Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Die Linke: Για μια Ευρώπη των εκατομμυρίων αλληλέγγυων, ενάντια σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση των εκατομμυριούχων

Υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία το πρόγραμμα με το οποίο θα κατέλθει στις Ευρωεκλογές η γερμανική Αριστερά (Die Linke). Ο τίτλος του είναι: «Για μια Ευρώπη των εκατομμυρίων αλληλέγγυων, ενάντια σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση των εκατομμυριούχων».

   H EE πρέπει να γίνει «μια πραγματικά δημοκρατική, κοινωνική, οικολογική και ειρηνική Ένωση», τονίζεται στο πρόγραμμα, το οποίο συζητήθηκε στο Συνέδριο του κόμματος με θέμα τις προσεχείς Ευρωεκλογές και το οποίο συνεχίζεται και σήμερα στη Βόννη. Από το προοίμιό του απαλείφθηκε πάντως η φράση «η EE είναι μιλιταριστική, αντιδημοκρατική και νεοφιλελεύθερη» που ζητούσε να συμπεριληφθεί η αριστερή πτέρυγά του. Εν τούτοις, η κριτική στάση απέναντι στην ΕΕ δεν εγκαταλείφθηκε δεδομένου ότι στο πρόγραμμα αναφέρεται ότι «η ΕΕ δεν είναι όπως την θέλουμε. Από κοινού με άλλα αριστερά κόμματα τασσόμαστε υπέρ της ριζικής αλλαγής πολιτικής της ΕΕ».

   Το Συνέδριο εξέλεξε επίσης τους δύο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του. Πρόκειται για τον ευρωβουλευτή, αρμόδιο του κόμματος για θέματα Οικονομίας και ευρώ, Μάρτιν Σίρντεβαν, ο οποίος εξελέγη με ποσοστό 83,8% και την κουρδικής καταγωγής Έζλεμ Ντεμιρέλ, γραμματέα του συνδικάτου ver.di και πρώην επικεφαλής του κόμματός της στην Βόρεια Ρηνανια-Βεστφαλία, η οποία εξελέγη με 84,4%.

   Ο Μάρτιν Σίρντεβαν τάχθηκε στην ομιλία του υπέρ «της ριζοσπαστικής αλλαγής πορείας» της Ευρώπης και της διακοπής «της λανθασμένης πολιτικής λιτότητας και των περικοπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε να χτίσουμε μια Ευρώπη από τα κάτω, η οποία να ανήκει σε όλους και δεν θα αποκλείει κανέναν», τόνισε.

   Η κ. Ντεμιρέλ είπε ότι πρέπει να γίνουν πραγματικές βελτιώσεις» στην ΕΕ και τάχθηκε κατά της «αφηρημένης πολιτικής συμβολισμών», ενώ πρόσθεσε ότι τάσσεται μεν «υπέρ της διεθνούς συνεργασίας αλλά κατά μιας τάξης πραγμάτων η οποία παράγει αδικίες». Η κ. Ντεμιρέλ αναφέρθηκε επίσης στο προσφυγικό και τόνισε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να συνεχίσει να επιτρέπει να πνίγονται άνθρωποι στην Μεσόγειο».

   Η γερμανική Αριστερά (Die Linke) εκπροσωπείται σήμερα με επτά βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο και στις Ευρωεκλογές του 2014 έλαβε 7,4%

   Πηγή: Die Zeit / FAZ

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Η ψήφος των αποδήμων

Από τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του Τ. Θεοδωρικάκου για «το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων σε όλη τη Γη» και τους πύρινους λόγους του Μητσοτάκη στην Αστόρια («το 2023 θα ψηφίσετε από τον τόπο διαμονής σας») μέχρι τις συνεχείς αναδιπλώσεις,

Δειτε ολοκληρο το αρθρο