Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Συρία: Έτοιμος να στηρίξει τους Κούρδους απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα ο Άσαντ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρία: Έτοιμος να στηρίξει τους Κούρδους απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα ο Άσαντ

Tη στήριξή του στους Κούρδους, εξέφρασε o Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη BA Συρία.

Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την αντίσταση στην τουρκική επιθετικότητα, δήλωσε ο Άσαντ ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ιντλίμπ, εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα συροτουρκικά σύνορα.

Η στήριξη στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), βασική συνιστώσα των οποίων είναι οι Κούρδοι μαχητές, "συνιστά συνταγματικό και εθνικό καθήκον", πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι η κατάπαυση πυρός στη βορειοανατολική Συρία, την οποία διαπραγματεύτηκαν Τουρκία και ΗΠΑ, λήγει απόψε στις 22.00.

Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι γνωστοποίησαν, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο ότι αποχώρησαν από τη ζώνη ασφαλείας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στρατηγός Μαζλούμ Κομπάνι Αμπντί σε επιστολή του προς τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς ανέφερε ότι έχουν αποσυρθεί "όλες οι δυνάμεις των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), της βασικής συνιστώσας των SDF έχοντας υλοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία ΗΠΑ - Τουρκίας για την αποχώρηση των Συροκούρδων μαχητών.

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βορειοανατολική Συρία θα μεταβληθεί σε μόνιμη "μέχρι το τέλος του απογεύματος", ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Reuters ψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε μετακίνηση των στρατιωτικών θέσεων της Τουρκίας μετά τη λήξη της κατάπαυσης του πυρός των 120 ωρών, απόψε το βράδυ, θα οδηγήσει τις ΗΠΑ στο συμπέρασμα ότι η Άγκυρα παραβίασε τη συμφωνία με την Ουάσινγκτον.

«Αναπόφευκτη συνέπεια του γεγονότος αυτού θα είναι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας».

Σημειώνεται ότι η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας» στην περιοχή και να επαναπατρίσει ένα μέρος από τους 3,6 εκατ. Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στο έδαφός της.

Η Δαμασκός από την πλευρά της, επέκρινε στο παρελθόν τη συμμαχία των Κούρδων με τις ΗΠΑ, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να τους χαρακτηρίσει προδότες.

Ωστόσο η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στην Τουρκία, είχε ως αποτέλεσμα την επαναπροσέγγιση του συριακού καθεστώτος με τους Κούρδους. Με βάση μια συμφωνία με τις τοπικές κουρδικές αρχές, ο συριακός στρατός αναπτύχθηκε την περασμένη εβδομάδα σε πολλούς τομείς των συνόρων, όπως στις πόλεις Μάνμπιτζ και Κομπάνι.

Σύμφωνα με τον Άσαντ, βασική προτεραιότητα πλέον είναι "η αντίσταση απέναντι σε αυτήν την επίθεση" και όχι το να επιρρίπτουν ευθύνες οι μεν στους δε.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συνομιλίες Πούτιν-Ερντογάν.

Μ.Πομπέο: Πάρα πολύ νωρίς για να κριθεί η επιτυχία της συμφωνίας με την Τουρκία

Την εκτίμηση ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς την επιτυχία της εκεχειρίας στη βόρεια Συρία, διατύπωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο..

«Έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας, εντούτοις, ότι η επιτυχία της συμφωνίας «δεν έχει ακόμη πλήρως καθοριστεί».

«Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μια καλύτερη κατάσταση» συμπλήρωσε ο ίδιος, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις αππσύρονται από τη ΒΑ Συρία.

«Ο πρόεδρος χρησιμοποίησε την οικονομική δύναμη της Αμερικής για να αποφύγει μια ένοπλη σύρραξη με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ» είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, αναφερόμενος στις οικονομικές κυρώσεις με τις οποίες προειδοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ πριν από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL