Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Κάρλος Σάντσεθ Μάτο, πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών Μαδρίτης: / Κάρλος Σάντσεθ Μάτο: Η μεταρρυθμιστική Αριστερά είναι η μόνη πραγματική διέξοδος από την κρίση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάρλος Σάντσεθ Μάτο, πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών Μαδρίτης: / Κάρλος Σάντσεθ Μάτο: Η μεταρρυθμιστική Αριστερά είναι η μόνη πραγματική διέξοδος από την κρίση

"Χαιρετίσαμε την απόφαση της ισπανικής κυβέρνησης να αποδεχθεί το χρέος της να υποδεχθεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Πρέπει να καταπολεμήσουμε την Ευρώπη των εθνικισμών, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας με ένα δικό μας δημοκρατικό όραμα καθολικών δικαιωμάτων, κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ευρώπη. Γι' αυτό η Αριστερά πρέπει να έχει μια ευδιάκριτη πολιτική που να στοχεύει στις μεταρρυθμίσεις που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν οι Σοσιαλιστές", τόνισε ο οικονομολόγος Κάρλος Σάντσεθ Μάτο, ο δημοτικός σύμβουλος του Ahora Madrid και μέχρι πρότινος αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου της Μαδρίτης και υπεύθυνος Οικονομικών σήμερα της Ενωμένης Αριστεράς.


* Πώς είναι η κατάσταση στην Ισπανία μετά την απομάκρυνση του Ραχόι;

Θα έλεγα ότι μας κατέχει μια μετριοπαθής αισιοδοξία. Ξέρουμε τι ακριβώς είναι το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Γνωρίζουμε ότι η κοινωνική του βάση, τα μέλη, τα στελέχη και οι ακτιβιστές του που εμφανίζονται στις τοπικές κοινωνίες έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τη δική μας βάση και τα στελέχη μας. Το πρόβλημα είναι οι ελίτ του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της κοινοβουλευτικής του ομάδας που στήριξε στην πράξη τον σχηματισμό της κυβέρνησης του Ραχόι. Γνωρίζουμε τον Πέδρο Σάντσεθ, είδαμε πώς επανήλθε στην ηγεσία του κόμματός του και ποιους ανθρώπους επέλεξε για να στελεχώσει την κυβέρνησή του. Θα έλεγα ότι δεν έχουμε μεγάλες ελπίδες ότι θα προχωρήσει σε πολιτικές και κοινωνικές τομές και μεταρρυθμίσεις και κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική και τα εργασιακά. Υπάρχουν όμως και θέματα που αφορούν συμβολικές κινήσεις, που μπορεί να τις πραγματοποιήσει, αλλά δεν νομίζω ότι θα έχει το θάρρος να συγκρουστεί στα θέματα της οικονομίας.

Ο Ραχόι έφυγε αφήνοντας μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημοσιονομική πολιτική και τις δεσμεύσεις της χώρας, ένα Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας που είναι στην ίδια λογική με τις πολιτικές λιτότητας των προηγουμένων ετών, με νέες περικοπές με άξονα το κοινωνικό κράτος, την Υγεία, την Παιδεία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τις συντάξεις. Ακόμη και η ονομαστική αύξηση της οικονομίας και του ΑΕΠ δεν φτάνει στις τάξεις και τους ανθρώπους που χτυπήθηκαν από την κρίση. Την ίδια πολιτική θέλουν να ακολουθήσουμε και οι Πολίτες και τελικά και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, γιατί αρνήθηκε να προχωρήσει σε τροποποιήσεις αυτού του Σχεδίου Δημοσιονομικής Σταθερότητας του Λαϊκού Κόμματος. Στις επόμενες μέρες η Βουλή θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του Ραχόι με τις περικοπές των δημοσίων δαπανών. Αυτή είναι η αιώνια διένεξη της Αριστεράς με τους Σοσιαλιστές, ανεξάρτητα εάν είμαστε στην Ισπανία, την Ελλάδα ή αλλού. Δεν μπορείς να λες ότι είσαι μια προοδευτική κεντροαριστερά δύναμη και να εφαρμόζει την πολιτική της Δεξιάς.

* Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ζήτησε τη συμμετοχή του Unidos Podemos στην κυβέρνηση του Σάντσεθ...

Σε αυτό το σημείο έχουμε διαφοροποιηθεί ως Ενωμένη Αριστερά. Σεβόμαστε ό,τι είπε ο σύντροφος Ιγκλέσιας, αλλά εμείς νομίζουμε ότι δεν πρέπει συμμετέχουμε στην κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, γιατί δεν έχει διάθεση να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Παρακολουθούμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον ό,τι γίνεται, τα θετικά και τα αρνητικά, αλλά θέλουμε να κάνουμε μια αριστερή αντιπολίτευση. Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η πρόταση του Ιγκλέσιας απορρίφθηκε από τον Σάντσεθ και τους Σοσιαλιστές, που δεν θέλουν τη συνεργασία της Αριστεράς. Ανεξάρτητα από τη στρατηγική των Σοσιαλιστών, η Ενωμένη Αριστερά θεωρεί ότι δεν είναι η στιγμή της συμμετοχής μας σε μια κυβέρνηση. Έχουμε επαρκή ιστορική εμπειρία για να γνωρίζουμε ότι η συμμετοχή μας σε μια κυβέρνηση χωρίς την ικανότητα να λαμβάνουμε και εμείς τις βασικές αποφάσεις με το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα μας οδηγήσει σε αιμορραγία, γιατί θα αναλάβουμε το κόστος των αντιφάσεων και της ανικανότητας των Σοσιαλιστών, ενώ αυτοί θα εκμεταλλευτούν ό,τι θετικό γίνει. Στο παρελθόν δεχτήκαμε ισχυρά πλήγματα και πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορική εμπειρία μας.

Η Ενωμένη Αριστερά και όλη η Αριστερά θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων, του πρεκαριάτου, των γυναικών, των νέων και όλων των ευάλωτων ανθρώπων, γιατί αυτή είναι η εντολή που πήραμε. Δεν έχουμε σεχταριστική αντίληψη. Στη Μαδρίτη διοικούμε τον δήμο και στηριζόμαστε στην ψήφο του Σοσιαλιστικού Κόμματος για να διασφαλίσουμε την πλειοψηφία. Το ίδιο γίνεται σε πολλούς δήμους και ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις.

* Κερδίσατε τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας και ετοιμαζόσαστε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του 2019. Ποιος θα μπορούσε να είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των "δήμων της Αλλαγής", όπως τους αποκαλείτε;

Μας μένει ένα ημερολογιακό έτος για τις εκλογές, που φαίνεται λίγο, αλλά με τους σημερινούς πολιτικούς χρόνους μπορούν να συμβούν πολλά. Τους τρεις τελευταίους μήνες είχαμε τεράστιες ανατροπές. Το τοπίο αλλάζει ταχύτατα. Η Δεξιά έχει εξασθενίσει πολύ και προς μεγάλη μας ευχαρίστηση πρέπει να πούμε ότι η Αριστερά όχι μόνο δεν πέθανε, όπως ήλπιζαν πολλοί, αλλά και ανανεώνεται για να κερδίσει τις επόμενες προκλήσεις με άξονα το μεγάλο έργο που έκανε στους θεσμούς που διαχειρίζονται την ζωή των πολιτών, τους δήμους και τις τοπικές κυβερνήσεις.

Παρά το προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στην Αριστερά και τους Σοσιαλιστές για την εκπροσώπηση του προοδευτικού και δημοκρατικού χώρου, είμαι αισιόδοξος ότι η Αριστερά θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, θα δημιουργήσει την ελπίδα των αλλαγών και ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις επόμενες εκλογές. Πρέπει να είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε νέες πλειοψηφίες σε ακόμη περισσότερους δήμους και τοπικές κυβερνήσεις. Με τον τρόπο αυτό ίσως μπορέσουμε να κερδίσουμε και τις βουλευτικές εκλογές, κρατώντας ψηλά τις πολιτικές και κοινωνικές μας αξίες και τις ιδεολογικές μας αρχές, για να κερδίσουμε τη συναίνεση των πολιτών.

* Πώς αξιολογείτε την παρουσία σας στον Δήμο της Μαδρίτης;

Είμαστε όλοι μας πολύ περήφανοι για τη δουλειά μας. Περίμεναν ότι η Αριστερά θα αποτύχει. Δεν ήρθε το χάος. Ήρθε μια μεταρρυθμιστική Αριστερά που βελτίωσε τη ζωή των πολιτών και ειδικά των ασθενέστερων στρωμάτων και μάλιστα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Θαραγκόθα, το Κάδιδ, τη Βαλένθια και σε δεκάδες άλλους μεγάλους δήμους.

Όταν έγινα αντιδήμαρχος Οικονομικών, κατήγγειλαν ότι οι μαρξιστές κατέλαβαν τα οικονομικά του δήμου. Η Αριστερά δεν είναι σαν το Λαϊκό Κόμμα. Δεν μπήκαμε στον Δήμο της Μαδρίτης για να κλέψουμε ή να δημιουργήσουμε πελατειακές σχέσεις και τη δική μας διαφθορά. Πολλαπλασιάσαμε τις επενδύσεις, τις δαπάνες για την κοινωνική πολιτική, σταθήκαμε δίπλα στους πολίτες που χτυπήθηκαν από την κρίση καταφέρνοντας να έχουμε πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ τον χρόνο, μειώνοντας τα συνολικά χρέη που άφησε η Δεξιά στον δήμο κατά 42%, χωρίς να περικόψουμε ούτε ένα ευρώ κοινωνικών δαπανών. Αυτή είναι η Αριστερά στη Μαδρίτη και οι άνθρωποί της σε όλη την Ισπανία. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο που έχει η δημοτική αρχή στην άσκηση δημοσιονομικής και φορολογικής πολιτικής, αυξάνοντας την πίεση στις μεγάλες περιουσίες. Αποδείξαμε ότι η μεταρρυθμιστική Αριστερά δεν αιθεροβατεί, αλλά αποτελεί τη μόνη πραγματική διέξοδο από την κρίση και τη μόνη δύναμη που προωθεί βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις παρά το εχθρικό θεσμικό περιβάλλον που έχουμε απέναντί μας. Ακόμα και μέσα από τους νόμους της Δεξιάς αποδείξαμε ότι είμαστε χρήσιμοι στους αδύναμους και τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία των πολιτών. Αυτό τους φοβίζει. Δεν ξεπουληθήκαμε στα μεγάλα χρηματοοικονομικά συμφέροντα. Με "βρίζανε" ότι είμαι μαρξιστής, αλλά ως υπεύθυνος Οικονομικών του μεγαλύτερου δήμου της χώρας απέδειξα ότι "ερμήνευσα" καλύτερα τους νόμους τους, γιατί καταπολεμήσαμε τη διαφθορά και τις κλεψιές και δώσαμε απαντήσεις στα προβλήματα του κόσμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL