Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Κωνσταντίνα Κούνεβα: / Κωνσταντίνα Κούνεβα: Η Ρόζα Λούξεμπουργκ και η ισότητα στο ευρωκοινοβούλιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κωνσταντίνα Κούνεβα: / Κωνσταντίνα Κούνεβα: Η Ρόζα Λούξεμπουργκ και η ισότητα στο ευρωκοινοβούλιο

Με μια φράση της Ρόζας Λούξεμπουργκ, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα τάχθηκε κατά της έμφυλης ανισότητας που επικρατεί στις θέλεις των υψηλών αξιωμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Το πιο επαναστατικό πράγμα που μπορεί κανείς και καμία να κάνει είναι πάντα να διακηρύττει δυνατά αυτό που συμβαίνει» είπε θυμίζοντας τη Γερμανίδα επαναστάτρια, για να συνεχίσει κάνοντας λόγο για «μια πραγματικότητα που η πλειοψηφία δεν φαντάζεται πως ισχύει στο Ευρωκοινοβούλιο. Ανισότητα!».

Η σχετική έκθεση για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ιανουαρίου στο Στρασβούργο, και περιγράφει την κατάσταση όσον αφορά την προώθηση της διάστασης του φύλου τόσο στη διοίκηση του θεσμού, όσο και στο επίπεδο χάραξης και υιοθέτησης πολιτικής.

Η εκπροσώπηση των γυναικών

Στην τρέχουσα κοινοβουλευτική θητεία, μόνο το 36,1% των ευρωβουλευτών είναι γυναίκες. Το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου αποτελείται από μόλις 7 γυναίκες και 20 άνδρες. Σε ανώτερες διοικητικές θέσεις του Κοινοβουλίου (γενικοί διευθυντές και διευθυντές), το ποσοστό των γυναικών ήταν μόλις 11% το 2016 και μόλις 33% το 2017.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα ζήτησε κατά τις σχετικές συζητήσεις ισόρροπη εκπροσώπηση των υποψηφίων σε εκλογές και υψηλά αξιώματα, αλλά και εκπαίδευση και ενημέρωση για μια αμερόληπτη και μη στερεοτυπική συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες και στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προτείνει να αναθεωρηθεί ο οδικός χάρτης για «την αντιμετώπιση συγκρούσεων και περιστατικών παρενόχλησης μεταξύ βουλευτών και διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών ή άλλων υπαλλήλων» και να περιλάβει μέτρα όπως:

- Παροχή υποχρεωτικής κατάρτισης για όλους τους βουλευτές και όλο το προσωπικό ως προς τα θέματα παρενόχλησης.

- Σύσταση ειδικής ομάδας ανεξάρτητων, εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, με εντολή να εξετάσει την κατάσταση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

- Ενίσχυση των επιτροπών καταπολέμησης της παρενόχλησης με τη συγχώνευσή τους σε μια επιτροπή της οποίας η σύνθεση θα μεταβάλλεται ανάλογα με την υπό εξέταση περίπτωση και με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, όπως δικηγόροι και γιατροί, ως μόνιμων μελών της επιτροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL