Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Τ.Ερντογάν: Αν η συμφωνία με τις ΗΠΑ δε γίνει σεβαστή η επίθεση στη Συρία θα συνεχισθεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τ.Ερντογάν: Αν η συμφωνία με τις ΗΠΑ δε γίνει σεβαστή η επίθεση στη Συρία θα συνεχισθεί

«Αν οι υποσχέσεις γίνουν σεβαστές μέχρι το βράδυ της Τρίτης, το ζήτημα της ζώνης ασφαλείας θα έχει λυθεί. Αν δεν γίνουν, η επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" θα επαναληφθεί μόλις εκπνεύσει η προθεσμία των 120 ωρών», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στη διακοπή της επίθεσης για πέντε ημέρες βάσει της συμφωνίας για την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων, που συμφώνησε χθες, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι δεν αποτελεί πρόβλημα για την Τουρκία το ενδεχόμενο να εισέλθουν υποστηριζόμενες από τη Ρωσία συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στις περιοχές από τις οποίες αποχωρεί η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Άγκυρα δεν έχει πρόθεση να παραμείνει στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της στη βόρεια Συρία.

Τέλος, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε ακόμη πως είχε ενημερώσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την επίθεση σε τηλεφωνική επικοινωνία τους στις 6 Οκτωβρίου, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της επιχείρησης.

Εγκατάσταση 12 θέσεων παρατήρησης στη ζώνη ασφαλείας

Η Τουρκία σκοπεύει να εγκαταστήσει 12 θέσεις παρατήρησης στη σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, δήλωσε παράλληλα ο πρόεδρος της χώρας.

Μιλώντας σε ανταποκριτές ξένων μέσω ενημέρωσης, ο Τ.Ερντογάν σημείωσε ότι 2 εκατ. πρόσφυγες μπορούν να εγκατασταθούν στην «ζώνη ασφαλείας» συμπεριλαμβάνοντας τις πόλεις Ντέιρ αλ Ζορ και Ράκα.

Σύμφωνα με διεθνή με΄σα ενημέρωσης, η Τουρκία φιλοξενεί 3,6 εκατ. πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τον οκταετή πόλεμο στη Συρία.

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα συζητήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την εγκαθίδρυση της σχεδιαζόμενης «ζώνης ασφαλείας», προσθέτοντας ότι η Μόσχα πρέπει να ηγηθεί των προσπαθειών για την επικράτηση της ειρήνης.

Αναφορικά με την επικείμενη συνάντησή του με τον ντ.τραμπ, ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι οι συνομιλίες θα γυρίσουν «νέα σελίδα» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Διαψεύδει ο Ερντογάν τα περί συγκρούσεων στη ΒΑ Συρία

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχουν συγκρούσεις εν εξελίξει στη βορειοανατολική Συρία, μετά τη συμφωνία της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον να σταματήσει την επίθεσή της ενόσω οι κουρδικές δυνάμεις αποσύρονται.

Σύμφων με διεθνή μέσα ενημέρωσης, παρά την πενθήμερη κατάπαυση του πυρός, σήμερα το πρωί ακούγονταν βομβαρδισμοί στα τουρκοσυριακά σύνορα, την ώρα μάλιστα που οι ΗΠΑ δήλωσαν πως η συμφωνία καλύπτει μέρος μόνο της περιοχής που η Άγκυρα σκοπεύει να καταλάβει.

Ωστόσο ο Τ.Ερντογάν δήλωσε πως η «ασφαλής ζώνη» θα έχει μήκος 440 χλμ. πάνω στη γραμμή των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, με την ανατολική άκρη της στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ, και προσέθεσε ότι συμφωνήθηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες πως θα έχει βάθος 20 μιλίων (32 χλμ.).

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL