Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Πάνω από 100.000 τα κρούσματα στην Ευρώπη - 5.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάνω από 100.000 τα κρούσματα στην Ευρώπη - 5.000 οι νεκροί από τον κορωνοϊό

Update 20:34 - Σε 5.168 ανθρώπους έχει στοιχίσει τη ζωή η επιδημία του κορωνοϊού στην Ευρώπη σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η πλειονότητα των οποίων στην Ιταλία (3.405), χώρα με το μεγαλύτερο πλήγμα παγκοσμίως.

Με 1.034 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο, επί 110.568 καταγεγραμμένων κρουσμάτων, η Ευρώπη είναι η ήπειρος που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Παράλληλα, σε όλο τον κόσμο ο αριθμός των νεκρών έφτασε τα 11.015 ενώ έχουν καταγραφεί 256.296 κρούσματα (80.976 κρούσματα και 3.248 θάνατοι στην Κίνα και 47.021 κρούσματα και 4.032 θάνατοι στην Ιταλία).

Ωστόσο ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντιπροσωπεύει παρά ένα μέρος του πραγματικού αριθμού των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, καθώς ολοένα και περισσότερες χώρες δεν κάνουν διαγνωστικά τεστ παρά μόνο για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Νέα αυστηρότερα μέτρα στην Ιταλία

Σε επιπλέον περιορισμούς προσανατολίζεται η ιταλική κυβέρνηση, την ώρα που οι νεκροί από τον κορωνοϊό έχουν ξεπεράσει τους 4.000.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 47.021, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 4.032. Παράλληλα, 5.129 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 627 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.986 νέα κρούσματα.

Περισσότεροι αστυνομικοί έλεγχοι στο δρόμο, απαγόρευση τζόκινγκ και ψώνια μια φορά την εβδομάδα αποτελούν μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται.

Βρετανία: Κλεισιμο παμπ και εστιατορίων

Την απόφαση να κλείσει τειλικά τις παμπ, τα εστιατορίων, τους κινηματογράφων, τα γυμναστήρια και τα θέατρα έλαβε τελικά η βρετανική κυβέρνηση, ενισχύοντας τα μέτρα για την καταπολέμηση της διασποράς του νέου κορονοϊού.

«Λέμε στα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείσουν απόψε μόλις κρίνουν ότι μπορούν να το κάνουν και να μην ανοίξουν αύριο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δίνει την ίδια σύσταση στα «νυχτερινά κέντρα, τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τα γυμναστήρια και τα κέντρα αναψυχής».

Γερμανία: Ενδεχόμενο γενικής απαγόρευση εξόδου

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία, το τελευταίο 24ωρο, τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά 3.000 φθάνοντας τις 14.000, ενώ 31 άτομα έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ».

Από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι αύριο θα κριθεί εάν θα επιβληθεί γενική απαγόρευση εξόδου σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, ο Λόταρ Βίλερ, απηύθυνε δραματική έκκληση προς τους πολίτες να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης. «Θέλω να καταλάβετε τη σοβαρότητα της κατάστασης», δήλωσε ο κ. Βίλερ και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα έρευνας η οποία, όπως είπε, αναδεικνύει το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί οι οποίοι αρνούνται να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους τέσσερις Γερμανούς θεωρεί ότι τα μέτρα που λαμβάνονται απλώς προκαλούν πανικό, ενώ ένας στους δύο δεν είναι διατεθειμένος να παραμείνει στο σπίτι του.

«Είμαστε όλοι σε μια κρίση, η οποία έχει ένα εύρος το οποίο εγώ δεν είχα προβλέψει», παραδέχτηκε ο κ. Βίλερ, ο οποίος ωστόσο είχε προειδοποιήσει τα νοσοκομεία εδώ και εβδομάδες να προετοιμαστούν για συνθήκες πανδημίας.

Την ίδια ώρα, ο Ομοσπονδιακός Ιατρικός Σύλλογος απευθύνει έκκληση προς γιατρούς οι οποίοι βρίσκονται σε σύνταξη, ακόμη και προς φοιτητές της Ιατρικής ή άτομα που έχουν λάβει κάποιας μορφής ιατρική εκπαίδευση, να παρουσιαστούν στα κατά τόπους νοσοκομεία προκειμένου να βοηθήσουν το σύστημα υγείας το οποίο κινδυνεύει να επιβαρυνθεί υπερβολικά.

Στη Βαυαρία, ο τοπικός πρωθυπουργός, Μάρκους Σέντερ, ανακοίνωσε γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας απόψε τα μεσάνυχτα και για δύο εβδομάδες, στο κρατίδιο μετά την αποτυχία, όπως είπε, των πολιτών να πειθαρχήσουν στα μέτρα περιορισμού που ίσχυαν μέχρι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τις εξαιρέσεις, προβλέπονται η έξοδος για αγορές από φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, οι επισκέψεις σε γιατρό, η έξοδος για παροχή βοήθειας σε συνανθρώπους, αλλά ακόμη και μια βόλτα στην εξοχή ή για άθληση σε εξωτερικό χώρο. Σε όλες αυτές τις εξόδους οι πολίτες δεν επιτρέπεται να συνοδεύονται, παρά μόνο από ανθρώπους με τους οποίους ζουν στο ίδιο σπίτι.

Ισπανία: Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί

Τους 1.002 έφτασαν οι νεκροί στην Ισπανία ενώ τα κρούσματα έφτασαν σε εθνικό επίπεδο τα 19.980, αύξηση κατά 16,5% σύμφωνα με τον επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου για την επιδημία του ισπανικού υπουργείου Υγείας, Φερνάνδο Σιμόν.

Ο αριθμός των νεκρών δεκαπλασιάσθηκε μέσα σε επτά ημέρες. Ωστόσο, 1.585 έχουν ιαθεί. Ο ρυθμός αύξησης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων επιβραδύνθηκε σε σχέση με χθες, οπότε είχε καταγράψει αύξηση κατά 25%. Ωστόσο «είναι προφανές ότι οι αριθμοί δεν αποδίδουν την συνολική εξάπλωση», παραδέχθηκε ο Φερνάνδο Σιμόν

Τα στοιχεία πρέπει να διαβαστούν με το δεδομένο του «μεγάλου φόρτου των εργαστηρίων» που μπορεί να προκαλέσει διαστρεβλώσεις, πρόσθεσε. Η Ισπανία υποφέρει από την έλλειψη διαγνωστικών τεστ, έχουν ομολογήσει οι αρχές.

Η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι συγκεντρωμένα στη Μαδρίτη, που μετρά 7.165 κρούσματα (το 36% του συνόλου) και 628 θανάτους. Ακολουθούν, η Καταλονία με 3,270 κρούσματα και η Χώρα των Βάσκων με 1.465 κρούσματα.

Το 52% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί νοσηλεύονται, δηλαδή 10.542 άτομα, οι 1.141 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Τις τελευταίες ώρες, τα μεγαλύτερα αεροδρόμια και λιμάνια της Ισπανίας απολυμάνθηκαν, καθώς και γηροκομεία και φυλακές, από 2.640 μέλη των ενόπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Μιγκέλ Ανχελ Βιλαρόγια

Πενήντα πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν χθες για την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων. Ο αρχηγός επιχειρήσεων της αστυνομίας έκανε λόγο για αύξηση των περιπτώσεων και προειδοποίησε ότι στο εξής θα υπάρχει μηδενική ανοχή.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ελικόπτερο της αστυνομίας εντόπισε γιορτή οργανωμένη από νέους σε ακατοίκητη περιοχή. Οι Ισπανοί δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους παρά για να προμηθευτούν τρόφιμα, φάρμακα και για να πάνε στις εργασίες τους.

Ελβετία-Λίχτενσταϊν-Τσεχία-κορονοϊός: Κατα 952 αυξήθηκαν τα κρούσματα

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελβετία και στο Λίχτενσταϊν αυξήθηκε κατά 952 μέσα σε μία ημέρα και έφθασε τα 4.840, δήλωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της Ελβετίας, με τον αριθμό των νεκρών από την ασθένεια να έχει ανέλθει στους 43.

Στο μεταξύ, αεροπλάνο με προέλευση την Κίνα που μετέφερε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο προστατευτικές αναπνευστικές μάσκες για την Τσεχία προσγειώθηκε στην Πράγα, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Το αεροπλάνο μεταφέρει 1,1 εκατ. μάσκες FFP2 που θα διανεμηθούν αμέσως σε νοσοκομεία και σε άλλα μέρη», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο της Πράγας που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά. Η Πράγα απέκτησε το υλικό αυτό έναντι περίπου 3 εκατ. δολαρίων, πρόσθεσε.

Ρωσία: Δοκιμή έξι εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Στη Ρωσική Ομοσπονδία έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές έξι εμβολίων κατά του κορονοϊού, ενώ τα αποτελέσματα όσον αφορά την ασφάλεια τους θα ανακοινωθούν συντόμως, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του προεδρείου του συντονιστικού συμβουλίου της ρωσικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Στην παρούσα φάση στην Ρωσία πραγματοποιούνται δοκιμές έξι παρόμοιων εμβολίων. Οι επιστήμονες μας τα παρασκεύασαν μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα, μέσα σε δύο μήνες, χρησιμοποιώντας ήδη υφιστάμενες μελέτες και τις νέες και πιο εξελιγμένες βιοτεχνολογίες», δήλωσε ο Μισούστιν, επισημαίνοντας ότι οι επιστήμονες που ασχολούνται με την παρασκευή του εμβολίου εργάζονται επί εικοσιτετράωρου βάσεως.

«Ελπίζουμε ότι σε σύντομο διάστημα θα επιβεβαιωθούν η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυτών, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία και τον έλεγχο της επιδημίας», υπογράμμισε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Ο Μισούστιν δήλωσε ότι κύριος στόχος είναι να μην επιτραπεί η μαζική διασπορά και γι' αυτόν τον λόγο οι αρχές «θα ελέγχουν αδιάκοπα την κατάσταση». Οι έλεγχοι αυτοί δεν σχετίζονται μόνο με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών ή στις μαζικές συναθροίσεις, αλλά αφορούν και την παρασκευή του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού, υπογράμμισε ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έφθασε τα 253, ενώ έως αυτή την στιγμή έχουν πάρει εξιτήριο 12 άτομα, ανακοίνωσε το αρμόδιο Κέντρο επιχειρήσεων.

«Μεταξύ των ασθενών είναι δύο ανήλικοι. Ο ένας αφότου αφίχθη από ο εξωτερικό δεν πήγε στο σχολείο, ο δεύτερος πήγαινε στο σχολείο από τις 12 Μαρτίου, και αυτή την στιγμή το σχολείο έχει κλείσει και βρίσκεται σε καραντίνα» αναφέρει το Κέντρο επιχειρήσεων στην ανακοίνωσή του.

Στα 13 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Μαυροβούνιο

Σε 13 ανήλθε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στο Μαυροβούνιο, ανακοίνωσαν, σήμερα, οι αρμόδιες Αρχές. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Μαυροβουνίου ανέφερε ότι τρία κρούσματα συνδέονται με το πρώτο κρούσμα Covid-19 στη χώρα.

«Αυτό υποδηλώνει το γεγονός ότι δεν συμμορφωνόμασταν με τις οδηγίες για κοινωνική απομόνωση», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μπόμπαν Μουγκόσα, προσθέτοντας ότι 4.369 άτομα είναι υπό ιατρική παρακολούθηση.

Οι αρχές του Μαυροβουνίου έχουν θεσπίσει νέα μέτρα για την προστασία από την εξάπλωση του ιού, σύμφωνα με το οποία δεν μπορούν να ταξιδέψουν μαζί με αυτοκίνητο περισσότεροι από δύο ενήλικες.

Χθες βράδυ, περίπου 600 υπήκοοι Μαυροβουνίου έφθασαν αεροπορικώς στη χώρα, από τη Ρωσία και τη Βρετανία και σήμερα επιστρέφουν όσοι ήταν στη Ρώμη και τη Μαδρίτη, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού. Όλοι τους θα τεθούν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες.

Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει μέτρα για να βοηθήσει στη μείωση του αρνητικού αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία. Ένα από αυτά είναι η καθυστέρηση, για διάστημα 90 ημερών, των πληρωμών δανείων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η αναστολή πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Τα 69 έφτασε ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

Εξήντα εννέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε η Βοσνία -Ερζεγοβίνη, με το επίκεντρο του ιού να βρίσκεται στη Μπάνια Λούκα, όπου έως σήμερα έχουν καταγραφεί 34 ασθενείς με COVID-19 και περίπου 2.000 άτομα βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.

Στο μεταξύ, ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοιού «αποτυπώνεται» με σημαντικές ζημίες στον τουριστικό κλάδο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μόνο τον Μάρτιο έχουν ακυρωθεί 850.000 κρατήσεις.

Για τη μείωση της πίεσης που δέχονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όλες οι εμπορικές τράπεζες αποφάσισαν την τρίμηνη αναστολή της αποπληρωμής δανείων.

ΗΠΑ: 201 νεκροί - Αναστέλλει τις δοκιμές για αποστολή στη Σελήνη η NASA

Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ανέφεραν σήμερα ότι κατέγραψαν 15.268 κρούσματα, αριθμός αυξημένος κατά 4.777 κρούσματα σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό. Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 51, στους 201.

Νωρίτερα, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA), ανακοίνωσε την αναστολή των δοκιμών για τον πύραυλο και το διαστημικό σκάφος της αποστολής της «Άρτεμις» στη Σελήνη, εξαιτίας του αυξημένου αριθμού μελών του προσωπικού της που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Η NASA κλείνει το κέντρο συναρμολόγησης στο Μισού, στη Νέα Ορλεάνη, όπου κατασκευάζεται ο εκτοξευτήρας Space Launch System (SLS) καθώς και το κέντρο δοκιμών Stennis Space Center στην Πολιτεία του Μισισίπι, ανακοίνωσε χθες ο διοικητής της Τζιμ Μπράιντενστιν.

Η απόφαση «για το Stennis οφείλεται στον αύξοντα αριθμό ασθενών από Covid-19 στον πληθυσμό γύρω από το κέντρο, στον αριθμό των ίδιων των εργαζομένων που βρίσκονται σε απομόνωση εκεί και στο ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην ομάδα μας στο Stennis», τόνισε ο ίδιος.

«Η NASA πρόκειται προσωρινά να αναστείλει την παραγωγή και τις δοκιμές των υλικών του SLS και του (διαστημικού σκάφους )Orion. Η NASA κι οι ομάδες υπεργολάβων της πρόκειται με συντεταγμένο τρόπο να δρομολογήσουν το κλείσιμο των εγκαταστάσεων, ώστε το υλικό να φυλάσσεται ασφαλώς έως ότου καταστεί δυνατή η επανέναρξη των εργασιών", πρόσθεσε.

Η αποστολή του «προγράμματος Άρτεμις» είναι η πρώτη μίας σειράς φιλόδοξων εγχειρημάτων της NASA για μακρόχρονη παραμονή ανθρώπων στην επιφάνεια της Σελήνης, ώστε να εξετασθεί εάν είναι δυνατόν να αναπτυχθούν τεχνικές που απαιτούνται για επανδρωμένες αποστολές στην επιφάνεια του Άρη.

Το Χονγκ Κονγκ καταγράφει 48 νέα κρούσματα

Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 48 νέα κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός ημερήσιου ρεκόρ στην περιοχή, με την πλειονότητα αυτών να είναι άνθρωποι που επέστρεψαν από το εξωτερικό, ενώ η πόλη αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στον έλεγχο της τήρησης της υποχρεωτικής καραντίνας των 14 ημερών από τους νεοαφιχθέντες, καθώς μόνον το ένα τρίτο από τα 6.000 ηλεκτρονικά βραχιολάκια, που έχουν προβλεφθεί γι' αυτούς με τον σκοπό αυτόν, έχει ήδη ενεργοποιηθεί.

Με τα νέα αυτά κρούσματα ανέρχεται σε 256 ο συνολικός αριθμός τους στο Χονγκ Κονγκ. Από τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα, τα 36 αφορούν ανθρώπους που επέστρεψαν από το εξωτερικό, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ.

Το Χονγκ Κονγκ βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα κύμα ανθρώπων που επιστρέφουν αυτήν την εβδομάδα στο έδαφός του έπειτα από μια έξαρση της Covid-19 στην Ευρώπη, τη βόρεια Αμερική και τη Μέση Ανατολή, αλλά καθυστερήσεις εμποδίζουν την ενεργοποίηση των ηλεκτρονικών βραχιολιών για τον έλεγχο της τήρησης της καραντίνας τους.

"Δεν έχω smartphone", δήλωσε ο Τζον Μπάτεν, ένας κριτικός έργων τέχνης, ο οποίος επέστρεψε από την Αυστραλία χθες, προσθέτοντας ότι η συσκευή εντοπισμού του δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.

"Φαντάζομαι ότι κάποιος θα χτυπήσει την πόρτα μου κάποια στιγμή", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι αρχές στο αεροδρόμιο του είπαν ότι θα λάβει ένα smartphone στο σπίτι του.

Έχοντας καταγράψει 256 κρούσματα, το υπό κινεζική κυριαρχία Χονγκ Κονγκ υιοθέτησε αυστηρούς περιορισμούς για τους ταξιδιώτες, δίνοντας εντολή για 14ήμερη καραντίνα σε όλους όσοι έφτασαν εκεί από χθες, Πέμπτη, τα μεσάνυχτα και συνιστώντας την αποφυγή των μη απαραίτητων ταξιδιών.

Το Χονγκ Κονγκ είχε επιτύχει να ελέγξει σε κάποιο βαθμό την εξάπλωση του νέου κορονοϊού, αλλά περισσότεροι από το 90% αυτών που διαγνώσθηκαν πρόσφατα θετικοί στον SARS-CoV-2 είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό ενώ βρισκόντουσαν στο εξωτερικό ή είχαν στενή επαφή με ταξιδιώτες.

Το Χονγκ Κονγκ έχει ανακοινώσει ότι έχει ετοιμάσει περισσότερα από 20.000 ηλεκτρονικά βραχιολάκια για αυτούς που φτάνουν στο έδαφός του και ότι θα στέλνει όποιον παρουσιάζει συμπτώματα στο ανώτερο αναπνευστικό απευθείας σε διαγνωστικά κέντρα κοντά στο αεροδρόμιο.

Ο κωδικός QR (κωδικός ταχείας απόκρισης) των ηλεκτρονικών αυτών βραχιολιών συνδέεται με μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο ώστε να αναγνωρίζονται αυτοί που παραβιάζουν την καραντίνα τους στις 14 ημέρες που διαρκεί.

Σήμερα το δημόσιο δίκτυο RTHK μετέδωσε δήλωση του επικεφαλής πληροφοριών Βίκτορ Λαμ, σύμφωνα με τον οποίο κάποιες καθυστερήσεις που σημειώνονται είναι αποτέλεσμα της ξαφνικής έναρξης λειτουργίας του συστήματος αυτού. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε περαιτέρω, ενώ η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Πολλοί κάτοικοι αναφέρουν σήμερα σε αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν έχουν λάβει μήνυμα επαλήθευσης από την κυβέρνηση το οποίο απαιτείται για να ενεργοποιήσουν την εφαρμογή. Ορισμένα βραχιολάκια, τα οποία δεν έχουν ασφαλίσει καλά, μπορεί εύκολα να τους γλιστρήσουν, προσθέτουν.

Οι ταξιδιώτες διαμαρτύρονται επίσης για έλλειψη οδηγιών για αυτούς που μπαίνουν σε καραντίνα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα πάνε στο σπίτι τους από το αεροδρόμιο, ή θα αγοράσουν τρόφιμα, με πολλούς να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς και να ψωνίζουν προτού μπουν στο διαμέρισμά τους.

Καθώς πολλά βραχιολάκια δεν έχουν ενεργοποιηθεί, δεν έχει αποσαφηνιστεί ο αριθμός των αφιχθέντων που τίθενται σε καραντίνα στα σπίτια τους.

Μια κάτοικος, η Ντίπα Τζίβαν, δήλωσε ότι το βραχιολάκι της ενεργοποιήθηκε σήμερα, μια μέρα μετά την επιστροφή της από το Λονδίνο. "Νομίζω ότι το Χονγκ Κονγκ τα πάει καλύτερα από τα περισσότερα μέρη", δήλωσε ωστόσο.

Η ίδια άρχισε την καραντίνα στο σπίτι της πριν από την ενεργοποίησή του, αλλά ανησυχεί ότι άλλοι μπορεί να μην δείξουν την ίδια πειθαρχία.

"Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που απλά δεν ενδιαφέρονται", είπε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL