Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Δημοκρατικές βουλεύτριες προς Τραμπ: Δεν θα αναγκαστούμε να σωπάσουμε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημοκρατικές βουλεύτριες προς Τραμπ: Δεν θα αναγκαστούμε να σωπάσουμε

«Δεν θα εξαναγκαστούμε να σωπάσουμε» απαντούν οι τέσσερις αμερικανίδες Δημοκρατικές βουλεύτριες, οι οποίες ανήκουν σε εθνικές μειονότητες και το Σαββατοκύριακο δέχθηκαν σφοδρή επίθεση — χωρίς να κατονομαστούν — από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε μια σειρά ξενοφοβικών αναρτήσεών του στο Twitter. Στο πλευρό τους με δήλωσή της στέκεται και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν.

«Δεν θα εξαναγκαστούμε να σωπάσουμε», τόνισε η μαύρη βουλεύτρια της Μασαχουσέτης Αϊάνα Πρέσλι, η οποία κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο ότι δεν έχει τη «χάρη, την ενσυναίσθηση, την συμπόνια και την ακεραιότητα που προϋποθέτει» το αξίωμα.

«Ενθαρρύνω όμως τους Αμερικανούς (...) να μην τσιμπήσουν το δόλωμα», πρόσθεσε η ίδια, βλέποντας στις επιθέσεις του δισεκατομμυριούχου μια προσπάθεια «περισπασμού», να αποσπαστεί η προσοχή από «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί».

Επίσης στόχος των προεδρικών αναρτήσεων, η Ιλάν Ομάρ κατηγόρησε από την πλευρά της τον Τραμπ, δράστη κατ’ αυτήν μιας «ανοικτά ρατσιστικής επίθεσης εναντίον τεσσάρων εγχρώμων βουλευτριών», ότι προωθεί τις ιδέες των «λευκών εθνικιστών», της άκρας δεξιάς στις ΗΠΑ.

Η βενιαμίν του Κογκρέσου, η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, είπε πως δεν της προκάλεσε «έκπληξη» η «ρητορική» του προέδρου, που έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για ρατσισμό ήδη πολύ πριν γίνει ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Η μουσουλμάνα βουλεύτρια του Μίσιγκαν Ρασίντα Τλάιμπ από την πλευρά της απηύθυνε εκ νέου έκκληση να αρχίσει διαδικασία παύσης του προέδρου Τραμπ και παραπομπής του ενώπιον της δικαιοσύνης — πρόταση που διχάζει το Δημοκρατικό κόμμα.

Η Τζασίντα Αρντέρν διαφωνεί «απόλυτα» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν προσέθεσε σήμερα τη φωνή της σε αυτές όσων καταδικάζουν τις ξενοφοβικές δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον τεσσάρων νέων βουλευτριών των Δημοκρατικών οι οποίες ανήκουν σε εθνικές μειονότητες.

Η Αρντέρν, χαρισματική πολιτικός που μια μερίδα του αμερικανικού Τύπου έχει εξάρει αναγορεύοντας την στον «αντίποδα του Τραμπ», δήλωσε υπερήφανη για την ποικιλομορφία της χώρας της.

«Δεν συνηθίζω να αναμιγνύομαι στα πολιτικά ζητήματα άλλων [κρατών], όμως μάλλον είναι προφανές για μεγάλο μέρος του κόσμου ότι διαφωνώ πλήρως και απόλυτα μαζί του», τόνισε η Αρντέρν στο Radio New Zealand.

Αφού προέτρεψε χωρίς να τις κατονομάσει το Σαββατοκύριακο τις νέες βουλεύτριες των Δημοκρατικών να «επιστρέψουν» στις χώρες καταγωγής τους, χθες ο Τραμπ κλιμάκωσε ακόμη περισσότερο την επίθεσή του, κατηγορώντας τις ότι «μισούν» τις ΗΠΑ. «Αν δεν είστε ευτυχείς εδώ, μπορείτε να φύγετε!», πέταξε.

Στη Νέα Ζηλανδία, «πιστεύουμε ότι το κοινοβούλιό μας πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό», συνέχισε η νεοζηλανδή πρωθυπουργός. «Πρέπει να μοιάζει να με τη Νέα Ζηλανδία, να αποτελείται από μια παλέτα διαφορετικών πολιτισμών και εθνοτήτων». «Ποτέ δεν πρέπει να αποτελεί η καταγωγή κάποιου κριτήριο για το δικαίωμά του να βρίσκεται στο κοινοβούλιο», υπογράμμισε η Αρντέρν.

Οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου καταγγέλθηκαν ως «ρατσιστικές» ακόμη και από κάποια μέλη του δικού του κόμματος.

Η απερχόμενη συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξάλλου χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτες» τις δηλώσεις του προέδρου της ισχυρότερης χώρας του κόσμου.

Πηγή: ΑΜΠΕ - AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL