Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Βολιβία: Συμφωνία για εκλογές έως το Μάιο μετά στρατού, καταστολής και διώξεων (VIDEO)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βολιβία: Συμφωνία για εκλογές έως το Μάιο μετά στρατού, καταστολής και διώξεων (VIDEO)

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η Βολιβία θα οδηγηθεί σε εκλογές το αργότερο έως τις αρχές της άνοιξης, πιθανώς το Μάιο, χάρις στην πολιτική ειρήνευσης του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (MAS), την κατασταλτική πολιτική της «προσωρινής προέδρου» Ανιές και τους περισσότερους από τριάντα νεκρούς από τις σφαίρες της αστυνομίας και του στρατού στη Κοτσαμπάμπα, το Ελ Άλτο και τη Λα Πας. Στη Σενκάτα οι αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν σε Επιτροπή για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στοιχεία για τη δολοφονία 9 ατόμων από το στρατό και την αστυνομία (Βλέπε Video).

https://www.youtube.com/embed/x8rs0bFIPOs

Ομόφωνα το κοινοβούλιο της Βολιβίας, που οποίου τη βουλή και τη γερουσία ελέγχει το MAS, ψήφισε νόμο με τις διαδικασίες για την διεξαγωγή νέων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών το αργότερα μέσα σε 120 ήμερες από την προκήρυξή τους, που θα γίνει μετά την εκλογή του Ανώτατου Εκλογοδικείου από το κοινοβούλιο. Η «προσωρινή πρόεδρος» Ανιές υπέγραψε αμέσως τη συμφωνία – νόμο που ψήφισε το κοινοβούλιο και παρουσιάστηκε μαζί με την πρόεδρος της γερουσίας Κόπα, που ανήκει στο MAS, για να παρουσιάσουν τη συμφωνία. Στις εκλογές θα συμμετάσχουν όλα τα κόμματα που έχουν εγγραφεί στο Ανώτατο Εκλογοδικείο, ενώ οι οργανωτές των ομάδων των τραμπούκων της δεξιάς Καμάτσο και Πουμάρι δήλωσαν ότι εξετάζουν την κάθοδό τους για να διεκδικήσουν την προεδρία και την αντιπροεδρία.

Η ερμηνεία που δίνουν οι πραξικοπηματίες στη συμφωνία «ομόνοιας και ειρήνευσης» είναι ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με τη συμμετοχή του MAS, χωρίς τον Μοράλες και τον Γκαρθία Λινέρα, ενώ θα συνεχιστούν οι διώξεις εναντίον των ηγετικών και μη στελεχών του MAS,  των ιθαγενών και συνδικαλιστικών ηγετών και θα συνεχιστεί η ατιμωρησία του στρατού και τις αστυνομίας για τους νεκρούς που προκάλεσαν, όπως θα συνεχιστεί και η καταστολή. Η κόρη και ο γιός του Μοράλες έφθασαν πάντως στο Μπουένος Άιρες σώοι και αβλαβείς μετά την άδεια εξόδου που πήραν από την κυβέρνηση των πραξικοπηματιών. Αρκετοί Βολιβιανοί τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και συνθήματα κατά των πραξικοπηματιών.

Η ερμηνεία που δίνει το MAS είναι ότι η συμφωνία διευκολύνει την ειρήνευση στη χώρα και την αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης, που θα πρέπει να συμπληρωθεί με ένα νόμο που θα αποτρέπει τις εκδικητικές διώξεις που έχουν δρομολογήσει οι πραξικοπηματίες εναντίου του Μοράλες, του Γκαρθία Λινέρα και των άλλων στελεχών του MAS.

Βέτο τις Ανιές σε… ατιμωρησία Μοράλες και ηγεσία MAS

Η Ανιές μετά την ομόφωνη ψήφιση της συμφωνίας – νόμου για τις εκλογές υπογράμμισε ότι θα ασκήσει βέτο και θα αρνηθεί να υπογράψει οποιοδήποτε νόμο ψηφίσει το κοινοβούλιο για να μην διωχθούν ο Μοράλες, ο Γκαθρία Λινέρα, πρώην υπουργοί και ηγετικά στελέχη του MAS, ορισμένα από τα οποία έχουν συλληφθεί.

«Θέλω να καταγγείλω στη χώρα ότι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του MAS έχουν την πρόθεση να ψηφίσουν ένα νόμο για να διευκολύνουν όσους διέπραξαν εγκλήματα και τώρα επιδιώκουν την ατιμωρησία. Η πρόθεσή μου είναι ξεκάθαρη, δεν πρόκειται να υπογράψω ένα τέτοιο νόμο, δεν μπορούμε να προσφέρουμε προστασία σε όσους καταδίωξαν, εξαπάτησαν και κορόιδεψαν τους Βολιβινανούς», τόνισε η Ανιές. Η «προσωρινή πρόεδρος» που υπέγραψε το διάταγμα για την… ατιμωρησία του στρατού και τις αστυνομίας προειδοποίησε ότι «οι αρχές μας δεν είναι διαπραγματεύσιμες… και ότι δεν θα υπάρξει κανενός είδους αμνηστία», απειλώντας με διώξεις το MAS και όσους στήριξαν τον Μοράλες και αντιστέκονται στους πραξικοπηματίες.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Μουρίγιο έχει ξεκινήσει εκστρατεία στην κοινή γνώμη για τη σύλληψη του πρώην υπουργού προεδρίας Κιντάνα, ο οποίος έχει βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Μεξικού στη Λα Πας. Ο Μουρίγιο κάλεσε το «λαό» να κινητοποιηθεί και «να κυνηγήσει» τον Κιντάνα γιατί «ήθελε να κάνει τη Βολιβία ένα Βιετνάμ».

https://www.youtube.com/embed/szfBAWL0Kpo

Διαπραγματεύσεις με κοινωνικές οργανώσεις και συνδικάτα

Ο υπουργός προεδρίας Χουστιανιάνο, που θεωρείται η πλέον μετριοπαθής μορφή στη νέα κυβέρνηση, εκφράστηκε με ιδιαίτερα θετικό τρόπο για το διάλογο που ξεκίνησε το Σάββατο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις κοινωνικές οργανώσεις των πόλεων, των αγροτών, των ιθαγενών και των συνδικάτων και κατέληξε σε ένα πρώτο κείμενο 13 σημείων για την  αποκλιμάκωση της κρίσης και το τέλος των μπλόκων των μεγάλων αρτηριών, διυλιστηρίων, αποθηκών καυσίμων και τροφίμων από τις κοινωνικές οργανώσεις και τους πολίτες, όπως επίσης και κάποιες πρώτες εγγυήσεις ότι δεν θα πραγματοποιηθούν διώξεις εναντίον των κοινωνικών οργανώσεων και των συνδικάτων.

Ανθρώπινα Δικαιώματα δύο ταχυτήτων 

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην «προσωρινή κυβέρνηση», με την παρουσία της Ανιές, και τη «Συμφωνία Ενότητας», των κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων που είναι κοντά στο MAS, πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ και της Καθολικής Εκκλησίας. Ένα από τα πιο επίμαχα τμήματα της συμφωνίας προβλέπει έρευνες για το θάνατο των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις με το συντονισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το κοινοβούλιο της Βολιβίας.

Επίσης προβλέπεται ότι θα δοθεί άδεια εξόδου από τη Βολιβία σε όσους έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις ξένες πρεσβείες και προξενεία, η αποζημίωση των οικογενειών που έχασαν άτομα στις διαδηλώσεις και η φροντίδα από το Κράτος των ατόμων που τραυματίστηκαν πριν από τις 21 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν από την παραίτηση του Μοράλες. Ουσιαστικά πρόκειται για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων... δύο ταχυτήτων, του σεβασμού για τους πραξικοπηματίες ποτυ ανέτρεψαν το Μοράλες και των διώξεων για αυτούς που υποστηρίζουν τη νομιμότητα. 

Η «προσωρινή κυβέρνηση» δέχθηκε να εξετάσει τον περιορισμό της παρουσίας του στρατού στη φύλαξη στρατηγικών εγκαταστάσεων της χώρας και την απόσυρσή του από τους δρόμους ως δύναμη καταστολής.

«Χάρη στο Θεό  η διαδικασία ειρήνευσης είναι διαρκώς πιο κοντά», τόνισε ο Χουστινιάνο, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διώξεις κατά του Μοράλες, των πρώην υπουργών του και στελεχών του MAS και των κοινωνικών οργανώσεων.

Ένα μικρό τμήμα του MAS, που ανήκει κυρίως σε μικρές δυνάμεις των τροτσκιστών και άλλων οργανώσεων, κατήγγειλε την «προδοσία» του MAS να προχωρήσει σε μια συνδιαλλαγή με την «προσωρινή κυβέρνηση».

https://www.youtube.com/embed/lbWgiZjdFio

Εφοδιασμός με τρόφιμα και καύσιμα στις μεγάλες πόλεις

Οι συμφωνίες πάντως στο κοινοβούλιο και αυτές με τις κοινωνικές οργανώσεις επέτρεψαν τον σχετικό εφοδιασμό των μεγάλων πόλεων με φρέσκα τρόφιμα και καύσιμα και την επανέναρξη της λειτουργίας των υπηρεσιών αποκομιδής απορριμμάτων, όπως και την απελευθέρωση 8 στρατιωτικών που είχαν κρατηθεί από τις κοινωνικές οργανώσεις όταν προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο σε χωματερή στη Κοτσαμπάμπα. Ο στρατός και οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν ηττηθεί το Σάββατο από τις οργανωμένες λαϊκές δυνάμεις που είχαν καταλάβει την χωματερή και είχαν καταγγείλει τον τραυματισμό τουλάχιστον 27 αστυνομικών και στρατιωτικών από τον πετροπόλεμο που επέτρεψε την είσοδο 12 απορριμματοφόρων στην χωματερή. Τα απορριμματοφόρα μπήκαν τελικά στη χωματερή μόνο με βροχή από σφαίρες της αστυνομίας. (Βλέπε Video).

Στη Σενκάτα του Ελ Άλτο ανακοινώθηκε ο θάνατος ακόμη ενός διαδηλωτή που είχε πυροβοληθεί τις προηγούμενες ημέρες στο κεφάλι από το στρατό και την αστυνομία, ενώ οι διαδηλωτές συνεχίζουν να έχουν αποκλεισμένες τις περισσότερες ζώνες ζητώντας την απελευθέρωση των κρατουμένων και την τιμωρία των ενόχων για «τη σφαγή τουλάχιστον 9 πολιτών από το στρατό και την αστυνομία». Στη γειτονική Λα Πας οι ουρές στα πρατήρια καυσίμων είναι ατελείωτες, αλλά οι τιμές των καυσίμων έχουν υποχωρήσει προς τα προηγούμενα επίπεδα.

Χριστιανικές οργανώσεις κατά των πραξικοπηματιών

Την ίδια στιγμή ομάδα χριστιανικών οργανώσεων, μεταξύ των οποίων οι Χριστιανοί της Τρίτης Χιλιετίας, το Κέντρο Νέα Γη, η Ομάδα Ιερέων για τους Φτωχούς και μια κοινότητα χριστιανών της Σάντα Κρους, υπέγραψαν μια διακήρυξη για να εκφράσουν  «αλληλεγγύη στους ιθαγενείς και τους αγρότες της Βολιβίας» και «να καταγγείλουν την καταστολή και την σφαγή των αδελφών μας που γίνεται στη Βολιβία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής», ζητώντας από τα ανώτερα κλιμάκια της Καθολικής Εκκλησίας σε εθνικό επίπεδο, αλλά και από το Βατικανό, να πάρει μια ξεκάθαρη θέση.  Οι χριστιανικές αυτές οργανώσεις κατήγγειλαν «το πραξικόπημα στη Βολιβία» και ζητούν «να σταματήσει η καταστολή των λαϊκών διαμαρτυριών και να αποκατασταθεί επειγόντως η δημοκρατική και θεσμική τάξη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL