Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Βολιβία: Οι πραξικοπηματίες απειλούν και… θέλουν εκλογές χωρίς τον Μοράλες – Ιθαγενείς και συνδικάτα στους δρόμους - Διαμεσολάβηση ΟΗΕ (VIDEO)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βολιβία: Οι πραξικοπηματίες απειλούν και… θέλουν εκλογές χωρίς τον Μοράλες – Ιθαγενείς και συνδικάτα στους δρόμους - Διαμεσολάβηση ΟΗΕ (VIDEO)

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες ανέθεσε στον Ειδικό Απεσταλμένο του διεθνούς οργανισμού Ζαν Αρνό να αναλάβει διαμεσολαβητής για την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Βολιβία, ενώ ο νέος υπουργός προεδρίας Αταλά τόνισε ότι διεξάγονται διαπραγματεύσεις με βουλευτές του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (MAS) για να ξεκινήσει ένας διάλογος για την αποκλιμάκωση της έντασης χωρίς διώξεις πολιτικών αντιπάλων και το διορισμό μιας νέας εκλογικής επιτροπής που θα διοργανώσεις υπό προϋποθέσεις νέες εκλογές.

Την ίδια στιγμή το κύμα διαμαρτυρίας, οι μαζικές διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με την αστυνομία εναντίον του πραξικοπήματος και της «προσωρινής προέδρου» Ζανίνε Ανιές συνεχίζονται στη Λα Πας, το Ελ Άλτο, τη Σάντα Κρους και άλλες πόλεις και περιφέρειες της Βολιβίας ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 10, μετά το θάνατο δύο ακόμη ατόμων από πυροβολισμούς στην περιοχή της Σάντα Κρους. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 40 άτομα στη Λα Πας την Τετάρτη το βράδυ «τα οποία πληρώθηκαν για να κάνουν παράνομες πράξεις κα λεηλασίες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων». Επισήμως οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 500, αλλά πολλοί δεν επισκέπτονται να νοσοκομεία για να μην υποστούν αστυνομικές διώξεις.

Κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας από τη «προσωρινή πρόεδρο»

https://twitter.com/Larissacostas/status/1194652314268839938?ref_src=twsrc^tfw

H Ανιές προχώρησε σε μια κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της κυβέρνησης του Μεξικού, γιατί επιτρέπει στον Μοράλες και μάλιστα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Έμπραντ και κάνει δημόσιες εμφανίσεις και να δίνει συνεντεύξεις υποστηρίζοντας ότι στη Βολιβία έγινε πραξικόπημα, ενώ το Κρατίδιο της Πόλης του Μεξικού παραχώρησε στο Μοράλες το «Βραβείο του Τιμώμενου Φιλοξενούμενου» αναγνωρίζοντας μεταξύ άλλων το έργο του για τος ιθαγενείς πληθυσμούς της Βολιβίας και όλης της Ηπείρου.

Η Ανιές προειδοποίησε ότι θα καταθέσει επίσημη διαμαρτυρία στην κυβέρνηση του Μεξικού, δηλώνοντας μάλιστα ότι «λυπάμαι τους Μεξικανούς», ενώ ο νέος υπουργός Δημοσίων Έργων Νούνιες απείλησε το Μεξικό και ζήτησε τη φυλάκιση όλων όσων στήριξαν την κυβέρνηση του Μοράλες.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών και πρώην γερουσιαστής της Δημοκρατικής Ενότητας Μουρίγιο απείλησε όσους υποστηρίζουν το Μοράλες ότι «θα πάνε φυλακή» και ότι «από αύριο που αναλαμβάνω θα πρέπει να είναι προσεκτικοί», ενώ χαρακτήρισε τον προκάτοχό του «ζώο».

Φοβούνται επιστροφή του Μοράλες

Οι πραξικοπηματίες ενοχλήθηκαν περισσότερο από τη δήλωση του Μοράλες ότι «συνεχίζω να είμαι πρόεδρος της χώρας», γιατί «το κοινοβούλιο πρέπει να απορρίψει ή να αποδεχθεί την παραίτησή μου. Όσο δεν το έχει κάνει συνεχίζω να είμαι πρόεδρος» και ότι «εάν ο λαός μου το ζητήσει είμαστε διατεθειμένοι να επιστρέψουμε για την ειρήνευση». Για τον Μοράλες η ανάληψη της προεδρίας από την Ανιές είναι «αντισυνταγματική» και «η ανάληψη της από αυτή την κυρία επιβεβαιώνει το πραξικόπημα».

Η Ανιές και άλλοι υπουργοί της κατέστησαν σαφές ότι ο Μοράλες δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, ενώ διεθνείς νομικοί και δικηγόροι υποστηρίζουν ήδη το δικαίωμα του Μοράλες να θέσει υποψηφιότητα.

Ο Μοράλες συναντήθηκε με το γνωστό πρώην Ισπανό δικαστικό και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μπαλτασάρ Γκαρθόν, ο οποίος θα αναλάβει τη νομική του εκπροσώπηση. Ο Γκαρθόν τόνισε ότι 15 νομικοί του Συμβουλίου της Λατινικής Αμερικής για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία υπέγραψαν αίτημα για προληπτικά μέτρα προστασίας υπέρ του Μοράλες, των μελών της κυβέρνησής και των αρχών και ιδιαίτερα αυτών που έχουν συλληφθεί «παράνομα» από τους πραξικοπηματίες, όπως ορισμένα μέλη του Εθνικού Εκλογοδικείου.

Ο Γκαρθόν αποκάλυψε επίσης ότι κατάθεσε αίτημα στη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για την υποψηφιότητα του Μοράλες στις επόμενες προεδρικές εκλογές στη Βολιβία και της διασφάλισης του δικαιώματος της παθητικής ψήφου του.   

Ο Μοράλες από την πλευρά του ζήτησε τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, του Πάπα Φραγκίσκου και των ευρωπαϊκών χωρών για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Βολιβία. Ο ίδιος πρότεινε τον πρώην πρόεδρο της Ουρουγουάης Μουχίκα και τον πρώην Ισπανό πρωθυπουργό Θαπατέρο ως πιθανούς  διαμεσολαβητές. Η ανάληψη του Ζαν Ανρό ως διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για τη Βολιβία θεωρείται θετική, γιατί έχει σημαντική εμπειρία από ανάλογες αποστολές στη Κολομβία, το Αφγανιστάν, τη Γεωργία, το Μπουρούντι και τη Γουατεμάλα.

Κυβέρνηση… συμφιλίωσης και τραμπούκων

https://twitter.com/Larissacostas/status/1194983495287869444?ref_src=twsrc^tfw

Η Ανιές παρουσίασε τη νέα κυβέρνηση «του διαλόγου και της συμφιλίωσης», δηλαδή τους πρώτους ένδεκα υπουργούς της, που συμπεριλαμβάνει μόνο έμπιστους ανθρώπους και στελέχη της δεξιάς. Στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν ακροδεξιά στοιχεία από τη Σάντα Κρους και ο δικηγόρος του «Μπολσονάρο της Βολιβίας» και ηγέτη των τραμπούκων της δεξιάς Καμάτσο. Οι δύο πιο γνωστοί οργανωτές ακροδεξιών ομάδων τραμπούκων, ο Καμάτσο και ο Πουμάρι, εμφανίστηκαν στο μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου στη δεξίωση για την ανάληψη της προεδρίας από την Ανιές… στολισμένοι με κορδέλες λουλουδιών.

Η νέα υπουργός Εξωτερικών Λογκάρικ ανακοίνωσε τη σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τη Χιλή, αναγνώρισε τον «προσωρινό πρόεδρο» Γκουαϊδό και την αλλαγή των πρεσβευτών της χώρας με «αξιοκρατικά» κριτήρια.

Πρέσβης Βολιβίας στον ΟΗΕ: «Δεν παραιτήθηκα, δεν θα παραιτηθώ»

Οι πρέσβεις της Βολιβίας στο ΟΗΕ και την Κούβα αρνήθηκαν να παραιτηθούν και να αναγνωρίσουν τη νέα κυβέρνηση. «Έγινα πρέσβης της Βολιβίας στον ΟΗΕ με συνταγματικό πρόεδρο τον Έβο Μοράλες και την επικύρωση μου με τα δύο τρία της γερουσίας της χώρας μου. Δεν παραιτήθηκα και δεν θα παραιτηθώ», τόνισε από τη Νέα Υόρκη η πρεσβευτής της Βολιβίας στον ΟΗΕ Σάτσα Γιορέντι, γνωρίζοντας πως έχει στο πλευρό της τη στήριξη δεκάδων χωρών που κατήγγειλαν το πραξικόπημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Πέρι δήλωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και παραμένει υπουργός της «συνταγματικής κυβέρνησης».

Οι βουλευτές επέστρεψαν στη βουλή παρά την αστυνομοκρατία

Στη Λα Πας οι βουλευτές του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (MAS) κατάφεραν να μπουν στη βουλή και να συνεδριάσουν εκλέγοντας νέο πρόεδρο της βουλής τον Σέρχιο Τσόκε, ενώ η πρώην αντιπρόεδρος Ριβέρα κατήγγειλε ότι η δεξιά παρουσίασε ψευδείς ειδήσεις ότι παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της βουλής για να διευκολύνει μια νομότυπη ανάληψη της προεδρίας από την Ανιές.

Ο νέος πρόεδρος της βουλής τόνισε ότι θα ψηφιστεί με τη μορφή του κατεπείγοντος νόμος για την επιστροφή του στρατού στα... στρατόπεδα.

Το MAS έχει την πλειοψηφία στη βουλή και τη γερουσία. Για το λόγο αυτό οι αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν την είσοδο των γερουσιαστών του κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της Ανιές από τους στρατιωτικούς και κυρίως της προέδρου της γερουσίας Αντριάνα Σαλβατιέρα, για την οποία η δεξιά είχε ανακοινώσει επίσης ψευδώς ότι είχε παραιτηθεί.

https://twitter.com/Diputados_Bol/status/1195117621663932422?ref_src=twsrc^tfw

Στη Σύνοδο των BRICS το θέμα της Βολιβίας;

Το θέμα της Βολιβίας βάρυνε και την 11η Ετήσια Σύνοδο των χωρών του BRICS, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Βραζιλία, δεδομένου ότι ο Μπολσονάρου δύσκολα θα βρει συμμάχους σε αυτό το θέμα ανάμεσα στους ηγέτες της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας και της Νοτίου Αφρικής, που συμμετέχουν με τη Βραζιλία στους BRICS. Ο Μπολσονάρου συναντήθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης με τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν.

Η Ρωσία επιμένει ότι στη Βολιβία πραγματοποιήθηκε πραξικόπημα, αλλά δήλωσε ότι αναγνωρίζει την πραγματικότητα της νέας αρχής «παρόλο που δεν είχε την πλειοψηφία του κοινοβουλίου». Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Ζαχάροβα τόνισε ότι «θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για νόμιμη εξουσία μόνο μετά τις εκλογές».

Αντιπαράθεση Πομπέο και Μοράλες

https://twitter.com/Larissacostas/status/1194753642194190339?ref_src=twsrc^tfw

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο συνεχάρη την Ανιές για την ανάληψη της προεδρίας ελπίζοντας «να οδηγήσει τη δημοκρατική μετάβαση» της χώρας.

«Καταδικάζουμε την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την ντε φάκτο και αυτοανακηρυχθείσα κυβέρνηση της δεξιάς», έγραψε στο Twitter ο Μοράλες, εκτιμώντας ότι «το πραξικόπημα που προκάλεσε τον θάνατο των αδελφών μου στη Βολιβία είναι μια πολιτική και οικονομική συνωμοσία που προέρχεται από τις ΗΠΑ».

Φερνάντες: Τιμή μου να δώσω άσυλο στον Μοράλες

«Θα είναι τιμή μου να τον υποδεχθώ», τόνισε ο περονιστής και αριστερός πρόεδρος της Αργεντινής ζητώντας επισήμως από τον Μοράλες να δεχθεί πολιτικό άσυλο στην Αργεντινή από τις 11 Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι αναλαμβάνει την προεδρία της Αργεντινής στις 10 Δεκεμβρίου.

 «Η Αργεντινή είναι το σπίτι όλων των Βολιβιανών και τη μέρα που θα αναλάβω την προεδρία θα είναι τιμή μου να υποδεχθώ τον Μοράλες και τον Λινάρες [τον αντιπρόεδρο της Βολιβίας]. Εάν ήμουν πρόεδρος θα του είχα προσφέρει άσυλο από τη πρώτη ημέρα.

Η Αργεντινή είναι το σπίτι του και θα είμαστε ευχαριστημένοι να τους υποδεχθούμε», τόνισε ο Φερνάντες κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουρουγουάη, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ταμπαρέ Βάσκες και τον υποψήφιο πρόεδρο του Πλατιού Μετώπου Μαρτίνες, που διεκδικεί την προεδρία στο δεύτερο γύρο των εκλογών της επόμενης Κυριακής.

Ο Φερνάντες φαίνεται ότι ζήτησε τη διαμεσολάβηση της Καθολικής Εκκλησίας για την αποκλιμάκωση της κρίσης στη Βολιβία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL