Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Βολιβία: Ελέω στρατού και τραμπούκων η νέα πρόεδρος Ανιές - Ιθαγενείς συγκρούονται με την αστυνομία στη Λα Πας (Βίντεο)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βολιβία: Ελέω στρατού και τραμπούκων η νέα πρόεδρος Ανιές - Ιθαγενείς συγκρούονται με την αστυνομία στη Λα Πας (Βίντεο)

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Η χώρα μας χρειάζεται για να διατηρήσει την ειρήνη», τόνισε ο νέα δεξιά «προσωρινή πρόεδρος» της Βολιβίας Ζανίνε Ανιές, ενώ υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπήρξε πραξικόπημα στη Βολιβία, αλλά μια επιστροφή στη συνταγματική ομαλότητα» και ότι «τελείωσαν οι διώξεις και ο εκφοβισμός», συμπλήρωσε ότι η κυβέρνησή της θα επιτρέψει «το τέλος της αντιπαράθεσης ανάμεσα στους Βολιβιανούς». «Αργά ή γρήγορα θα επιστρέψουμε, ασφαλώς όσο το ταχύτερο καλύτερα, για να ειρηνεύσουμε τη Βολιβία», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Έβο Μοράλες στην Πόλη του Μεξικού. Στη Λα Πας χιλιάδες ιθαγενών συνεχίζουν να συγκρούονται με την αστυνομία.  

https://www.youtube.com/embed/F_N3kdK5miA

Η νέα Βολιβία των πραξικοπηματιών ανήκει στους «χριστιανούς» αποικιστές, τους λευκούς, τους ρατσιστές και τους έχοντες και κατέχοντες, όπως άφησε να εννοηθεί η «αυτοανακηρυχθείσα» πρόεδρος της χώρας Ζανίνε Ανιές, η οποία φρόντισε να εγκαινιάσει την πρώτη της συνεδρίασης με την ηγεσία πραξικοπηματιών στρατηγών του στρατού και της αστυνομίας, να εμφανιστεί με τη Βίβλο στο χέρι και να βγάλει τη σημαία των ιθαγενών πληθυσμών από το προεδρικό μέγαρο. Σε μια ύστατη πράξη «ειρήνευσης» η Ανιές δεν παρέλειψε να ζητήσει την παραίτηση όσων στελεχών του κρατικού πολιτικού μηχανισμού δεν ανήκουν στη... δεξιά.

Πραξικοπηματίες με τη Βίβλο και το Σταυρό

Η Ανιές άλλαξε την ηγεσία του στρατού, απομακρύνοντας τους πραξικπηματίες στρατηγούς για να τους αντικαστήσει με τους στενούς συνεργάτες τους που δεν φάνηκαν στην πρώτη γραμμή της ανατροπής του νόμιμου προέδρου της χώρας. Με πιο απλά λόγια αποχώρησε ο στρατηγός Καλιμάν και την ηγεσία του στρατού ανέλαβε ο στρατηγός Ορεγιάνα Θεντέγια, αλλάξαν τα πρόσωπα, παρέμειναν οι στολές και οι ρόλοι τους. Μετά από πολλά χρόνια οι στρατηγοί ορκίστηκαν στα σύμβολα του χριστιανισμού, στη Βίβλο και στο Σταυρό, όπως φρόντισε να τονίσει η Ανιές. Προφανώς ορκίστηκαν ότι θα σεβαστούν το σύνταγμα που μόλις καταπάτησαν. 

Η Ανιές, που ήταν αντιπρόεδρος της γερουσίας, ανακάλυψε ότι στη Βολιβία «είχε εξαφανιστεί ο σαφώς ο διαχωρισμός των εξουσιών, η ελευθερία του λόγου, οι συνταγματικές εγγυήσεις, τα δικαιώματα των αιρετών θεσμών και των συλλογικοτήτων που δεν ήταν κοντά στην κυβέρνηση»

"Δεν παραιτήθηκα. Λέτε ψέμματα", λέει η πρόεδρος της γερουσίας στους... πραξικοπηματίες 

Τη στιγμή που η Ανιές αυτοανακηρυσσόταν «προσωρινή πρόεδρος» της Βολιβίας έξω από τη γερουσία ομάδες αστυνομικών εμπόδισαν την είσοδο της προέδρου της γερουσίας Αντριάνα Σαλβατιέρα και αρκετών βουλευτών και γερουσιαστών του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (MAS), που ζητήσουν να παρευρεθούν στη «συνεδρίαση».

Η πρόεδρος της γερουσίας Σαλβατιέρα υπογράμμισε μάλιστα ότι η ίδια δεν έχει παραιτηθεί από το αξίωμά της και ότι δεν υπάρχουν πουθενά ίχνη ή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι παρατήθηκε. Η δήλωση της Σαλβατιέρα αποδεικνύει ότι η νόμιμη διάδοχος του προέδρου Μοράλες είναι η πρόεδρος της γερουσίας Σαλβατιέρα και όχι η αντιπρόεδρος του σώματος Ανιές.

Οι δημόσιες υπηρεσίες είναι κλειστές, ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες της δεξιάς προσπαθούν να αναλάβουν τον έλεγχο των φτωχών περιοχών στις μεγάλες πόλεις, η αστυνομία πυροβολεί ακόμη και από τα ελικόπτερα και τα δημόσια μέσα ενημέρωσης λογοκρίνονται από τους στρατιωτικούς. Το μεγαλύτερο συνδικάτο COB ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε απεργία διαρκείας «εάν δεν αποχωρήσει ο στρατός και επιστρέψει η συνταγματική τάξη» καταγγέλλοντας τους πραξικοπηματίες και τις παραστρατιωτικές ομάδες της δεξιάς. Τα συνδικάτα φοβούνται ότι οι πραξικοπηματίες και η δεξιά θα προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας και πως θα επιδεινωθεί η οικονομική και κοινωνική κατάσταση των εργαζομένων.

Οι ιθαγενείς πληθυσμοί καταγγέλλουν κλίμα τρομοκρατίας και διώξεων, ενώ συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες των μαζικών κοινωνικών οργανώσεών τους και αυτές των συνδικάτων των εργαζομένων που αντιστέκονται στους πραξικοπηματίες. Το κύμα βίας που δρομολόγησε η δεξιά έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα 7 νεκρούς, εκ των οποίων 4 από σφαίρες και εκατοντάδες τραυματίες. Μόνο στη Λα Πας και το Ελ Άλτο πραγματοποιήθηκαν 180 συλλήψεις τη Δευτέρα το βράδυ.

https://www.youtube.com/embed/eXhaE7kPIXU

Άφεση αμαρτιών για τη ψήφο των Αριστερών από τη… Θεία Πρόνοια

Η Καθολική Εκκλησία της Βολιβίας, αυτή που δεν είδε κανένα πραξικόπημα, έφθασε να υπόσχεται στους βουλευτές και τους γερουσιαστές του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (ΜAS) ότι θα τους εξασφαλίσει την ακεραιότητα εάν επέτρεπαν με την ψήφο τους στο κοινοβούλιο στη δεξιά Ζανίνε Ανιές να εκλεγεί «νομότυπα» πρόεδρος της γερουσίας και ως εκ τούτου διάδοχος του προέδρου Μοράλες. Οι βουλευτές της Αριστεράς προτίμησαν το… ανάθεμα της Καθολικής Εκκλησίας και τις διώξεις από το να προδώσουν τις ιδέες της Πολυεθνικής Δημοκρατίας της Βολιβίας.

Η δεξιά Ανιές «πρόεδρος» στρατού και αστυνομίας

Η Ζανίνε Ανιές, στα πρότυπα του Χουάν Γκουαϊδό της Βενεζουέλας, αυτοανακηρύχθηκε... προσωρινή πρόεδρος της Βολιβίας. Οι στρατηγοί Καλιμάν και Καλντερόν, οι αρχηγοί του στρατού και της αστυνομίας, ήταν παρόντες για να της βάλλουν την προεδρική κορδέλα και να στείλουν το μήνυμα ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας ανήκει στους… ένστολους. Η Ανιές τόνισε ότι θα στηρίξει τη... δημοκρατία και ζήτησε ενός λεπτού σιγής για τους πεσόντες των τελευταίων ημερών και ευχαρίστησε «τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Αστυνομία που με συνόδευσαν», ενώ στη «συνεδρίαση» της γερουσίας διαβάστηκαν άρθρα του συντάγματος για να δικαιολογηθεί η διαδικασία, αλλά δεν έγινε καμία… δημοκρατική ψηφοφορία.  

Οι τραμπούκοι της δεξιάς, με επικεφαλής τον «Μπολσονάρου της Βολιβίας» Καμάτσο ξεκίνησαν μεταμεσονύκτιες λιτανείες με μεγάλους σταυρούς και αγάλματα της Παναγίας και των Αγίων για να εξορκίσουν το κακό… της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. «Οι νέοι κατέλαβαν τους δρόμους, είχαμε μια μεγάλη ειρηνική διαμαρτυρία και ανακτήσαμε την δημοκρατία», τόνισε ο τραμπούκος Καμάτσο σίγουρος ότι μπορεί να λέει και να κάνει ότι θέλει έχοντας σε βοήθεια του τις κάνες των όπλων του στρατού. Ο Καμάτσο συναντήθηκε με την «πρόεδρο» Ανιές για να της ευχηθεί… καλή αρχή.

Οι οργανώσεις των ιθαγενών πληθυσμών ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους στη Λα Πας, το Ελ Άλτο, τη Κοτσαμπάμπα και σε άλλες περιφέρειες «μέχρι να επιστρέψει ο πρόεδρος Μοράλες» και κατήγγειλαν το γεγονός ότι οι πραξικοπηματίες και η Ανιές εξαλείφουν τα εθνικά τους σύμβολα γιατί τα θεωρούν σύμβολα διαίρεσης. Οι ιθαγενείς καταγγέλλουν ότι οι πραξικοπηματίες και η Ανιές έχουν «ρατσιστική πολιτική» και «θέλουν να επαναφέρουν τις διακρίσεις εναντίον μας» 14 χρόνια μετά από την κατάργησή τους από τον Έβο Μοράλες.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΕΒΟ ΜΟΡΑΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ

https://www.youtube.com/embed/4_m3j00Op1w

Από την Πόλη του Μεξικού ο Έβο Μοράλες κατήγγειλε την αυτοανακηρυχθείσα προσωρινή πρόεδρο Ανιές και την Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών (ΑΟΚ) για «νεοπραξικοπηματική» πολιτική και ζήτησε από το στρατό και την αστυνομία «να μην πυροβολήσουν το λαό». «Η μόνη έξοδος από την κρίση είναι ο σεβασμός του συντάγματος και η ανάκτηση της δημοκρατίας. Η μόνη λύση είναι ο σεβασμός των λαών [της Βολιβίας] και ειδικά των κοινωνικών κινημάτων», τόνισε ο Μοράλες στη Πόλη του Μεξικού, δηλώνοντας ότι «λυπάμαι πολύ που οι ένοπλες δυνάμεις έκαναν πραξικόπημα». 

Ο Λόπες Οβραδόρ στο πλευρό του Μοράλες

«Πόσοι ξένοι έχουν έρθει στη χώρα μας; Η εβραϊκή κοινότητα, η κοινότητα του Λιβάνου, οι [Δημοκρατικοί] Ισπανοί. Μετά ήρθαν από τη Νότια Αμερική τη δεκαετία του '70, σχεδόν από όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σε πολλούς σώσαμε τη ζωή τους με τη υποστήριξη και την προστασία που τους έδωσαν οι κυβερνήσεις του Μεξικού, ο λαός του Μεξικού. Αυτό πρέπει να γίνει σταδιακά κατανοητό, γιατί είναι θέμα που βοηθά επίσης τη γνώση της ιστορίας, τη κοινωνία των πολιτών. Έκαναν πολύ άσχημα οι νεοφιλελεύθεροι που προσπάθησα να διαγράψουν αυτή την ιστορία», τόνισε ο πρόεδρος του Μεξικού Λόπες Ορβαδόρ σε συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό μέγαρο για να εξηγήσει τους λόγους που παραχώρησε άσυλο και προστασία στον Έβο Μοράλες.

Ο πρόεδρος του Μεξικού διευκρίνισε ότι «δεν ήταν εύκολο» και «δεν ξέραμε εάν θα τον άφηναν να φθάσει στο Μεξικό», καθιστώντας σαφές ότι μέχρι την τελευταία στιγμή ανησυχούσε για τη ζωή του Μοράλες και των ατόμων που τον συνόδευσαν.

«Είναι μισαλλόδοξοι» και «μικροπρεπείς» όσοι μπροστά στο πραξικόπημα στη Βολιβία μιλούν για το κόστος της μεταφοράς του Μοράλες στο Μεξικό, συμπλήρωσε ο Λόπες Οβραδόρ, εκτιμώντας ότι «η τακτική αυτή είναι η τακτική του συντηρητισμού» και ότι «αυτά τα γεγονότα μας βοηθούν για να αναδυθεί αυτό που κρυβεται από πίσω, όπως για παράδειγμα ο ρατσισμός, που κρύβεται, αλλά και που μερικές φορές αναδύεται για να τον βρούμε μπροστά μας».

O Μοράλες είναι «καλός κυβερνήτης» και «είχε πολύ καλά αποτελέσματα» στη Βολιβία, συνέχισε ο Λόπες Οβραδόρ, καθιστώντας σαφές ότι θα συναντηθεί μαζί του και ότι ο Μοράλες θα πρέπει «να έχει χρόνο και ελευθερίες».

Η πολιτική του Λόπες Οβραδόρ δεν φαίνεται να αρέσει στο Βόρειο γείτονά του, αλλά ούτε στο Μπολσονάρου της Βραζιλίας, που φοβούνται ότι το Μεξικό και η Αργεντινή αναλαμβάνουν ένα νέο διεθνή ρόλο τόσο στη Κεντρική και τη Λατινική Αμερική όσο και διεθνώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL