Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.6°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
20.2°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
22 °C
19.8°C23.8°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
3 BF 36%
ΗΠΑ: Ανοιχτό ενδεχόμενο κλήτευσης του Τζ.Μπόλτον στη δίκη του Τραμπ από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ: Ανοιχτό ενδεχόμενο κλήτευσης του Τζ.Μπόλτον στη δίκη του Τραμπ από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές

«Νομίζω ότι είναι ολοένα και πιο πιθανό και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι να ενωθούν με εκείνους από εμάς που πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να ακούσουμε τον Τζον Μπόλτον», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ αναφορικά με το αίτημα των Δημοκρατικών να κληθεί να καταθέσει στη δίκη του Ντ.Τραμπ ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου. 

Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε ότι είναι πολύ πιθανόν τουλάχιστον τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι να συμφωνήσουν στο εν λόγω αίτημα των Δημοκρατικών στη Γερουσία..

Η εφημερίδα New York Times υποστηρίζει, επικαλούμενη αδημοσίευτο χειρόγραφο του Μπόλτον, ότι ο Τραμπ του είχε πει ότι ήθελε να «παγώσει» τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μέχρι το Κίεβο να ξεκινήσει έρευνες σε βάρος Δημοκρατικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου και του Τζο Μπάιντεν, του πρώην αντιπροέδρου και πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η επίσης Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς, με ανάρτησή της στο twitter, σχολίασε ότι το αίτημα για κλήτευση μαρτύρων στη δίκη ενισχύθηκε μετά τις πληροφορίες της NYT για το βιβλίο που γράφει ο Μπόλτον. Οι πληροφορίες αυτές «προκάλεσαν ορισμένες συζητήσεις μεταξύ των συναδέλφων μου», έγραψε χαρακτηριστικά η Κόλινς.

Αργότερα, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, εκ των στενότερων συμμάχων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε, σύμφωνα με το CNN ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε εδώ είναι να αξιολογήσουμε το χειρόγραφο (του βιβλίου του Μπόλτον) και να δούμε αν υπάρχει λόγος να το προσθέσουμε στα πρακτικά. Θέλω να ξέρω τι περιλαμβάνεται στο χειρόγραφο, ναι. Νομίζω ότι είναι σημαντικό».

Παράλληλα, η μετριοπαθής γερουσιαστής Λάιζα Μουρκόφσκι δήλωσε ότι «έχω ήδη δηλώσει ότι είμαι περίεργη να μάθω τι έχει να πει ο Μπόλτον. Είπα επίσης ότι υπάρχει η κατάλληλη χρονική στιγμή για να αξιολογήσουμε αν χρειαζόμαστε επιπρόσθετες πληροφορίες. Και αυτή η στιγμή έχει σχεδόν φτάσει» ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Το θέμα της κλήσης νέων μαρτύρων, συμπεριλαμβανομένου και του Μπόλτον, μπορεί να επιλυθεί με ψηφοφορία στη Γερουσία, την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Στην περίπτωση που οι γερουσιαστές δεν θεωρήσουν σκόπιμη την παρουσίαση νέων αποδείξεων ή την κατάθεση μαρτύρων, η Γερουσία θα μπορούσε να ψηφίσει ακόμη και στο τέλος αυτής της εβδομάδας για την καθαίρεση ή μη του Τραμπ.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η δίκη θα ολοκληρωθεί πριν από τη διεξαγωγή των πρώτων προκριματικών εκλογών (στην Αϊόβα, στις 3 Φεβρουαρίου) και πριν την ετήσια ομιλία του προέδρου για την Κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο, στις 4 Φεβρουαρίου.

Αρνείται τις δηλώσεις Μπόλτον για την ουκρανική υπόθεση ο Ντ.Τραμπ

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε ότι έθεσε όρο χορήγησης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ερώτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαδικασίας καθαίρεσής του, τη διενέργεια έρευνας για πολιτικό αντίπαλό του, όπως δηλώνει σε χειρόγραφο ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκοί Οίκου, Τζον Μπόλτον.

«Δεν είπα ΠΟΤΕ στον Τζον Μπόλτον ότι η βοήθεια στην Ουκρανία συνδεόταν με τις έρευνες για τους Δημοκρατικούς, περιλαμβανομένων των Μπάιντεν», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν παραπονέθηκε γι' αυτό την ώρα του πολύ δημόσιου τερματισμού του», επέμεινε, κατηγορώντας τον πρώην σύμβουλό του, που αποπέμφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι μοναδικός σκοπός του είναι «να πουλήσει ένα βιβλίο».

Το δημοσίευμα των NYT

Υπενθυμίζεται ότι οι New York Times αναφέρουν πως ο Ντ.Τραμπ ομολόγησε στον Τζον Μπόλτον ότι αρνήθηκε να χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια ύψους 391 εκαστ. δολαρίων στην Ουκρανία, που έχει εμπλακεί σε σύγκρουση με τη Ρωσία, μέχρι το Κίεβο να ξεκινήσει έρευνα για τον Δημοκρατικό, Τζο Μπάιντεν και τον γιο του Χάντερ, πρώην στέλεχος ουκρανικού ομίλου φυσικού αερίου.

Σε αντίδρασή τους, οι Δημοκρατικοί ζήτησαν από τον Μπόλτον και άλλα πρόσωπα που κατέχουν σημαντικές θέσεις στην κυβέρνηση Τραμπ, μεταξύ των οποίων ο προσωπάρχης του προέδρου Μικ Μαλβέινι, να κληθούν να καταθέσουν ως μάρτυρες στη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου των ΗΠΑ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, την οποία ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, παρέπεμψε στις 18 Δεκεμβρίου τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο σε δίκη στη Γερουσία με τις κατηγορίες της κατάχρησης εξουσίας και της παρακώλυσης του έργου του Κογκρέσου. Όμως η καθαίρεσή του μοιάζει ελάχιστα πιθανή μετά τη δίκη, καθώς για αυτήν απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων σε μια Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς (53 έδρες σε σύνολο 100).

Οι δικηγόροι του Τραμπ λένε πως δεν τέθηκαν όροι για τη χορήγηση της βοήθειας στην Ουκρανία, επιχειρηματολογώντας πως το πάγωμά της ήταν ανεξάρτητο από τα αιτήματα για έρευνα σχετικά με τους Μπάιντερν πατέρα και γιο. Όμως το χειρόγραφο του Τζον Μπόλτον, ο οποίος γνωστοποίησε ήδη πως είναι έτοιμος να καταθέσει στη Γερουσία αν κλητευθεί, για να αντικρούσει αυτή τη θέση.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Άνταμ Σιφ, επικεφαλής της ομάδας των κατηγόρων στη δίκη, ανέφερε στο Twitter πως ο πρόεδρος είχε «μπλοκάρει» τα αιτήματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να καταθέσει ο πρώην σύμβουλός του για την εθνική ασφάλεια. «Τώρα, βλέπουμε τον λόγο: ο Μπόλτον αντικρούει απευθείας την καρδιά της υπεράσπισης του προέδρου», επέμεινε ο ίδιος.

Για τη Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι η άρνηση των Ρεπουμπλικανών να καλέσουν για κατάθεση τον Τζον Μπόλτον ή άλλους μάρτυρες είναι «στο εξής ακόμη λιγότερο δικαιολογημένη. Η επιλογή είναι σαφής: το Σύνταγμά μας ή μια συγκάλυψη» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL