Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
ΗΠΑ: Η Τουρκία διαβεβαίωσε ότι δεν θα μείνει για πολύ στη Συρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ: Η Τουρκία διαβεβαίωσε ότι δεν θα μείνει για πολύ στη Συρία

«Οι Τούρκοι μας διαβεβαίωσαν επανειλημμένα ότι δεν έχουν απολύτως καμία πρόθεση - ούτε ο πρόεδρος [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν, ούτε άλλοι κατώτεροι αξιωματούχοι - να μείνουν στη Συρία για μεγάλο διάστημα» δήλωσε ο Τζέιμς Τζέφρι, Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία, σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχοι, η αμερικανική κυβέρνηση έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για να εξασφαλίσει τη συμφωνία που ανακοινώθηκε χθες, χρησιμοποιώντας εναλλάξ «το καρότο και το μαστίγιο» έναντι της τουρκικής κυβέρνησης αλλά και των σύρων κούρδων μαχητών.

Ο Τζέφρι είπε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία καθόρισαν από κοινού ότι η έκταση της «ασφαλούς ζώνης» είναι ταυτόσημη με την περιοχή επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού, σε μια περιοχή που απέχει χονδρικά 3ο χιλιόμετρα από τα σύνορα, σε ένα κεντρικό τμήμα της βορειοανατολικής Συρίας.

«Τώρα, οι Τούρκοι κάνουν τις δικές τους συζητήσεις με τους Ρώσους και με τους Σύρους για άλλες περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας και για την [πόλη] Μάνμπιτζ , δυτικά του Ευφράτη», συμπλήρωσε. «Το εάν και κατά πόσον θα συμπεριληφθεί στην ελεγχόμενη από την Τουρκία “ασφαλή ζώνη” δεν συζητήθηκε λεπτομερώς», ανέφερε ο Τζέφρι, διευκρινίζοντας πως «αυτή τη στιγμή, η συγκεκριμένη περιοχή δεν ελέγχεται από τους Τούρκους».

Ακόμη, ο ειδικός απεσταλμένος είπε πως η Άγκυρα υποσχέθηκε ότι η «ζώνη ασφαλείας» δεν θα προκαλέσει μαζικούς εκτοπισμούς πληθυσμού και ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα παραμείνουν στη Συρία «για μεγάλο διάστημα».

Πηγή: ΑΜΠΕ-AFP-Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL