Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Βολιβία: O Μοράλες στο Μεξικό - Ιθαγενείς πληθυσμοί κατά των πραξικοπηματιών - Η αστυνομία πυροβολεί - Ο στρατός... περιπολεί (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βολιβία: O Μοράλες στο Μεξικό - Ιθαγενείς πληθυσμοί κατά των πραξικοπηματιών - Η αστυνομία πυροβολεί - Ο στρατός... περιπολεί (Video)

Του Αργύρη Παναγόπουλου

O Έβο Μοράλες μεταφέρεται με αεροπλάνο της μεξικανικής πολεμικής αεροπορίας στο Μεξικό, ενώ οι ιθαγενείς πληθυσμοί και τα συνδικάτα αντιμετωπίζουν στους δρόμους τους πραξικοπηματίες, με την αστυνομία να πυροβολεί στο ψαχνό. Η δεξιά επιχειρεί και ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, ενώ ο Τραμπ πσνηγυρίζει ότι φθάνει η ώρα της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας.

O στρατός στους δρόμους και στις... κοινωφελείς υπηρεσίες 

Ο στρατός βγήκε στους δρόμους από το βράδυ της Δευτέρας, από τη στιγμή που ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων αναγνώρισε ότι η αστυνομία δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση.

«Για να πετύχουμε τη συνταγματική αποστολή μας η στρατιωτική διοίκηση θα διαθέσει τις Ένοπλες Δυνάμεις για να εκτελούν επιχειρήσεις μαζί με την Αστυνομία για να αποφύγουμε το αίμα και το πένθος στις οικογένειες της Βολιβίας, χρησιμοποιώντας με αναλογικό τρόπο τη δύναμη εναντίον των ομάδων βανδάλων που προκαλούν τρόμο στον πληθυσμό», τόνισε ο πραξικοπηματίας αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Ουίλιαμ Καλιμάν, ενώ ο πραξικοπηματίας αρχηγός της Αστυνομίας δήλωνε ότι δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση στη πρωτεύουσα Λα Πας και το Ελ Άλτο.  

Ο Καλιμάν για να καθησυχάσει την κοινή γνώμη τόνισε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα ανοίξουν ποτέ πυρ κατά του πληθυσμού». Από το βράδυ της Δευτέρας ξεκίνησαν κοινές περιπολίες αστυνομικών και στρατιωτών. Ο στρατός ανέλαβε τη διαχείριση βασικών υπηρεσιών, όπως των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, ύδρευσης και φυσικού αερίου.

Μοράλες προς το Μεξικό: Θα επιστρέψω με μεγαλύρερη δύναμη και ενέργεια

«Αδελφοί και αδελφές μου φεύγω για το Μεξικό, ευγνωμονώντας την κυβέρνηση του αδελφού λαού που μας παραχώρησε άσυλο για να διαφυλάξουμε τη ζωή μας. Με πονάει να εγκαταλείψω τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά πάντα θα είμαι παρόν. Σύντομα θα επιστρέψω με μεγαλύτερη δύναμη και ενέργεια», έγραψε στο μήνυμα του στο Twitter o Έβο Μοράλες για να ανακοινώσει την αναχώρησή του για το Μεικό. 

Το Μεξικό είχε ανακοινώσει προηγούνενα ότι ο Έβο Μοράλες κατέθεσε επισήμως αίτημα για πολιτικό άσυλο. Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρθέλο Εμπράντ ανακοίνωσε ότι η χώρα του παραχώρησε το άσυλο στον Μοράλες, γιατί αποτελεί παράδοση του Μεξικού να δέχεται όλους του δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες που διώκονται ή αντιμετωπίζουν προβλήματα για τις ιδέες τους, όπως υπογράμμισε η εφημερίδα του Μεξικού La Jornada. Η κυβέρνηση του Μεξικού διέθεσε ένα αεροπλάνο για τη μεταφορά του Μοράλες. 

Οι τραμπούκοι της δεξιάς κατέστρεψαν και λεηλάτησαν το σπίτι του Μοράλες και της αδελφής του, ενώ έχουν πυρπολήσει τις κατοικίες δεκάδων υπουργών και ηγετικών στελεχών της κυβέρνησης, δημάρχων και κυβερνητών της Αριστεράς, παίρνοντας σε μερικές περιπτώσεις συγγενείς τους ως ομήρους.

Ο Έβο Μοράλες βρισκόταν προηγούμενα στο Τσιμορέ της Κοτσαμπάμπα, στο κέντρο της Βολιβίας, την πόλη που κυριαρχούν οι ιθαγενείς πληθυσμοί. 

Ειρήνη και Κράτος Δικαίου 

«Ζητώ από το λαό μου με πολύ αγάπη και σεβασμό να διασφαλίσει την ειρήνη και μην υποκύψει στη βία των ομάδων που προσπαθούν να καταστρέψουν το Κράτος Δικαίου. Δεν μπορούμε να αντιπαρατεθούμε μεταξύ μας, είμαστε αδέλφια. Καλώ επειγόντως να επιλύσουμε κάθε διαφορά με το διάλογο και τη συνεννόηση», είχε τονίσει νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο Μοράλες, προσπαθώντας να χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης για να αποφευχθεί ένα λουτρό αίματος που μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν τη χώρα οι στρατηγοί και οι ομάδες των τραμπούκων της δεξιάς. 

«Δεν θα γονατίσουμε στους πραξικοπηματίες», λένε οι ιθαγενείς πληθυσμοί

https://twitter.com/aran_tirado/status/1193986216477282304?ref_src=twsrc^tfw

«Σύντροφοι έφθασε η στιγμή να ενωθούμε και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Συγκαλούμε μια μεγάλη κινητοποίηση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας», τόνισε ο Έρι Μανάνι, ο εκπρόσωπος των κοινοτήτων των ιθαγενών πληθυσμών της Βολιβίας, της Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Διαπολιτισμικών Κοινοτήτων, εκλαμβάνοντας το στρατιωτικό πραξικόπημα ως μια επίθεση εναντίον των κατακτήσεων τους και μια απειλή για την επιστροφή στο προηγούμενο νεοαποικιακό καθεστώς που ζούσαν από τους έχοντες και κατέχοντες.

Ο Μανάνι κάλεσε «σε διαρκή κινητοποίηση εναντίον της βίας και του στρατιωτικού πραξικοπήματος που πραγματοποιήθηκε εναντίον του προέδρου του Έθνους Έβο Μοράλες».  «Οι κοινότητες των ιθαγενών δεν θα πέσουμε στα γόνατα μπροστά στα συμφέροντα των ισχυρών. Σύντροφοι ή τώρα ή ποτέ, να πεθάνουμε και να ζήσουμε για να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία του λαού της Βολιβίας», συνέχισε ο Μονάνι, προειδοποιώντας τον επικεφαλής των τραμπούκων της δεξιάς: «κύριε Καμάτσο κερδίσατε το πραξικόπημα, ταπεινώσατε και διασπάσατε το λαό. Δεν θα γίνεται ποτέ πρόεδρος». «Θα αγωνιστούμε δίνοντας ακόμη και τη ζωή μας εάν είναι αναγκαίο, για να απαιτήσουμε σεβασμό και δημοκρατία», κατέληξε ο Μονάνι.

Η αστυνομία πυροβολεί και σκοτώνει

https://twitter.com/RalitoDigital/status/1193959428011282433?ref_src=twsrc^tfw

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Βολιβίας La Razon τουλάχιστον 20 άτομα τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες οπλισμένες με καδρόνια, πέτρες και μέχρι και δυναμίτη στη Λα Λας και το Ελ Άλτο.

«Μετά την πρώτη ημέρα του πολιτικού και αστυνομικού πραξικοπήματος η αστυνομία που βρίσκεται σε ανταρσία άρχισε να πυροβολεί με σφαίρες για να καταστείλει τον κόσμο προκαλώντας πολλούς νεκρούς και τραυματίες στο Ελ Άλτο», κατήγγειλε ένας από τους ηγέτες των ιθαγενών από τα κοινωνικά δίκτυα.

Οι ομάδες των τραμπούκων της δεξιάς έχουν καταστρέψει ραδιοφωνικούς σταθμούς και γραφεία του Κινήματος για το Σοσιαλισμό, γραφεία συνδικάτων και κοινωνικών οργανώσεων.

Δεξιό πραξικόπημα και στη βουλή με… σάλτσα δημοκρατίας  

Στη Λα Πας η κατάσταση είναι έκρυθμη, αφού η αστυνομία αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει πραγματική ασπίδα για να απομακρύνει τη δεξιά αντιπρόεδρο της γερουσίας Ζανίνε Ανιές, που φιλοδοξεί να αναλάβει τα ηνία της Βολιβίας παρόλο που τα δύο τρίτα του κοινοβουλίου ελέγχονται από το MAS, το Κίνημα για το Σοσιαλισμό του Μοράρες.

Η Ανιές, που δεν εκπροσωπεί στην πράξη κανένα θεσμό, τόνισε ότι θα ήταν καλό οι επόμενες προεδρικές εκλογές να πραγματοποιηθούν στις 22 Ιανουαρίου. Για τον Ανιές «ο λαός φωνάζει ότι θέλει εκλογές στις 22 Ιανουαρίου», ενώ καταβάλει προσπάθειες για να εγγυηθεί τη φυσική παρουσία όλων των βουλευτών και των γερουσιαστών στο κοινοβούλιο, δηλαδή να τους προστατεύσει από τις επιδρομές των δεξιών τραμπούκων του Καμάτσο, για να δρομολογηθεί μια θεσμική έξοδος από την κρίση.

Για τον Ανιές αρκεί να εμφανιστούν στο κοινοβούλιο το 50% συν ένας βουλευτής για να νομιμοποιηθεί η διαδικασία. Η Ανιές ανακοίνωσε ότι συγκάλεσε τη συνεδρίαση της βουλής για την Τρίτη στις 11.00 τοπική ώρα. Η ίδια ανακοίνωσε ότι επικοινώνησε με τους αρχηγούς του στρατού και της αστυνομίας που της έδωσαν πλήρη στήριξη. 

Ανησυχίες από ΟΗΕ…

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες εξέφρασε «βαθιά ανησυχία»  για την κατάσταση στη Βολιβία και ζήτησε «διαφανείς» και «αξιόπιστες» εκλογές, «το τέλος της βίας και την αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης».

O δεξιός  υποψήφιος και πρώην πρόεδρος της  χώρας Κάρλος Μέσα ζήτησε από το… διαδίκτυο την προστασία της Αστυνομίας γιατί  «ένας όχλος κατευθυνόταν» προς το σπίτι του. «Ζητώ από την αστυνομία να αποφύγει αυτή την τρέλα», έγραψε ο Μέσο που όλο αυτό το διάστημα καλούσε σε επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών κτιρίων και ηγετών του MAS , των συνδικάτων και των εκπροσώπων των ιθαγενών πληθυσμών. Το περίεργο όμως είναι ότι ο Μέσα παραδέχεται στο μήνυμά του δεν έχει δει καν τον «όχλο», αλλά καλεί την αστυνομία γιατί του… είπανε.

… και γιορτή στο Λευκό Οίκο για τον εμφύλιο στη Βολιβία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γιόρτασε την είδηση της παραχώρησης πολιτικού ασύλου από το Μεξικό στον Μοράλες. «Είναι ένα ισχυρό μήνυμα για τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα», τόνισε ο Τραμπ , εκθειάζοντας το λαό της Βολιβίας και καλώντας τους πραξικοπηματίες «να τμήσουν τον όρκο τους και να μην προστατεύσουν ένα και μόνο άτομο».

«Αυτά τα γεγονότα στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στα παράνομα καθεστώτα της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας, γιατί η δημοκρατίας και η θέληση του λαού θα επικρατούν πάντα», τόνισε ο Τραμπ, εκθειάζοντας το ρόλο των στρατιωτικών που «συμβούλευσαν» τον Μοράλες να εγκαταλείψει την χώρα.

«Οι ΗΠΑ χειροκροτούν τον λαό της Βολιβίας που διεκδικεί την ελευθερία του και τους στρατιωτικούς της Βολιβίας που τίμησαν τον όρκο τους για να μην προστατεύσουν ένα και μόνο άτομο», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωσή του, θεωρώντας ότι η αποχώρηση του Μοράλες από τη Βολιβία «θα διατηρήσει τη δημοκρατία» στη χώρα.

«Η παραίτηση του Μοράλες χθες αποτελεί μια σημαντική στιγμή για τη δημοκρατία στο Δυτικό Κόσμο… Τώρα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά για να έχουμε ένα Δυτικό Κόσμο που είναι εντελώς δημοκρατικό, ευημερεί και είναι ελεύθερο», κατέληξε ο Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL