε σε 414. Πενήντα πέντε άτομα νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Νέο» χρήμα στις επιχειρήσεις από τη FED

Έκτακτη σειρά προγραμμάτων για να αντισταθμίσει τις «μεγάλες αποδιαρθρώσεις» που έχει προκαλέσει στην οικονομία η έξαρση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (FED), στηρίζοντας, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ένα πρωτοφανές ύψος πιστώσεων στα νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις και τους μεγάλους εργοδότες.

Τα νέα προγράμματα προβλέπουν ότι η FED θα χορηγεί στις τράπεζες δάνεια με ενέχυρο τα δάνεια που έχουν δώσει αυτές σε φοιτητές ή μέσω πιστωτικών καρτών καθώς και τα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις με εγγύηση του αμερικανικού δημοσίου, ενώ θα αγοράζει ομόλογα μεγάλων επιχειρήσεων και θα χορηγεί σε αυτές τετραετή δάνεια - γέφυρες. Ένα νέο «δανειακό πρόγραμμα για τη μέση επιχείρηση», το οποίο θα προβλέπει πιστώσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα ανακοινωθεί, επίσης, σύντομα, ανέφερε η FED.

Οι υφιστάμενες αγορές ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων θα αυξηθούν όσο απαιτείται για τη στήριξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και την αποτελεσματικά μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, ανέφερε η FED. «Είναι η ώρα για το μπαζούκας της», δήλωσε οικονομολόγος αμερικανικής χρηματοπιστωτικής εταιρείας, προσθέτοντας: «Είναι η ώρα για το δικό της ‘θα κάνει ότι χρειαστεί', που θα είναι ένα σήμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους επενδυτές ότι η FED θα προσφέρει κάθε αναγκαία ρευστότητα για να στηρίξει την οικονομία την περίοδο αυτή».

Σε ανακοίνωσή της, η FED ανέφερε ότι τα μέτρα ελήφθησαν, επειδή «έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η οικονομία μας θα αντιμετωπίσει μεγάλες αποδιαρθρώσεις», λόγω της κρίσης υγείας. Σχεδόν το ένα τρίτο του αμερικανικού πληθυσμού υπόκειται στους νέους κανόνες που επιβάλλουν το κλείσιμο των μη αναγκαίων επιχειρήσεων και αποθαρρύνει τους πολίτες να φεύγουν από τα σπίτια τους για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Διαβάστε σήμερα:

Ευρώπη ώρα κορωνοϊού: Φόβοι για τα συστήματα υγείας, αύξηση νεκρών και αυστηροποίηση μέτρων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL