Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Ερημώνει ο πλανήτης από την επέλαση του κορωνοϊού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερημώνει ο πλανήτης από την επέλαση του κορωνοϊού

Κατεβάζει ρολά η υφήλιος, με τις περισσότερες χώρες να βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Στην Ευρώπη η Ιταλία είναι το πρώτο και μεγαλύτερο θύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, και ακολουθεί η Ισπανία η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, ενώ η Κίνα δείχνει να αφήνει πίσω της την εποχή του κορωνοϊού.

Νέα κρούσματα καταγράφονται στον παγκόσμιο χάρτη, οι χώρες σφραγίζουν σύνορα, οι πόλεις ερημώνουν και έκτακτα μέτρα συνεχίζουν να ανακοινώνονται.

«Βρισκόμαστε στην αρχή της κρίσης. Εχουμε λάβει μέτρα εξαιρετικού χαρακτήρα για να απορροφήσουμε το πρώτο αυτό κύμα, αλλά έχουμε αρχίσει μία μάχη κατά του ιού»,δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν.

Η Τουρκία παίρνει επιπλέον μέτρα για τον κορωνοϊό, αφού διπλασιάζονται τα κρούσματα μέσα σε ενα εικοσιτετράωρο - Έφτασαν τα 359.

Στο "χορό" του κορωνοϊού μπαίνουν και οι χώρες της λατινικής Αμερικής, που βρίσκεται στο τελευταίο άκρο της παγκόσμιας καμπύλης των χωρών που πλήττονται από τον ιό και τα κράτη της περιοχής ξεκίνησαν τα μέτρα.

ΗΠΑ: Στους 74 οι νεκροί στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον

Η Πολιτεία της Ουάσιγκτον ανέφερε χθες άλλους οκτώ θανάτους από τον κορονοϊό, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στα όριά της σε 74.

Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών από την εξάπλωση της πανδημίας της COVID-19 που έχει καταγραφεί σε αμερικανική Πολιτεία.

Η Καλιφόρνια ζητά την άμεση αποστολή πλωτού νοσοκομείου στο Λος Άντζελες

Η Πολιτεία της Καλιφόρνιας ζήτησε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την «άμεση» αποστολή ενός πλωτού νοσοκομείου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι του Λος Άντζελες, καθώς η αμερικανική Πολιτεία προετοιμάζεται για μία αύξηση στα περιστατικά μόλυνσης από τον κορονοϊό μέσα στις επόμενες οκτώ εβδομάδες.

Ο πρόεδρος Τραμπ είχε ανακοινώσει προγενέστερα μέσα στην εβδομάδα ότι τα πλωτά νοσοκομεία του ναυτικού «Mercy» και «Comfort» θα αναπτυχθούν στην Ανατολική και τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, καθώς τα συστήματα υγείας των αμερικανικών Πολιτειών δέχονται πιέσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Σλοβενία: Απαγόρευση δημόσιων εκδηλώσεων και συναθροίσεων

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, που αποσκοπούν στην αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού, τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα στη Σλοβενία, με την κυβέρνηση να απαγορεύει, προσωρινά, τη διοργάνωση συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων σε δημόσιους χώρους για να συγκρατήσει την πανδημία του κορονοιού. Το σχετικό διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ, απαγορεύει τη μετακίνηση και τη συγκέντρωση ανθρώπων σε δημόσιους χώρους μέχρι νεωτέρας, αλλά υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις για να εξασφαλιστεί η λειτουργία του κοινωνικού ιστού.

Οι πολίτες μπορούν να βρεθούν σε δημόσιο χώρο μόνο για δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία, έχοντας κατά νου να διατηρούν μια ασφαλή απόσταση. Επίσης, οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά (παντοπωλεία, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, τράπεζες, ταχυδρομεία, υπηρεσίες καθαρισμού, συνεργεία αυτοκινήτων κ.λπ.). Οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δημόσια πάρκα και άλλες περιοχές για περπάτημα, και πάλι έχοντας επίγνωση της απόστασης ασφαλείας.
 

Μαλαισία: Στρατός στους δρόμους μετά την αλματώδη αύξηση κρουσμάτων

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας αποφάσισε να αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις από μεθαύριο Κυριακή για να συνδράμουν τις προσπάθειες της αστυνομίας να περιφρουρήσει την εφαρμογή των αυστηρών περιορισμών που επιβλήθηκαν στην κίνηση των προσώπων για να ανασχεθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ανακοίνωση που έκανε η Κουάλα Λουμπούρ σήμερα ακολουθεί τους περιορισμούς στα ταξίδια στο εξωτερικό, στις μετακινήσεις στο εσωτερικό και σε μεγάλο μέρος κάθε εμπορικής δραστηριότητας αυτή την εβδομάδα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης αυξήθηκε αλματωδώς στα 900, με δύο θανάτους.

Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις συνδέονται με μια θρησκευτική εκδήλωση στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 16.000 μουσουλμάνοι, Μαλαίοι και ξένοι, στα τέλη του περασμένου μήνα.

50 νέα κρούσματα στην Ταϊλάνδη, 322 συνολικά

Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης κατέγραψαν 50 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον σε 322, γνωστοποίησε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, διευκρινίζοντας πως η πλειονότητά τους εντοπίζεται στην πρωτεύουσα της χώρας, την Μπανγκόκ.

Οι 41 από τους ανθρώπους που μολύνθηκαν είχαν έρθει σε επαφή με προηγούμενα κρούσματα, ενώ ο ένας από τους υπόλοιπους εννιά είχε έρθει σε επαφή με ξένους, εξήγησε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ελέγχου ασθενειών της Ταϊλάνδης.

Η χώρα κατέγραψε έναν θάνατο εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, ενώ στον αντίποδα σε 43 περιπτώσεις οι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί θεραπεύτηκαν κι επέστρεψαν στα σπίτια τους. 278 συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Η πανδημία στη Λατινική Αμερική

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στο Μεξικό ανήλθε χθες Πέμπτη σε 164, από 118 μία ημέρα νωρίτερα, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, μία ημέρα αφού σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος εξαιτίας της πανδημίας στη χώρα.

Οι κυβερνήσεις του Μεξικού και των ΗΠΑ συζητούν την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στην προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης της πανδημίας, ανέφερε παράλληλα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Δύο πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση δήλωσαν πως οι περιορισμοί ίσως επιβληθούν από σήμερα Παρασκευή και θα είναι παρόμοιοι με αυτούς που τέθηκαν εφαρμογή στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξήγησε ότι συζητά με τον μεξικανό ομόλογό του Μαρσέλο Εμπράρδ «ισορροπημένα» μέτρα, τα οποία «θα προστατεύουν τους πολίτες μας από την περαιτέρω διάδοση» του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, αλλά παράλληλα και το διμερές εμπόριο. «Μαζί, μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και να δώσουμε προτεραιότητα» στη συνέχιση «των σημαντικών εμπορικών συναλλαγών μας», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι από τη Δευτέρα κλείνει τα σύνορα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ευρώπη, την Αυστραλία και χώρες της Ασίας, για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η απαγόρευση, που θα ισχύσει για έναν μήνα, αφορά επιβάτες πτήσεων που αναχωρούν από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) — δηλαδή τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία — καθώς επίσης και από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Μαλαισία, αν δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Βραζιλίας ή δεν έχουν σοβαρούς επαγγελματικούς ή οικογενειακούς λόγους να μπουν στη βραζιλιάνικη επικράτεια, διευκρινίζεται σε κοινή υπουργική απόφαση.

Η Βραζιλία κατέγραψε τον έβδομο θάνατο εξαιτίας του κορονοϊού χθες Πέμπτη, ενώ νωρίτερα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πλέον έχει αυξηθεί σε 621, ή κατά 193 από την προηγουμένη.

Ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος μέχρι πρότινος προτιμούσε να υποβαθμίζει την κρίση και μίλαγε περί «υστερίας», σημείωσε χθες πως αναμένει η πανδημία να φθάσει στην κορύφωσή της στη χώρα του σε τρεις ως τέσσερις μήνες και πρόσθεσε πως προβλέπει πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί σε έξι ως επτά μήνες.

Οι αρχές του Παναμά έχουν καταγράψει 137 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η υπουργός Υγείας Ροσάριο Τέρνερ, αριθμό σημαντικά αυξημένο από τα 109 της προηγουμένης.

Ο πρόεδρος της χώρας Λαουρεντίνο Κορτίσο γνωστοποίησε πως αναστέλλονται για έναν μήνα όλες οι επιβατικές διεθνείς πτήσεις, από τις 23:59 της Κυριακής [τοπική ώρα· 05:59 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας], στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος της χώρας όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα στην κεντρική Αμερική — ένας θάνατος μέχρι χθες — διευκρίνισε ότι οι εμπορευματικές πτήσεις, οι πτήσεις για ανθρωπιστικούς σκοπούς και οι πτήσεις εσωτερικού θα συνεχιστούν κανονικά «μέχρι νεοτέρας διαταγής».

Το διεθνές αεροδρόμιο Τοκούμεν στην πόλη του Παναμά είναι το πιο πολυσύχναστο της κεντρικής Αμερικής κι ένα από τα μεγαλύτερα σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Ο παναμαϊκός εθνικός αερομεταφορέας, η εταιρεία COPA, ανακοίνωσε ήδη την περασμένη εβδομάδα την μείωση του 80% της δραστηριότητάς της, κυρίως στο Τοκούμεν.

Ο πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πάμπτωχη χώρα της Καραϊβικής μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό, κλείνοντας τα σύνορα και επιβάλλοντας νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο Μοΐζ τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι όλα τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα σύνορα της πιο φτωχής χώρας του δυτικού ημισφαιρίου θα κλείσουν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για τους ανθρώπους, πάντως θα επιτρέπεται η διέλευση εμπορευμάτων.

Σχολεία, πανεπιστήμια, χώροι λατρείας και βιομηχανικά πάρκα θα κλείσουν και θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 μέχρι τις 05:00 από σήμερα Παρασκευή, πρόσθεσε. Απαγορεύονται επίσης οι συγκεντρώσεις περισσοτέρων από 10 ανθρώπων, δημόσιες ή ιδιωτικές.

Η Αϊτή ήταν μέχρι χθες μια από τις τελευταίες χώρες στην Καραϊβική Θάλασσα που δεν είχαν καταγράψει κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Οι αρχές είχαν ήδη αναστείλει τις πτήσεις από και προς την Ευρώπη, τον Καναδά και τη Λατινική Αμερική και έθεσαν σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα στα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η Αϊτή απλά δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί επιδημίες, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης και του εντελώς ανεπαρκούς συστήματος υγείας. Μια από τις βασικές συμβουλές για την αποτροπή της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, αλλά οι περισσότεροι αϊτινοί δεν έχουν ούτε τρεχούμενο νερό, ούτε καν τα χρήματα για να αγοράσουν σαπούνι.

Ο μισός και πλέον πληθυσμός της Αϊτής ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, δεν έχει δηλαδή εισόδημα υψηλότερο από 2,41 δολάρια την ημέρα, κατά δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η χώρα μόλις άρχιζε να συνέρχεται από το ξέσπασμα επιδημίας χολέρας που κράτησε εννιά χρόνια και σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη — κυανόκρανοι των οποίων κατηγορήθηκαν πως προκάλεσαν την επιδημία — στοίχισε τη ζωή σε περίπου δέκα χιλιάδες ανθρώπους.

Ο πρόεδρος Μοΐζ απείλησε με κυρώσεις όποιους επιδοθούν σε «μαύρη αγορά φαρμάκων, προϊόντων υγιεινής και τροφίμων».

Ενδεχόμενα μέτρα περιορισμού της κίνησης, παρόμοια με αυτά που επιβλήθηκαν σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Γαλλία, θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν στη χώρα, ειδικά στο Πορτ-ο-Πρενς. Η μεγάλη πλειονότητα των τριών εκατομμυρίων κατοίκων της αϊτινής πρωτεύουσας εξαρτάται από την παραοικονομία για την ίδια την καθημερινή του επιβίωση.

Αυστραλία: Κάθε μέρα, νέα μέτρα

Οι αρχές της Αυστραλίας επέβαλαν σήμερα περιορισμούς στη μετακίνηση από και προς τις περιοχές όπου ζουν οι Αβορίγινες προκειμένου να τους προστατεύσουν από την επιδημία του νέου κορονοϊού, την ώρα που αναζητούν 2.700 ανθρώπους που αποβιβάστηκαν χθες Πέμπτη από το κρουαζιερόπλοιο Ruby Princess στο Σίδνεϊ αφού κάποιοι επιβάτες του βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκότ Μόρισον δήλωσε ότι επιθυμεί «να ενεργήσω για να περιορίσω τις μετακινήσεις προς τις κοινότητες των αυτοχθόνων που ζουν απομονωμένοι προκειμένου να εμποδίσω την εξάπλωση του ιού» σε περιοχές που βρίσκονται μακριά από νοσοκομεία.

Ειδικοί της δημόσιας υγείας εκτιμούν ότι είναι κρίσιμο να αποφευχθεί η εξάπλωση της covid-19 σε περιοχές όπου είναι διαδεδομένες χρόνιες ασθένειες, η παροχή ιατρικής βοήθειας είναι δύσκολη και είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες.

Εξάλλου ο Μόρισον αυστηροποίησε τους κανόνες κοινωνικής απόστασης τονίζοντας ότι στις μικρές συγκεντρώσεις ανθρώπων θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ τους απόσταση τουλάχιστον 4 τετραγωνικών μέτρων.

Ruby Princess

Στο Σίδνεϊ της Νέας Νότιας Ουαλίας οι αρχές απηύθυναν έκκληση για τον εντοπισμό όλων των επιβαινόντων στο κρουαζιερόπλοιο Ruby Princess, το οποίο έφτασε χθες στο λιμάνι της πόλης από τη Νέα Ζηλανδία.

Αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι αποτελεί «μικρό κίνδυνο» για τη δημόσια υγεία. Όμως τρεις επιβάτες και ένα μέλος του πληρώματος βρέθηκαν θετικοί στον ιό SARS-CoV-2. Για τον λόγο αυτό οι αρχές κάλεσαν τους 2.700 επιβαίνοντες του κρουαζιερόπλοιου να τεθούν σε καραντίνα.

«Η ανησυχία μας, η μεγάλη ανησυχία μας είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί αποβιβάστηκαν από το κρουαζιερόπλοιο χωρίς να γνωρίζουν ότι υπήρχαν σε αυτό κρούσματα της covid-19», δήλωσε ο Μπραντ Χάζαρντ υπουργός Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό και άλλοι επιβαίνοντες να έχουν προσβληθεί.

Οι αρχές της πολιτείας προσπαθούν να επικοινωνήσουν με όλους τους επιβαίνοντες μέσω ενός καταλόγου με τα τηλέφωνα και τα ι-μέιλ τους, εξήγησε ο Χάζαρντ.

Νέα Ζηλανδία: Έκλεισαν βιβλιοθήκες, πισίνες και κέντρα αναψυχής στο Όκλαντ

Η μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, το Όκλαντ, απαγόρευσε την πρόσβαση του κοινού στις βιβλιοθήκες, στις πισίνες, αλλά και στα κέντρα αναψυχής για δύο εβδομάδες, προκειμένου να σταματήσει η εξάπλωση της COVID-19.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL