Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Δραστηριότητες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δραστηριότητες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Ελληνικό φαγητό στο Ευρωκοινοβούλιο

Ένα ελληνικό γαστρονομικό χωριό στις Βρυξέλλες, μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έστησε την περασμένη εβδομάδα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σε συνεργασία με ελληνικές Περιφέρειες και του γραφείου του ΕΟΤ Benelux, όπου δεκαπέντε σεφ από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα.

Το "παρών" στην εκδήλωση έδωσε και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ενώ συμμετείχαν με εκπροσώπους και προϊόντα οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής, Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης. Επίσης συμμετείχε η ομάδα A Discovery Network, που εργάζεται για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Οι παραγωγοί που συμμετείχαν στις αποστολές των Περιφερειών πήραν μέρος σε συναντήσεις που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βέλγιο με σκοπό διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασίας στη βελγική αγορά.

«Κοιτάμε να δούμε τι συμφέρει τη χώρα»

«Η κυβέρνηση έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να λύνει εθνικά θέματα που αναβαθμίζουν τη χώρα» δήλωνε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου επί της συμφωνίας για το "Μακεδονικό".

«Οι αντιδράσεις διεθνώς αποδεικνύουν την αναβάθμιση της Ελλάδας. Από αυτή τη συμφωνία όχι μόνο δεν χάθηκε η Μακεδονία, αλλά τελειώνει και το μονοπώλιο του ονόματος από τους γείτονες, όπως συνέβαινε για πολλά χρόνια. Με αυτό το όνομα τους είχαν αναγνωρίσει 140 χώρες και έτσι αναφέρονταν στους γείτονες τα ΜΜΕ. Όμως ήδη το BBC σε ρεπορτάζ του άλλαξε τον χάρτη και αναφέρει τη γείτονα ως Βόρεια Μακεδονία, ενώ την ελληνική ως Μακεδονία» υπενθύμιζε ο ίδιος στο Creta TV.

Σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του στον Real FM, στο μεταξύ, τόνιζε πως «πρέπει να καταλάβουμε ότι η χώρα κάνει διπλωματία με γνώμονα τη γεωπολιτική στρατηγική της». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωνε:

«Δεν είμαστε ούτε γλωσσολόγοι ούτε εθνολόγοι. Κοιτάμε να δούμε τι συμφέρει τη χώρα. Συμφέρει να έχουμε μια σταθερή δημοκρατία στα βόρεια σύνορά μας ή θέλουμε μια μεγάλη Αλβανία ή μεγάλη Βουλγαρία; Συμφέρει να μην έχουμε λόγω της αστάθειας και από εκεί ροές προσφύγων; Συμφέρει να στρέψουμε το κύριο διπλωματικό μας μέτωπο στην Κύπρο και στο Αιγαίο;

Η μόνη χώρα που δεν χαιρέτισε τη συμφωνία είναι η Τουρκία γιατί της κόψαμε το παιχνίδι στα Βαλκάνια. Συμφέρει να αναβαθμιστεί η διεθνής εικόνα της χώρας, όπως έχει γίνει και το βλέπουμε από όλες τις δηλώσεις των ευρωπαϊκών κομμάτων συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου ανήκει η Ν.Δ.; Όλα αυτά είναι προς το συμφέρον μας».

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες απασχόλησης;

Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα για την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών υπηρεσιών απασχόλησης, και ιδιαίτερα της πύλης EURES, καθώς μόλις το 3,7% όσων αναζητούν εργασία σε μια ευρωπαϊκή πόλη, διαφορετική από τη δική τους, βρίσκει κάθε χρόνο μόνο μια θέση εργασίας.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα ανέδειξε προσφάτως το θέμα επικαλούμενη στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου βάσει των οποίων κάθε χρόνο περίπου 1,1 εκατομμύριο πολίτες μετακινούνται από τη χώρα τους σε άλλη χώρα της Ε.Ε. σε αναζήτηση εργασίας, κάνοντας χρήση της θεμελιώδους ελευθερίας κυκλοφορίας εργαζομένων.

Σύμφωνα με την Κ. Κούνεβα: «Πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) επισημαίνει ότι, ενώ σημαντικό μέρος των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κατευθύνεται στη διευκόλυνση της κινητικότητας, μέσω του EURES που προορίζεται γι’ αυτό βρήκαν θέση εργασίας το 2016 μόνο 28.934 άτομα. Αντιστοιχούν μόλις στο 3,7% όσων αναζήτησαν εργασία μέσω EURES και στο 2,5% όσων μετακινούνται για εργασία κάθε χρόνο.

Επιπλέον το ΕΕΣ διαπίστωσε ότι οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης των κρατών - μελών που συνεργάζονται με το EURES είτε αδυνατούν να μετρήσουν τον πραγματικό αριθμό των τοποθετήσεων σε κενές θέσεις εργασίας είτε δεν ενδιαφέρονται καν να τον μετρήσουν».

Η απάντηση της αρμόδιας επιτρόπου Μαριάν Τίσεν στην ερώτηση της ευρωβουλευτή θέλει την πύλη EURES να δέχθηκε το 2017 πάνω από 14 εκατ. επισκέψεις. Η επίτροπος, ωστόσο, ισχυρίζεται ταυτόχρονα ότι ο εξοργιστικά χαμηλός αριθμός πολιτών της Ε.Ε. που βρίσκουν μια θέση εργασίας μέσω αυτής της πύλης -μόλις 28.934 άτομα το 2016!- υποτιμάται, γιατί μόνο το 60% των συμβούλων του EURES καταχωρίζει τα σχετικά δεδομένα, ενώ οι περισσότεροι σύμβουλοι -πρακτικά, οι υπάλληλοι των εθνικών οργανισμών απασχόλησης- δεν διαθέτουν πληροφορίες για το αν υπογράφτηκε σύμβαση εργασίας μετά την πρώτη επαφή μεταξύ των ενδιαφερόμενων εργαζομένων και εργοδοτών.

«Μου φαίνεται αδιανόητη αυτή η απάντηση που ρίχνει την ευθύνη στους υπαλλήλους των εθνικών υπηρεσιών απασχόλησης. Μα όλοι είναι σκάρτοι; Αν δεν είναι βασικό κριτήριο αποτελεσματικότητας το πόσοι άνεργοι βρίσκουν τελικά δουλειά με τα κοινοτικά εργαλεία, ποιο άλλο μπορεί να είναι; Η απορρόφηση των πόρων από γραφειοκρατικές διαδικασίες και επιτήδειους;» σχολίασε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Ψίχουλα και για τους νέους

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίτροπος για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας Εργατικού Δυναμικού Μ. Τίσεν απέφυγε προσφάτως να δεσμευτεί και για αύξηση των κονδυλίων για την απασχόληση των νέων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Δημ. Παπαδημούλη και Κων. Κούνεβα δεν είπε τίποτα για μια αναγκαία αύξηση των κονδυλίων της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων ή για τη διάθεση ειδικών εργαλείων και κινήτρων για τις χώρες με υψηλή νεανική ανεργία...

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν να μάθουν «τα κίνητρα και τα συμπληρωματικά εργαλεία που προτίθεται να ενεργοποιήσει, ιδιαίτερα σε χώρες με υψηλή νεανική ανεργία, ώστε να ενισχύσει την απασχόληση των νέων και να συμβάλει στον επαναπατρισμό ανθρώπινου και επιστημονικού δυναμικού υψηλής ειδίκευσης».

Ολομέλεια με απεργίες

Υπό τις απεργιακές κινητοποιήσεις των διερμηνέων θα πραγματοποιηθεί η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ξεκινάει αύριο στο Στρασβούργο. Οι διερμηνείς κινητοποιούνται εδώ και ένα μήνα σχεδόν για την -χωρίς προηγούμενη διαβούλευση- απόφαση του γενικού γραμματέα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επεκτείνει τα ωράρια εργασίας τους νωρίτερα μέσα στο 2017.

Μέχρι πρότινος οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν να μεταφράζουν σε πραγματικό χρόνο τα όσα λέγονται στις συνεδριάσεις των ευρωβουλευτών, σε όλες τις επίσημες ευρωπαϊκές γλώσσες, παρέμεναν στους μεταφραστικούς θαλάμους για επτά ώρες έκαστος. Πλέον το ωράριο επεκτείνεται σε οκτώ ώρες, γεγονός που εγείρει ανησυχίες εκ της πλευράς τους για την ποιότητα της διερμηνείας. Ακόμη, πάνω από το 50% της μεταφραστικής εργασίας πραγματοποιείται από freelancer, που ορισμένες φορές προσλαμβάνονται 24 ώρες πριν από τη συνεδρίαση, ενώ προβλήματα προκαλεί και η έλλειψη αντισταθμιστικών παροχών για τις ώρες νυχτερινής εργασίας.

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς, με επιστολή της στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, του ζήτησε να εκκινήσει διάλογο με τους εργαζομένους. Οι ευρωβουλευτές της GUE/ NGL συναντήθηκαν με τους διερμηνείς την προηγούμενη εβδομάδα και εξέφρασαν στήριξη στα αιτήματά τους. Στο πλευρό των διερμηνέων βρίσκεται και η Επιτροπή Απασχόλησης του Ε/Κ. Η Κων. Κούνεβα, μέλος της Επιτροπής, δήλωνε σχετικά: «Είναι πάρα πολύ σημαντικό η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία να τηρείται σε όλες τις υπηρεσίες και σε όλες τις ειδικότητες του Ευρωκοινοβουλίου και στα ευρωπαϊκά όργανα, γιατί αυτά είναι ο καθρέφτης και αυτό είναι το πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν τα χαλάσουμε, οι χώρες - μέλη της Ε.Ε. θα παρανομούν πολύ περισσότερο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL