Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Χέρι στις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών της E.E. με πρόσχημα τις συντάξεις από την Black Rock
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χέρι στις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών της E.E. με πρόσχημα τις συντάξεις από την Black Rock

Tης Κωνσταντίνας Κούνεβα, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα συνταξιοδοτικά funds και οι εταιρείες διαχείρισης συνταξιοδοτικών κεφαλαίων, με πρώτη την Βlack Rock, μπορούν να νιώθουν πλέον πιο «ασφαλείς» για την κατεύθυνση που παίρνει ο ευρωπαϊκός κοινωνικός πυλώνας. Διότι, με εξαίρεση του ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Die Linke και της Δανέζικης Αριστεράς των βορείων χωρών, οι πολιτικές ομάδες της ευρωπαϊκής Δεξιάς, των σοσιαλιστών, των φιλελευθέρων, βοηθούσης και της συνειδητής αποχής των ακροδεξιών της Μ. Λεπέν, επικρότησαν την έκθεση της Επιτροπής Απασχόλησης για τη δημιουργία της πρώτης πανευρωπαϊκής ιδιωτικής σύνταξης.

Η πρόταση της Κομισιόν που ανακοινώθηκε το 2017 αλλά και η υπερψήφιση της από την πλειοψηφία της Επιτροπής την περασμένη Πέμπτη αποτελούν ένα απτό δείγμα του πώς εννοείται η εφαρμογή της συγκεκριμένης κατεύθυνσης του ευρωπαϊκού κοινωνικού πυλώνα σχετικά με τις κατάλληλες συντάξεις που δικαιούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Στην πράξη, η προώθηση της πανευρωπαϊκής ιδιωτικής σύνταξης αποτελεί ένα ανέλπιστο δώρο για τις κεφαλαιαγορές και τους διαχειριστές κεφαλαίων που, αξιοποιώντας την ανασφάλεια από την κρίση του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος, προσπαθούν να μετατρέψουν όχι μόνο τις λιμνάζουσες τραπεζικές αποταμιεύσεις αλλά και τις εισφορές από επικουρικά και επαγγελματικά ταμεία σε χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Μάλιστα, η βιασύνη είναι τόσο μεγάλη, ώστε μετά την ψήφιση της έκθεσης από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, κατά πάσα πιθανότητα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, η εφαρμογή της πανευρωπαϊκής ιδιωτικής σύνταξης θα γίνει αμέσως με Κανονισμό αποφεύγοντας τη βραδυπορία των Οδηγιών.

Τα περιθώρια υπερκέρδους για τους διαχειριστές κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στην αγορά των ιδιωτικών συντάξεων είναι μεγάλα, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, αφού μόνο 67 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή, μόνο το 27% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ηλικίας από 25 έως 59 ετών έχουν επενδύσει οικονομίες σε χρηματοοικονομικά προϊόντα με αντικείμενο μια μακροπρόθεσμη ιδιωτική σύνταξη.

Φυσικά, ο μεγάλος κερδισμένος, όπως απέδειξε και πρόσφατη έρευνα του Investigate Europe που δημοσιεύτηκε σε 12 Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης 10 ευρωπαϊκών χωρών, θα είναι η Black Rock, εταιρεία διαχείρισης άνω των 4,8 τρισ. ευρώ από συντάξεις. Κατά την έρευνα του δημοσιογραφικού δικτύου, η συγκεκριμένη εταιρεία φέρεται να υπέδειξε ήδη από το 2015 δημόσια το σχέδιο της ιδιωτικής σύνταξης την οποία ανακοίνωσε αργότερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρακολουθώντας, ως σκιώδης εισηγήτρια για λογαριασμό της ομάδας της ευρωπαϊκής Αριστεράς, όλη τη διαδικασία διαμόρφωσης της έκθεσης και κατάθεσης των τροπολογιών -μια διαδικασία ανταλλαγής απόψεων που εστιάστηκε στα υποδεέστερα σημεία- αναγνώρισα, ίσως για πρώτη φορά σε τόσο καθαρή μορφή, την αδυναμία του Ευρωκοινοβουλίου να αλλάξει τη φορά των πραγμάτων. Την άμεση και απροσχημάτιστη παρέμβαση των λομπιστών της αγοράς και το έλλειμμα των πολιτικών να αντιτάξουν ένα άλλο μοντέλο ενίσχυσης, αναμόρφωσης και προστασίας του δημόσιου συστήματος συντάξεων που θα αιμοδοτείται από βιώσιμες θέσεις απασχόλησης.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν οι πάνω από 100 τροπολογίες που πρότεινα, εκ μέρους της ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ παράλληλα κατέθεσα ερώτηση και προς την Κομισιόν, την οποία καλώ να απαντήσει με ποια κριτήρια χρηματοδοτεί με πόρους των Ευρωπαίων φορολογουμένων, μέσω προγραμμάτων όπως το «Ηοrizon 2020», το πρώτο ιδιωτικό συνταξιοδοτικό προϊόν σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL